Geodéziai/matematikai számítások szabadszoftverek

GeoEasy

Honlapja: http://www.digikom.hu/szoftver/geo_easy.html
Rendszer: GNU/Linux, Unix, Windows
Licenc: GPL 2

A GeoEasy programcsomag geodéziai mérések illetve mérőállomásokkal rögzített adatállományok feldolgozására szolgál. Lehetővé teszi mind az alappontok mind a részletpontok koordinátáinak kiszámítását, grafikus megjelenítését, a mérési és számítási jegyzőkönyvek megjelenítését illetve nyomtatását valamint az adatok más programok felé átadását.


Ulyxes

Honlapja: www.agt.bme.hu/ulyxes
Rendszer: GNU/Linux, Unix, Windows
Licenc: GPL 2

Az Ulyxes egy a BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszéken indított nyílt forráskódú projekt, mely automatizált mérőrendszer vezérlését és az eredmények internetes megjelenítését támogatja. A robot mérőállomások számítógépes vezérlésére mellett az új PyAPI számos további szenzor kezelésére alkalmas. Az adatok publikálását térképi alapon oldja meg az OpenLayers vagy a Google Maps API 3 segítségével.


GNU Octave

Honlapja: www.octave.org
Rendszer: GNU/Linux, Unix, Mac OS X, Windows
Licenc: GPL

A GNU Octave elsősorban numerikus számítások céljára készített magas szintű programnyelv. Egy parancssori interfészt biztosít a Matlab kompatibilis nyelvének használtához, alkalmas lineáris és nem lineáris feladatok illetve egyéb numerikus problémák megoldására. Kötegelt (batch) feldolgozás is megoldható segítségével.

Az Octave kiterjedt eszközkészletet biztosít a gyakran előforduló problémákra mint lineáris algebra, nem lineáris egyenletek gyökei, közönséges függvények, polinom manipulációk, és közönséges differenciál egyenletek. Könnyen kibővíthtő és testreszabható az Octave saját nyelvében készített, felhasználó által definiált függvényekkel, vagy dinamikusan betölthető C, C++, Fortran és más nyelveken megírt modulok segítségével. Grafikus felhasználói felületet is készítettek hozzá qtoctave névvel.

Octave magyar leírás

Mérésfeldolgozás mintapéldák. Kapcsolódó prezentáció


GNU GaMa

Honlapja: www.gnu.org/software/gama
Rendszer: GNU/Linux, Windows
Licenc: GPL

Földmérők részére készült program, amely többféle 1/2/3 dimenziós szabad és beillesztett geodéziai hálózat kiegyenlítésére alkalmas, durvahiba szűréssel, matematikai statisztikai alapon. Az 1.9.04 és későbbi verziók Windows bináris változata letölthető honlapunkról. Magyar nyelvű eredményfájl is készíthető. Kapcsolódó prezentáció


Total Open Station

Honlapja: tops.iosa.it/index.html
Rendszer: GNU/Linux, Windows
Licenc: GPLv3

Földmérők részére készült program, amely többféle mérőállomásról képes az rögzített adatokat letölteni és különböző formátumokba exportálni. A programnak parancssoros és grafikus felhasználói felülete is van.


R Projekt statisztikai számításokhoz

Honlapja: www.r-project.org
Rendszer: GNU/Linux, Window, MacOS
Licenc: GPL

Az R egy programozási nyelv és egy szoftver környezet statisztikai számításokhoz és grafikus ábrázoláshoz. Az R nyelv széleskörben elterjedt a statisztikusok között. Tartalmaz lineáris és nem lineáris modelleket, klasszikus statisztikai próbákat, idősor elemzést, osztályozást. QGIS programból használható egy bővítő modul segítségével.


<< Előző
Irodai szabadszoftverek
Tartalom Következő >>
Befejezés