AZ ’56-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC EMLÉKEZETE

2014

 

 

Balassagyarmat város Önkormányzata ünnepi megemlékezésre és ünnepi képviselő-testületi ülésre hívta a város lakóit az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulóján. A megemlékezés a Palóc ligetben, az ’56-os emlékhelynél kezdődött.

 

 

D:\Dokumentumok\Képek\MUNKÁK FOLYAMATBAN\2014-10-23-\zDSCF7468.JPG

 

A műsorközlő, Csábi István Madách-díjas előadóművész Mindszenty József hercegprímás szavait idézve kezdte az emlékezést.

 

 

Szlatinszky Ivett, Fábry István és Ember István előadásában elhangzott Vajda János A virrasztók, Jobbágy Károly Felkelt a nép, Ember István Hazám, féltelek című verse.

 

 

Az ünnepség fő szónoka dr. Kiss Tamás, a forradalom és szabadságharc résztvevője, a megtorlások elszenvedője volt. A jelenlévő nagyszámú ifjúságra való tekintettel felvázolta a második világháború utáni tíz évben kialakult társadalmi-politikai helyzetet. A háborúban elesettek, a hadifogságba kerültek, a kényszermunkára hurcoltak, a bebörtönzöttek, a kivégzettek százezrei fölött érzett gyász minden magyar családot érintett. A magyarok túlnyomó többsége nem fogadta szívesen az új szovjet rendszert, hiszen még azt is megtiltották az embereknek, hogy beszéljenek fájdalmukról. Az ifjúság nem gondolva arra, mi lesz a következmény, elkezdte kimondani azt, amit addig nem volt szabad: ruszkik haza, szabad választásokat, legyen demokrácia. Október 20-án a szegedi egyetemen tartott Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének alakuló gyűlése kulcsszerepet töltött be a forradalom követeléseinek kidolgozásában, a szabadságharc hangulati előkészítésében, habár még a 23-i budapesti demonstráción sem lehetett sejteni, hogy pár óra múlva mi fog történni. A Bem tértől a Parlamentig egyre radikalizálódtak a jelszavak és Nagy Imre megszólítására is azzal válaszolt a tömeg, hogy nem vagyunk mi elvtársak.

Sztálin világuralomra tört: "Ez a harc lesz a végső... és nemzetközivé lesz a világ..." Ennek a terebélyesedő fának a hajszálgyökereit vágta el a magyar szabadságharc. Ezután már nem válhatott valóra a nagy álom. A forradalmárok áldozata nem volt hiábavaló.

 

 

Örkény István Levelek egy percben - Fohász Budapestért című darabját adta elő Illés Yvett.  Gondold meg, ki az, aki számít című dal Mayer Zsolt előadásában hangzott el. Borkó Edit Túrmezei Erzsébet versét szavalta.

 

 

A megemlékezés zárásaként a résztvevők mécseseket gyújtottak az ’56-os emlékhelyen, majd átvonultak a Bajcsy-Zsilinszky utca 6. sz. alatt lévő emléktáblához, melyet a forradalom és szabadságharc 40. évfordulóján állíttatott a város Önkormányzata emlékeztetve arra, hogy ebben az épületben alakult meg 1956. október 27-én a Balassagyarmati Forradalmi Bizottság.

 

Ünnepi beszédet mondott Medvácz Lajos polgármester. Az ünnepi műsorban közreműködött a Balassagyarmati Dalegylet, a Gyarmati Színkör, a Tormay Cécile Irodalmi Társaság és a Pannónia Motorkerékpár Múzeum csapata.

 

Intézmények, civil szervezetek, magánemberek sokasága helyezett el koszorút az emléktáblánál.

 

17 órakor kezdődött az ünnepi képviselő-testületi ülés a Vármegyeháza dísztermében. Közreműködött a Balassagyarmati Kamaraegyüttes.

Jelen voltak: Balla Mihály országgyűlési képviselő, Barna János Nógrád Megye Közgyűlésének alelnöke, Balassagyarmat város képviselő-testülete, meghívottak és az érdeklődő közönség.

