Geodéziai és térinformatikai szabadszoftverek

GRASS

Honlapja: http://grass.itc.it
Rendszer: GNU/Linux, Unix, Mac OS X, Windows
Licenc: GPL

A program neve a Geographic Resource Analysis Support System rövidítéséből ered. Az elnevezés egy komoly és összetett programrendszert takar, amely egyaránt alkalmas vektoros és raszteres adatok kezelésére. A vektoros topológiákkal éppúgy elboldogul, mint a legkülönfélébb képfeldolgozási műveletekkel.

A program kezelése alapvetően parancssorból történik, a különböző parancsok mögött tulajdonképpen külön kis programok vannak, melyeket a Unix rendszerekeben megszokott módon tudunk meghívni a keretrendszer elindítása után. Ennek előnye, hogy akár saját programjainkból, shell szkriptjeinkből is hívogathatjuk őket. Az interaktív használathoz TCL és Python nyelven grafikus kezelőfelület áll rendelkezésre, illetve a QGIS is használható mint felhasználói interfész. A 6.2 verzióig Windows alatt a Cygwin telepítése után használható. A 6.3 verziótól Windows-on is közvetlenül futtatható, a Cygwin telepítése nélkül.

További magyar nyelvű segédletek, dokumentációk a GRASS használatához


QGIS (Quantum GIS)

Honlapja: http://www.qgis.org
Rendszer: GNU/Linux, Unix, Windows, Mac OSX
Licenc: GPL

A Quantum GIS (QGIS) egy felhasználóbarát nyíltforrású térinformatikai program, mely Linux, Unix, Mac OSX és Windows is futtatható. A QGIS többféle vektoros, raszteres és adatbázis formátumot támogat. A vektoros adatok kezelésére az OGR, a raszteres adatok kezelésére a GDAL könyvtárat használja. Így a PostGIS formátum mellett minden az OGR (ESRI Shape/MapInfo TAB, stb.) és GDAL (GeoTiff, Arc/Info grid, GRASS, stb.) adatformátum megjelenítésére és a vektoros formátumok szerkesztésére alkalmas. Több bővítő modult is kínál például a GRASS programmal való együttműködésre vagy a GPS adatok betöltésére. A 0.10.0 verziótól magyar felhasználói felülettel is elérhető! További magyar nyelvű segédletek, dokumentációk a QGIS használatához a honlapunkon.


gvSIG

Honlapja: http://www.gvsig.org/web
Rendszer: GNU/Linux, Unix, Windows, Mac OSX
Licenc: GPL

A gvSIG térinformatikai adatok kezelésére létrehozott program. Felhasználóbarát interfésszel rendelkezik és gyors hozzáférést biztosít a legtöbb szabványos vektor és raszter formátumhoz. A helyi és a távoli adatokat képes integrálni WMS, WFS, WCS és JDBC adatforrásokon keresztül. A térinformatikai adatok használóit célozza meg az üzleti, önkormányzati és állami hivatalok területén. A fejlesztők egyszerűen bővíthetik a funkcionalitását, a gvSIG programkönyvtárak segítségével önálló alkalmazásokat is készíthetünk. Lehetőséget ad 3D-s megjelenítésére és topológia kezelésére. Számos nyelven elérhető, magyar változata egyelőre nincs.

gvSIG Mobile változatát a mobil eszközökre készítették (jelenleg Windows Mobile 5.0/6.0 verzión futtatható).


OpenJump


Komplex asztali térinformatikai rendszer

Honlapja: http://www.openjump.org
Rendszer: GNU/Linux, Windows, Mac OSX
Licenc: GPL

Az OpenJUMP egy Java-ban írt nyíltforrású GIS program, mely a Vivid Solutions cég JUMP GIS programján alapul. Vektoros adatok kezeléséhez készült, de raszterek megjelenítésére is alkalmas (jelenleg külön plugin segítségével). Nem csak az adatok megjelenítésére alkalmas, hanem segítségével szerkeszthetjük és elemezhetjük az adatainkat. Fejlesztői felületet is biztosít egy rugalmas plugin szerkezettel. Olyan standardokat alkalmaz mint GML, WMS, WFS. A felhasználói felület magyar nyelven is elérhető.


MapServer

Honlapja: http://mapserver.gis.umn.edu
Rendszer: GNU/Linux, Unix, Windows
Licenc: GPL

Egy CGI alapú webes eszköz térképek megjelenítésére. Segítségével viszonylag egyszerűen tudunk weblapjainkba térképeket beszúrni, melyen a felhasználó mozoghat, nagyíthat, lekérdezhet vagy éppen a rétegeket kapcsolhat ki-be. A vektoros és raszteres adatok széles körét közvetlenül felhasználhatjuk a GDAL/OGR könyvtárak segítségével, vagy egy a webszerver által elérhető PostGIS/SDE/Oracle adatbázisban adhatjuk meg. Windows-os felhasználóknak ms4w néven komplett, egyszerűen telepíthető bináris változat tölthető le, illetve az OSGeo4W telepítőből is elérhető. Többféle programnyelvhez fejlesztőkörnyezet áll rendelkezésre (PHP, perl, Java, Phyton, ...) kifinomultabb alkalmazások létrehozására.


