2. Nyílt forráskódú térinformatika munkaértekezlet
BME Általános- és Felsőgeodézia tanszék
Budapest Műegyetem rkp. 3. K épület mf. 26.
2013. november 22.

10-16 óra
Térkép   Fényképek

A munkaértekezlet célja, hogy a magyarországi felhasználókat összehozza, a felhasználói kört bővítse, lehetőséget biztosítson az információk megosztására.

Program

Megnyitó   Szoftverhasználat felmérés aktuális eredménye   Felmérő kitöltése
dr. Siki Zoltán

Beszámoló nemzetközi konferenciákról
Moderátor: Kákonyi Gábor GeoIQ

Előadó(k)

Cím

Idő

Szekeres Tamás független fejlesztő,
Márta Gergely ViaMap Kft.

FOSS4G Nottingham 2013. szeptember 17-21.

10 p

Az eseményen résztvevők szubjektív élménybeszámolója. Általános tapasztalatok, néhány projekt kiemelése.

Samu Imre PELLA Inf. Kft.,
dr. Siki Zoltán BME

FOSS4G CEE Bukarest 2013. június 16-20.

10 p

A kelet- és közép-európai felhasználók FOSS4G konferenciáját második alkalommal rendezték meg júniusban. Az eseményen résztvevők szubjektív élménybeszámolója.

Dr. Remetey Fülöpp Gábor HUNAGI

Beszámoló nemzetközi eseményekről

15 p

Beszámoló a múlt heti osztrák akadémiai GISScience bizottsági ülésről OpenData témakörben, a NASA World Wind Europa Challenge 2014 kiírásáról, melynek eredményhirdetése a FOSS4G Europe konferencián lesz, továbbá a három decemberi budapesti EULF/COPERNICUS/EUROGI műhelyekről.

Nyílt forráskódú térinformatikai szoftverek, új verziók bemutatása
Moderátor: Kákonyi Gábor

Előadó(k)

Cím

Idő

dr. Siki Zoltán BME

OSGeo Live 7.0 DVD bemutatása, alkalmazása az oktatásban

10 p

A nyílt forráskódú térinformatikai szoftverek telepítése konfigurálása (főleg a szerver oldali komponensek esetén) összetett feladat, azok akik ismerkedni szeretnének ezekkel a megoldásokkal ritkán vállalják fel ezt. Az OSGeo Live DVD segít ebben. Az oktatásban is jól használható, nincs szükség szoftver karbantartásra.

Padányi Gulyás Gergely

QGIS 2

15 p

Szeptemberben a FOSS4G konferencián megjelent QGIS 2 verzió újdonságainak bemutatása.

Juhász Levente Szegedi Tudományegyetem

Interaktív webes térképezés GRASS GIS 7-tel – A Web Processing Service bemutatása

20 p

A Web Processing Service egy fiatal specifikáció, ami térbeli adatok weben keresztüli feldolgozását teszi lehetővé. Több különálló implementációja létezik, melyek közös jellemzője, hogy különböző térinformatikai funkciók elvégzésére adhatunk utasítást egy kliensalkalmazásból, majd ezen művelet végeredményét ott szinte valós időben értelmezni is tudjuk. Ezzel a módszerrel dinamikus webes alkalmazások fejleszthetők, amik az adatmegjelenítésen felül komplex GIS feladatokat is képesek megoldani. Az előadás a GRASS GIS 7 szoftver és az 52North WPS implementációján keresztül tárgyalja a fenti témát.

Pataki Zsolt Tájinformatika Bt.

Geopaparazzi – nem minden paparazzi gonosz

15 p

A Geopaparazzi app androidos okostelefonokra készült térbeli információk gyűjtésére. A jelenleg elérhető androidos térinformatikai eszköztár egyik kiemelkedő darabja, mert széles körben támogatja a felhasználók térkép ábrázolási és adatrögzítési igényeinek megoldását. Erősen integrált más open source fejlesztésekkel (BeeGIS, Mixare, QGIS, SpatiaLite). Andrea Antonello fejleszti a közösségi igények figyelembe vételével, nyílt forráskódú, ingyenesen hozzáférhető a GooglePlay-en keresztül.

Ebédszünet

Legjobb gyakorlat
Moderátor: Kákonyi Gábor GeoIQ

Előadó(k)

Cím

Idő

Olasz Angéla, Kolesár András FÖMI

Nyílt forráskódú fejlesztések a FÖMI-nél

15 p

A FÖMI-nél az operatív munkában és a kutatás-fejlesztésben is vannak hagyományai a nyílt forráskódú szoftverek felhasználásának, az utóbbi években ezek egyre inkább teret nyernek. Az előadásban röviden bemutatjuk a belső téradat-tárházunkat és online téradat-szolgáltatásainkat, amelyek teljesen nyílt szoftvereken alapulnak. Szó lesz az IQmulus FP7-es kutatás-fejlesztési projektről, amely nagy tömegű téradatok felhő-alapú feldolgozásával foglalkozik, főleg saját fejlesztéseken és nyílt alapokon. Ismertetünk továbbá egy izgalmas fejlesztést, amelynek célja topológiai adatbázis építése nyílt technológiával, különös tekintettel az egyidejű szerkesztésre és a változáskövetésre.