 

 

A 2014. október 12-én megválasztott képviselőkből megalakult képviselő-testület tagjai:

 

Medvácz Lajos

Orosz Bernadett

Huszár Péter

Zolnyánszki Zsolt

Pulay László

Fazekas János

Csach Gábor

Reznicsek Ferencné

Siket Béla

Szedlák Sándor

Lombos István

Dobrocsi Lénárt

 

FIDESZ polgármester

FIDESZ

FIDESZ

FIDESZ

KDNP

FIDESZ

FIDESZ alpolgármester

FIDESZ

FIDESZ

DK

MSZP

JOBBIK

 

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

 

választókerület

választókerület

választókerület

választókerület

választókerület

választókerület

választókerület

választókerület

 

Hagyományosan minden évben ezen az ünnepen adják át a város szakmai díjait és a Jó tanuló jó sportoló kitüntetéseket.

 

 

 

 

Mielőtt rátért volna erre a napirendi pontra Medvácz Lajos polgármester, egy örömteli bejelentést tett. 2014. október 22.-i ülésén Nógrád Megye Közgyűlése Barna János alelnök bátor módosító javaslatát elfogadva többségi határozattal úgy döntött, hogy 69 év után ismét Balassagyarmat lesz Nógrád megye közgyűléseinek helyszíne, egyszersmind a megyei hivatal is Balassagyarmatra költözik. A bejelentést nagy taps fogadta.

 

 

Balassagyarmat 1785-1949-ig volt megyeszékhely. 1949. december 15.-i kormányrendelettel megszüntették megyeszékhelyi rangját. Először a sajtó, majd a tanács és egyéb intézmények kerültek el. Az új megyei kórház felépítéséig még megvolt a kórház megyei rangja. A megyei bíróság mindvégig Balassagyarmaton működött.

 

 

Ezután elkezdődött a város szakmai díjainak és a Jó tanuló jó sportoló kitüntetéseknek az átadása. A műsorközlők felolvasták a részletes indoklást, majd a színpadra szólították a díjazottat. Medvácz Lajos polgármester és Csach Gábor alpolgármester adták át az okleveleket és az ajándékokat.  Volt, aki 5 év és volt, aki 35 év gyarmati munkálkodás után kapott elismerést.

 

BALASSAGYARMAT KIVÁLÓ PEDAGÓGUSA DÍJAT kapott Pálinkás Zoltánné, a Központi Óvoda óvodavezetője; Tresóné Pribeli Erzsébet, a Kiss Árpád Általános Iskola tanára és Velkeyné Gréczi Alice matematikus, a Szentgyörgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola matematikatanára.

 

BALASSAGYARMAT KULTÚRÁJÁÉRT DÍJAT kapott ifj. Ember Péter trombitatanár és kamaraművész, zeneszerző, stúdióvezető.

 

BALASSAGYARMAT EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT DÍJAT kapott Dr. Matuz Anna, a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályának ny. vezető főorvosa és Ábelné Kövér Andrea, a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet gyógytornásza.

 

BALASSAGYARMAT SPORTJÁÉRT DÍJAT kapott "A tájékozódási futó Kovács család" valamint  Szász Viktor 16-szoros Ironman, triatlonista, tájfutó, hegyikerékpározó, edző.

 

A laudációkat hamarosan közöljük honlapunk Díjazottak című fejezetében, de álljon itt előzetésként addig is "A tájékozódási futó Kovács család", mint egy rendkívüli közösség laudációja:

 

 