TinyOWS

Honlapja: http://www.tinyows.org
Rendszer: GNU/Linux, Unix, Windows
Licenc: egyedi

Egy CGI/FastCGI alapú eszköz, mely az OGC WFS-T szabványnak megfelelő webes szolgáltatást nyújt. A vektoros térinformatikai adatokat PostGIS adatbázisból várja. A WFS-T szolgáltatás lehetővé teszi a térképi rétegek szerkesztését a WFS-T szolgáltatást támogató kliensekben (pl. OpenLayers, QGIS). Tervezik az integrálását a MapServerrel.


GeoServer

Honlapja: http://geoserver.org
Rendszer: GNU/Linux, Unix, Windows, Mac OSX
Licenc: GPL

A GeoServer egy Javaban írt térképszerver alkalmazás, amely egyszerű eszközöket ad a kezünkbe a téradatok megosztásához. Az adatszolgáltatást nyílt szabványokon (WMS, WFS, WFS-T, WCS, TMS, WMTS, ...) keresztül tehetjük meg. A következő adathalmazokat képes publikálni: PostGIS, Oracle Spatial, ArcSDE, MySQL, Shapefile, GeoTIFF, JPEG, stb. Kimeneti formátumai többek között a következők lehetnek: KML, GML, Shapefile, GeoRSS, PDF, GeoJSON, JPEG, GIF, SVG, PNG. A rétegek renderelését SLD leíró nyelven definiálhatjuk, ezáltal biztosítva az igényes megjelenítést. Elérhető hozzá egy JavaScript, egy Python API, valamint egy REST Configuration interfész is, melyekkel könnyedén egyedi megoldásokat építhetünk alkalmazásainkba.

A GeoServer a GeoTools könyvtárra épül. Windows és Mac felhasználók letölthetik a telepítőt, de ugyanezen oldalon van lehetőségünk letölteni a forrást és az OS független bináris állományt is. Ha a rendszerünkön már fut szervlet motor (pl. Apache Tomcat), akkor célszerű lehet az ehhez készült Web Archive-ot használni.


p.mapper

Honlapja: http://www.pmapper.net
Rendszer: GNU/Linux, Unix, Windows
Licenc: GPL

A p.mapper egy keretrendszer mely sok funciót és több konfiguráció kezelését biztosítja PHP alapú MapServer alkalmazásokhoz. Főbb funkciók:

  • nagyítás , eltolás egérrel és billentyűzetről is
  • azonosítás, keresés, szelekció
  • több nyelvű felhasználói felület (magyar is!)
  • hossz és területmérés
  • nyomtatás HTML és PDF
  • modul API

BME térkép p.mapper-ben


OpenLayers

Honlapja: http://openlayers.org
Rendszer: GNU/Linux, Unix, Mac OS X, Windows
Licenc: FreeBSD

Az OpenLayers segítségével könnyen helyezhetünk el dinamikus térképeket a web oldalunkra. Többféle forrásból érkező térképeket jeleníthetünk meg vele a böngészőnkben. JavaScript nyelven készült programkönyvtár és felhasználása szintén JavaScript programokban lehetséges. Számos szabványos formátumot (gml, kml, stb.) és szolgáltatást (WMS, WFS, stb.) támogat.

További magyar nyelvű segédletek, dokumentációk az OpenLayers használatához


GeoTools

Honlapja: http://geotools.org
Rendszer: GNU/Linux, Unix, Mac OS X, Windows
Licenc: LGPL

A GeoTools egy nyíltforrású Java programkönyvtár, mely térinformatikai adatok kezelését teszi lehetõvé. Az OGC (Open Geospatial Consortium) ajánlásainak figyelembevételével fejlesztik, szorosan együttmûködve a GeoAPI és a GeoWidgets projektekkel. Segítségével egyszerűen lehet web lapokba beilleszthető Java appleteket, illetve Java alkalmazásokat készíteni. ESRI Shape, GML, WFS, PostGIS Oracle Spatial, ArcSDE, MySQL GeoMedia, TIGER, ArcGrid és raszteres adatok megjelenítésére alkalmas. Más formátumok támogatása is fejlesztés alat áll (VPF, MIF/MID, GeoTIFF, WMS). Használatához a Java nyelv alapszintű ismerete szükséges.


GMT  Generic Mapping Tool

Honlapja: http://gmt.soest.hawaii.edu
Rendszer: Unix/Linux, WIN32, OS/2, MacIntosh
Licenc: GPL

A GMT 60 ingyenes Unix eszköz együttese, melyek kettő vagy háromdimenziós ponthalmazok manipulációját teszik lehetővé. Ebbe beletartozik a Delaunay háromszögek generálása, szintvonalak szerkesztése, rács levezetése, szűrések, stb. Az eredményeket EPS formátumban állítja elő, a szintvonalas térképtől a 3D-s színes perspektív ábrázolásig. A GMT 25 elterjedtebb vetületet is támogat. Közel 6000 felhasználója van világszerte.


MeshLab

Honlapja: http://meshlab.sourceforge.net
Rendszer: Unix/Linux, WIN32, MacIntosh (csak Intel)
Licenc: GPL

A MashLab struktúrálatlan 3D-s háromszög rácsok készítésére és szerkesztésére szolgál. Óriás méretű rácsok kezelésére is alkalmas. Számos formátumot kezel (pl. PLY, STL, OFF, OBJ, 3DS, COLLADA, VRML, stb.). Plugin-okkal bővíthető az alap szolgáltatások köre. 3D-s objektumok (építmények, szobrok) modellezésére használható.

<< Előző
Bevezető
Tartalom Következő >>
Térinformatika programozás