Gulyás Gábor MedSoftOrg Kft.

Nyílt forráskódú GIS SW fejlesztés az EU rendszerű Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR) éves ellenőrzéséhez 2010 2013 Romániában

10 p

Komplex raster/vektor alapú multiuseres, multiplatformos interpretáló rendszer implementálása PostGIS, QGIS, Python, Eclipse környezetre alapozva. Az EU előírások a tagországokat a területalapú támogatások belső ellenőrzésére kötelezi. Ez a rendszer (ugyanúgy, ahogy bármely más rendszer) implementálható free/opensource-os környezetben, operációs rendszerektől függetlenítve a megoldást. Ez az alkalmazásunk eddig teljes egészében Romániában lett bevezetve. Ezt mutatjuk be.

Bán Miklós, Bérces Sándor
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

OpenBioMaps: Szabad felhasználású, webes, GIS adatbázisok élőlények elterjedési adatainak nyilvántartására

15 p

A gomba módra szaporodó, az élőlények térképi nyilvántartását végző alkalmazások egyike sem teszi lehetővé, hogy az alapadatokat asztali környezetben is lehessen használni. Célunk egy széles körben szabadon elérhető adatbázis szolgáltatás létrehozása. Az adatbázisok térképi adatokat tartalmaznak, amik webes felületen és más standard asztali környezetben is elérhetőek. Az általunk fejlesztett adatbázis keretrendszer tetszőleges struktúrájú adatbázisokat tud befogadni és a térképi adatait megjeleníteni úgy, hogy az adatok a különböző adatbázisok között lekérdezhetőek, és a lekérdezések megismételhetőek, az eredmények elmenthetők. Az adatbázisokat egyéni definíciók szerint lehet létrehozni egyedi igényekhez igazítva, amik oktatási, kutatási és természetvédelmi célúak is lehetnek. Az egyénileg létrehozott projektek közös feltétele, hogy legalább részben szabadon elérhető biológiai térképi adatokat tartalmazzanak. Véleményünk szerint létrehozott keretrendszer megkönnyítheti a természetvédelmi és tudományos munkát és elősegíthetik a kommunikációt a kutatói és természetvédelmi ágazat között.

Az adatbázis keretrendszer technikai hátterét a Füves Élőhelyek Kutatóközpont és a Debreceni Egyetem biztosítja. A projekt webes elérhetősége: http://openbiomaps.org/

Samu Imre PELLA Informatika Kft.

OpenStreetMap, Szabad felhasználású geoinformációs adatok

15 p

AZ OPENSTREETMAP [ HTTP://WWW.OPENSTREETMAP.ORG ] A TéRINFORMATIKAI ADATOK WIKIPéDIáJA, AMELY SZABAD LICENcELéSSEL RENDELKEZIK, RöVID áTTEKINTéS A MAGYARORSZáGI ADATOKRóL, FELHASZNáLáSUKRóL, ...

Varga Orsolya Gyöngyi Debreceni Egyetem

A szabad szoftverek alkalmazási lehetőségei a turisztikai adatbázisok kialakításában

10 p

Előadásomban olyan turisztikai adatbázis létrehozását mutatom be, amely részben szabad szoftverek felhasználásával készült és egy navigációt segítő, ingyenesen letölthető Androidos alkalmazásban használható. Az adatbázis maga szintén ingyenesen elérhető, és Hajdú-Bihar, valamint Bihar-megye falusi turisztikai szempontból jelentős látnivalóit tartalmazza.

Szatmári Gábor Szegedi Tudományegyetem

SAGA és R szoftverek alkalmazása a digitális talajtérképezésében

15

...

Novák Zalán Datakart Mérnöki Tanácsadó Kft.

OpenSource térinformatika az önkormányzati, közmű és biztosítási szektorban

15 p

A felsorolt gazdasági ágazatokban használt Datakart OpenSource megoldások ismertetése, az elmúlt 10 év tapasztalatainak bemutatása, trendek, megoldások, aktuális feladatok.


Ismerkedés a szoftverekkel számítógéplaborban (kb. 2 x 16 fő) QGIS 2.0, GRASS 6.4.3


Szervezőbizottság: dr. Siki Zoltán BME
Kákonyi Gábor GeoIQ
Oláh Róbert FÖMI

Szponzorok: