BALASSAGYARMAT SPORTJÁÉRT

DÍJAT KAPJÁK

2014

 

"A tájékozódási futó Kovács család"

 

"A tájékozódási futó Kovács család", mint egy rendkívüli közösség. E közösségnek 16 olyan családtagja van, akik valamennyien a tájékozódási futás megszállottjai, és a legidősebbtől a legfiatalabbig országos bajnokok vagy bajnoki helyezettek, illetve rendkívüli tettekkel városunk ismertségét segítették a sport világában. Kovács Ferenc (1941), a legidősebb nagyszülő honosította meg városunkban a tájékozódási futást. A Balassi gimnáziumban és a MEDOSZ SE szakosztályvezetőjeként gyermekein kívül számos diákot nevelt e sportágban. 1977-ben Kordics Gergely országos éjszakai bajnokságon ezüstérmes volt. 1987-ben Balassagyarmaton rendezte meg a szakosztály az 5 napos nemzetközi Hungária Kupát. Az 1980-as évektől a saját fiai, majd 2000-től unokái sporteredményeik alapján soha nem látott magasságba repítették a balassagyarmati tájfutást. Gyermekeivel a versenyzés mellett elkészítették a város versenyzésre is alkalmas parktérképét a Palóc ligetről, és számos más térképet a város környékéről. Gyermekei: Gábor (’67), Péter (’69), és Zoltán (’70) többször álltak dobogón országos bajnokságon. Péter a Palóc Triatlonon a világon elsőként szervezett tájékozódási triatlont. Zoltán sítájfutóként volt VB helyezett. Gábor felesége, Jakubecz Andrea és három gyermekük Boldizsár (’91) Sebestyén (’93) és Domonkos (’94) egyszerre volt magyar válogatott az ukrán–szlovák–magyar válogatott viadalon. Ilyen nem volt a magyar sport történetében, hogy egy család felnőtt és gyermek tagjai egyszerre lettek volna válogatottak. Emellett Jakubecz Andrea 2009-ben, 2012-ben és 2013-ban országos éjszakai bajnok volt. Boldizsár magyar válogatott volt a Szlovéniai ifi EB-n 2006-ban. Testvéreivel csapatban két évig veretlenek maradtak. A legkisebb testvér, Borbála (’98) a 2008-as Hungária Kupán korosztályában ezüstérmes lett. Kovács Péter és Ács Zsuzsanna gyermeke László (’98), aki országos Diákolimpián 7. lett és emellett több országos versenyen volt dobogós. Nem utolsó sorban meg kell említenünk a nagymama, Kovács Ferencné nevét, aki hosszú évek során a megbízható családi hátteret biztosította. Sorolhatnánk még eredményeiket, és fontos megemlíteni azt, a családtagjaikon kívüli közösségre gyakorolt hatást, amivel sokak számára lehetővé teszik e sportág megismerését és eredményes űzését.

 

 

 

Szász Viktor
16-szoros Ironman, triatlonista, tájfutó, hegyikerékpározó, edző

 

Szász Viktor a balassagyarmati Vitalitás SE Hegyikerékpár és a Triatlon szakosztályok vezetője. Viktor már gyermekkorában barátságot kötött a sporttal, először a tájfutással ismerkedett meg, majd 13 évesen a triatlon keltette fel érdeklődését. Középiskolás évei alatt a küzdősport is előtérbe került: a karate fogásait sajátította el. Később a karate háttérbe szorult, helyét egyre inkább a hosszabb távú triatlon és duatlon versenyek vették át.

A '90-es évektől az országúti illetve hegyikerékpáros versenyek aktív résztvevője is lett, miközben a hosszú távú triatlon, az ún. Ironman-távú versenyekre fókuszált hazai, majd nemzetközi események tekintetében egyaránt. (Az Ironman-táv 3,8 km úszás, 180km kerékpározás, ill. a maratoni futótáv folyamatos teljesítéséből áll.) Az általa űzött sportok száma azonban ennyiben nem merül ki, a téli szezonban a terepkerékpár (azaz cyclocross), valamint a téli triatlon (amely a futás-hegyikerékpározás sífutás kombinációja) is kedvelt sportjai közé tartozik.  A szerény, azonban annál céltudatosabb sportember számos kimagasló eredményével öregbítette már Balassagyarmat város hírnevét, melyek közül a legkiemelkedőbbek:

-          16-szoros Ironman

-          a hawaii-i Ironman VB résztvevője (2001)

-          Tereptriatlon Országos Abszolút Bajnok (2001)

-          Téli Triatlon Európa-bajnoki ezüstérmes (2009)

-          Cyclocross Országos Bajnok (2010)

-                    Dupla Ironman táv teljesítője, bonyhádi Világkupa 9. helyezettje (2010)

-          2-szeres Terepduatlon országos bajnoki ezüstérmes (2010, 2011)

Viktor gyermekkora óta balassagyarmati színekben versenyez, 1996-tól a Vitalitás SE tagja. 2006-tól a Triatlon, majd a Hegyikerékpáros szakosztály vezetője. Habár hivatalosan nem volt státusza a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetségnél, elvitathatatlan tény, hogy a londoni olimpiai kvalifikációs periódusban a szövetségi kapitány mellett (és helyett) hathatósan hozzájárult a férfi és női kvóta megszerzéséhez.

Sportszakmai ismereteit elméleti síkon is elmélyítette: középfokú triatlon szakedzői, ill. versenybírói végzettséggel rendelkezik. Magas szintű elméleti tudása és hatalmas gyakorlati tapasztalata révén számos sportolóját segítette abban, hogy kimagasló országos és nemzetközi eredményeket érhessenek el. 4 alkalommal részesült elismerésben Nógrád Megye Legeredményesebb Sportolójának edzőjeként. Az általa vezetett Hegyikerékpáros Szakosztály 2006 óta az ország legeredményesebb egyesületei közé tartozik, 2013-ban az előkelő 4. helyen végzett a Magyar Kerékpáros Szövetség összetett csapatsorrendjében. Számos "vitalitásos" Országos Bajnok került ki kezei alól multisportokban és különböző kerékpáros szakágakban, úgy mint: Tóth Katalin, Fenyvesi Tamás, Fenyvesi Péter, Béla Attila, Thomaszovics Tivadar, Dósa Eszter. Az elmúlt évek során pedig nemzetközi szintű versenyzőt nevelt ki szakosztályából Dósa Eszter személyében, aki a londoni olimpia tartalékosa volt, 2014-ben pedig a Hegyikerékpáros Maraton Világranglista számos futamának dobogósa, illetve összetettjének győztese lett. Edzői munkássága és a két szakosztály mellett versenyszervezésben is aktív szerepet vállal. Vezetésével a Vitalitás SE Triatlon és Hegyikerékpáros szakosztálya nem csak számos megyei, országos, hanem nemzetközi szintű, olimpiai kvalifikációs versenyt is rendezett. Közülük legkiemelkedőbb a 2010-es C2-es minősítésű Ebike Kupa volt, amely eseményen 7 ország több mint 400 versenyzője állt rajthoz. A verseny külön érdekessége volt, hogy közös, szlovák-magyar kupa is volt egyben, amely mind a mai napig páratlan s példaértékű összefogás. Viktor vezetésével a két szakosztály 3 sportágban (hegyikerékpár, tereptriatlon és cyclocross), 23 alkalommal rendezett kimagasló színvonalú versenyt, melyek közül 6 alkalommal Magyar Kupa (hegyikerékpár) 2 alkalommal Országos Bajnokság (tereptriatlon) címet kapott, valamint 4 alkalommal országos sorozat állomásaként szerepelt az esemény a versenynaptárban (cyclocross szakágban). Ezen események az országos médiában is helyet kaptak: számos televíziós sportműsorban, ill. az írott és elektronikus sajtóban egyaránt - ezzel is öregbítve Balassagyarmat város hírnevét. Ami kiemelkedővé teszi munkásságát, az személyisége, valamint szenvedélyes sportszeretete, s hite abban, hogy a sportnak, a sportolásnak értékteremtő és –megtartó ereje van. Hiszen a sport olyan egyetemes emberi értékeket közvetít, mint az alázat, összefogás, tisztelet és kitartás – a ma oly divatos "érvényesüléssel" vagy "sikerorientáltsággal" ellentétben.