JOBBÁGY KÁROLY-EMLÉKNAP

2013. május 27.

 

15 éves a Jobbágy Károly Alapítvány

 

Jobbágy Károly író, költő, tanár (Balassagyarmat 1921.05.27 - Budapest 1998.01.16.) emlékére évente emléknapot rendez a Jobbágy Károly Alapítvány Balassagyarmaton. A korábbi rendezvényekről 2010-ben, 2011-ben, és 2012-ben adtunk hírt, az alkotó életútját pedig ebben az írásban idéztük meg.

 

2013. május 27-én a megemlékezés a temetőben kezdődött a költő sírjánál, ahol Szabó Endre újságíró idézte fel a költő alakját.

Személyesen is ismerte Jobbágyot, ezért a bensőséges visszaemlékezés őszinte gondolatokat, eseményeket is megidézett. Azt, amikor Illyés Gyula Jobbágy első versét elolvasta és felismerve képességeit azt mondta, neked költőnek kell lenned. De azt is, amikor Jobbágy bevallotta Szabó Endrének, minden bajom forrása abból eredt, hogy egy sort is leírtam.

A költő mindig erősen ragaszkodott szülővárosához, számos versben idézte fel Balassagyarmatot, és igazi örömöt okozott neki, amikor 1981-ben díszpolgári címet kapott.

 

Fotó: Városi Könyvtár

 

Az emléknap a temetői megemlékezés után a Madách Imre Városi Könyvtárban folytatódott az Irodalmi Kávéház keretein belül. A vendégeket Frankó Viktória, a Városi Könyvtár munkatársa köszöntötte, majd felkérte dr. Lengyel Ágnest, a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumának igazgatóját, ismertesse a Jobbágy Károly Alapítvány irodalmi pályázatának eredményét.

Az eredményhirdetés előtt Csábi István Madách-díjas előadóművész Jobbágy Károly Szülőföld és Tanítás című művét adta elő, majd a pályaművekből olvasott fel részleteket.

 

 

Frankó Viktória

 

 

dr. Lengyel Ágnes

 

 

Csábi István

A pályázatra három pályamű érkezett, amelyek megfeleltek a kiírás követelményeinek. Dr. Lengyel Ágnes szavai szerint a kuratórium nem volt könnyű helyzetben, mert három értékes, kiadásra méltó munka között kellett választani.

 

Pongrácz Ágnes egy kiérlelt, igényes verseskötettel jelentkezett, ám az igényelt támogatás összege messze meghaladta a kuratórium lehetőségeit. A kötet Április című ciklusából a Kereszt, a Május című ciklusából az Édesanyámhoz című vers hangzott el.

 

A következő pályázó dr. Szalkai Katalin volt, aki Jeszenszky Kálmán élete és munkássága címmel írt monográfiát a családi archívum feldolgozásával és levéltári kutatások alapján. Ez egy hiánypótló mű, az első részletes feldolgozása a neves r. k. pap, Jeszenszky Kálmán pápai prelátus, protonotarius kanonok életének és munkásságának, aki 1907-től 1931-ig volt plébános Balassagyarmaton. A pályamű elnyerte az alapítvány kuratóriumának támogatását. Részlet hangzott el Jeszenszky Kálmán, a kiváló hitszónok Balassagyarmatra való visszajövetele alkalmával mondott első szentbeszédéből.

 

Nagy László Portrék Balassagyarmaton innen és túl című interjúkötete nem csupán életrajzi adatokat tartalmaz, hanem különböző életutakat mutat be kérdések és válaszok alapján. A szerző olyan személyeket választott riportalanynak, akik sokat tettek, vagy tesznek Balassagyarmatért, Nógrádért és példájuk inspiráló lehet az olvasók számára. A riportok a Balassagyarmatért Baráti Kör honlapján az elmúlt években megjelent írások szerkesztett, aktualizált változatai. A hamarosan könyv formában is megjelenő, kordokumentumként is felfogható gyűjtemény szintén méltó volt a kuratórium döntése alapján a Jobbágy Károly Alapítvány támogatására. Jól reprezentálta a könyv stílusát az elhangzott részlet, melyben a szerző és riportalanya, prof. dr. Majdán János egyetemi tanár, történész, a trianoni békediktátum körülményeiről cserélnek eszmét.

 

A díjazott művek mielőbbi megjelenését várva gratulálunk a nyerteseknek! A könyvbemutatókról honlapunkon hírt adunk.

 

 

Herczeg Hajnalka, az Alapítvány Kuratóriumának elnöke és Jobbágy Ilona, a költő leánya

 

A Jobbágy Károly Alapítványt tizenöt éve alapította Jobbágy Károly és Jobbágyné András Katalin új írásművek megjelenésének támogatására. Az ünnepi rendezvényen a család nevében a költő lánya, Jobbágy Ilona emlékezett édesapjára, a kezdetekre és a jelenlévőknek átnyújtotta ajándékként Jobbágyné András Katalin által szerkesztett, Jobbágy Károly verseit tartalmazó 15 év-15 vers című kötetet.

 

Az Irodalmi Kávéház közönsége

 

 

2013. május

Közreadta: Nagy Angela

Jelöletlen fotók: Nagy Angela