"E közösségnek 16 olyan családtagja van, akik valamennyien a tájékozódási futás megszállottjai és a legidősebbtől a legfiatalabbig országos bajnokok vagy bajnoki helyezettek, illetve rendkívüli tettekkel városunk ismertségét segítették a sport világában. Kovács Ferenc (1941) nagyszülő honosította meg városunkban a tájékozódási futást. A Balassi Gimnáziumban és a MEDOSZ SE szakosztályvezetőjeként gyermekein kívül számos diákot nevelt e sportágban. 1977-ben a Kordics Gergely országos éjszakai bajnokságon ezüstérmes volt. 1987-ben Balassagyarmaton rendezte meg a szakosztály az 5 napos nemzetközi Hungária Kupát. Az 1980-as évektől a saját fiai, majd 2000-től unokái sporteredményei alapján soha nem látott magasságba repítették a balassagyarmati tájfutást. Gyermekeivel a versenyzés mellett elkészítették a versenyzésre is alkalmas parktérképet a Palóc ligetről és számos más térképet a város környékéről. Gyermekei: Gábor (’67), Péter (’69) és Zoltán (’70) többször álltak dobogón országos bajnokságon. Péter a Palóc Triatlonon a világon elsőként szervezett tájékozódási triatlont. Zoltán sítájfutóként volt VB helyezett. Gábor felesége, Jakubecz Andrea és három gyermekük Boldizsár (’91), Sebestyén (’93), Domonkos (’94) egyszerre volt válogatott az ukrán-szlovák-magyar válogatott viadalon.

 

 

Ilyen nem volt a magyar sport történetében, hogy egy család felnőtt és gyermek tagjai egyszerre lettek volna válogatottak. Emellett Jakubecz Andrea 2009-ben, 2012-ben és 2013-ban országos éjszakai bajnok volt. Boldizsár magyar válogatott volt a szlovéniai ifi EB-n 2006-ban. Testvéreivel csapatban két évig veretlenek maradtak. A legkisebb testvér, Borbála (’98) a 2008-as Hungária Kupán korosztályában ezüstérmes lett. Kovács Péter és Ács Zsuzsanna gyermeke László (’98), aki országos Diákolimpiám 7. lett és emellett több országos versenyen volt dobogós. Nem utolsó sorban meg kell említenünk a nagymama, Kovács Ferencné nevét, aki hosszú évek során a megbízható családi hátteret biztosította. Sorolhatnánk még eredményeiket és fontos megemlíteni azt a családtagjaikon kívüli közösségre gyakorolt hatást, amivel sokak számára lehetővé teszik e sportág megismerését és eredményes űzését."

 

 

BALASSAGYARMAT SZOCIÁLPOLITIKÁJÁÉRT DÍJAT kapott Záhorszki Attiláné, a Szent Erzsébet Idősek Otthona szociális gondozó és ápolója és Uramné Magulya Eszter, a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályának szociális munkatársa.

 

BALASSAGYARMAT KÖZÖSSÉGÉÉRT DÍJAT kapott Pistyúr József, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Nógrád Megyei Szervezetének tagja; a balassagyarmati Palóc Kertbarát kör és a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület.

 

BALASSAGYARMAT KÖZBISZTONSÁGÁÉRT DÍJAT kapott Csók Csilla rendőr főhadnagy, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balassagyarmati Kapitányság járőre.

 

 

BALASSAGYARMAT JÓ TANULÓJA ÉS JÓ SPORTOLÓJA díjat kapott Páris Áchim, Kókai Márk, Nagy Vanessza, Kakas Szilvia, Hodászi Dominika, Sebján Rozália, Tóth Imola, Almási Rebeka, Szrenka Viktória, Ódor Vivien, Fekete Bence, Szvetlik Anna, Által Odett, Benus Adél, Vályi Gergő.

A díjazottak a Kiss Árpád Általános Iskola, a Dózsa György Általános Iskola, a Szabó Lőrinc Általános Iskola, a Balassi Bálint Gimnázium, valamint a Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola tanulói. A Vitalitás SE, a BADISZVSE és a Balassagyarmati Karate SE szakosztályaiban sportolnak. Karate, asztalitenisz, erőemelő, hegyikerékpár, látványtánc, atlétika, futás hegymászás, sakk szakágakban versenyeznek. Elért eredményeik között nagyszámban találhatók megyei-, országos-, korcsoportos egyéni-, páros-, csoportos-, kategória győzelmek, nemzetközi kupák, emlékversenyek trófeái.

 

Az ünneplés fehér asztalnál folytatódott.

 

Összeállította és fotók: Nagy Angela

2014. október 24.