Geodéziai és térinformatikai szabadszoftver programkönyvtárak


PROJ


Programkönyvtár és parancssorból futtatható programok együttese vetületi átszámításokhoz

Honlapja: http://www.remotesensing.org/proj/
Rendszer: GNU/Linux, Unix, Windows
Licenc: MIT

Egy vetületi átszámításokat végző program. Sokféle vetületet, alapfelületet és dátumot ismer. Maga a PROJ egy programkönyvtár, de parancssorból hívható programokat is kínál, melyek további programozás nélkül felhasználhatók (pl. cs2cs). Kezeli az EOV vetületet is. Az átszámítások során jelemzően a navigációs GPS-eszek által elérhető 1-2 méteres pontosságot biztosítja csak, geodézia igényű átszámításra csak akkor alkalmas, ha a két vetület dátuma azonos. Szinte minden nyiltforrású GIS programba beépítik (pl.: GRASS, MapServer, GeoTools, PostGIS, stb.).


JTS - Java Topology Suite


Java programozói könyvtár topológiai számításokhoz

Honlapja: http://www.vividsolutions.com/jts/jtshome.htm

A Java Topology Suite egy Java programozási könyvtár topológiával kapcsolatos műveletekhez. Nagy pontossággal végezhetők összetett geometriai számítások: ellenőrzések, rajztisztítások és lekérdezések. Az OpenGIS Consortium SFS (Simple Features Specification) szabványának nagy mértékben megfelel.


GDAL


Programozói könyvtár és parancssorból futtatható programok együttese térinformatikai állományok olvasásához, konvertálásához

Honlapja: http://www.remotesensing.org/gdal/, http://ogr.maptools.org/
Licenc: egyedi, nyílt forráskódú

C és C++ nyelvű programokból használható program könyvtár különböző raszteres állományok írásához és olvasásához. Több más programnyelvhez (perl, python, stb.) is készült interfész. Magába foglalja az OGR könyvtárat, mely vektoros térinformatikai formátumok kezelését valósítja meg. Számos korábban önálló projekt eredményeit foglalja egy egységbe (tifflib, jpeglib, mitab, shapelib, stb.). Parancssori segédprogramokat is kínál raszteres állományok darabolására, egyesítésére, georeferenciálására, formátumok közötti konvertálására, vetületek közötti átalakítására és vektoros állományok konvertálására. Számos további projekt használja (GRASS, UMN MapServer, QGIS, GoogleEarth, stb.). További magyar nyelvű GDAL/OGR segédletek, dokumentációk a honlapunkon.


GEOS


C++ programozói könyvtár topológiai számításokhoz

Honlapja: http://geos.refractions.net/
Licenc: korlátozások nélkül, nyílt forráskódú

A GEOS (Geometry Engine - Open Source) egy C++ változata a Java Topology Suite (JTS) könyvtárnak. A JTS funkcionalitását teszi elérhetővé C és C++ programokból.


libLAS


C++ programozói könyvtár topológiai számításokhoz

Honlapja: http://liblas.org
Licenc: BSD

A libLAS egy C/C++ programkönyvtár a LAS formátumú adatállományok olvasására és írására. Az ASPRS LAS egy szekvenciális bináris állomány, melyet LiDAR szenzorok és feldolgozó szoftverek használnak archiválási vagy adatcesre célokra. Ruby és Python API is készült hozzá. Parancssori eszközök (LAStools) segítségével szöveges és bináris formátumok és különböző verziók között végezhetünk átalakítást.

<< Előző
Térinformatikai szabadszoftverek
Tartalom Következő >>
CAD szabadszoftverek