Geodéziai és térinformatikai szabadszoftverek - Befejezés
Megjegyzések, magyarázatok

A felsorolt programok nagy része angolul érhető el. Amennyiben találtunk magyar változatot vagy magyar nyelvi csomagot, mindenképpen jeleztük. További magyar fordítások is fellelhetők lehetnek az Interneten, illetve a honosítást bárki saját maga is elvégezheti, a programok szerzői szívesen veszik az ilyen segítséget.

A programok legtöbbje GNU/Linuxon és Windowson működik. Néhol nem jelöltük meg az összes többi elérhető operációs rendszert, a rendelkezésre álló információk pontatlansága miatt.

A KDE illetve a Gnome környezetek grafikus felületek a Linux és Unix rendszerekhez (az X Window grafikus rendszerre épülve). Tehát az ablakkeretek, menük, rendszerpanelek és kiegészítő alkalmazások (egyszerű passziánsztól akár egy teljes irodai programcsomagig) összessége. Mindkettő általában az összes Linux rendszerrel alapértelmezettként telepítődik, de könnyen lehet, hogy a felsorolt térinformatikai kiegészítő alkalmazásokat a CD nem tartalmazza.

A GNU/Linux egy nyílt forráskódú, szabadszoftver operációs rendszer, amely sokféle csomagolásban eljuthat a felhasználóhoz. A különböző terjesztések nagyrészt ugyanazokat a programokat tartalmazzák, melyek kevés kivételtől eltekintve szintén szabadszoftverek (lásd fent). A Linuxot egy meglévő Windows mellé is könnyen fel lehet telepíteni, így a számítógép indításakor választható az operációs rendszer. A Windowsos programok nem igazán futtathatók Linux alól, viszont az itt felsorolt Linuxos programok (és még sokezer másik) annál inkább! "Szabad" hivatkozások

Térinformatika

Szabadszoftverek, nyílt forráskód

Linux

Készítők
  • Dr. Siki Zoltán - Adjunktus, BME Általános- és Felsőgeodézia Geodézia Tanszék
    • Lektorálás, ellenőrzés, GIS oldalak
  • Veres Ferenc - Programozó, volt rendszergazda a BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszéken
    • Szerkesztés, képernyőfotók, a GIS oldalon kívüli oldalak
  • Nagy Gábor - volt Földmérő- és térinformatika szakos hallgató
    • GIS oldalak

Kapcsolattartás, további információk, részvétel: Siki Zoltán

<< Előző
Matematikai szabadszoftverek
Tartalom Következő > >