CAD szabadszoftverek

QCad

Honlapja: http://www.ribbonsoft.com/en/qcad-hu
Dokumentáció: Magyar nyelvű kézikönyv
Rendszer: GNU/Linux, Windows *, Solaris, Unix, Mac OS X
Licenc: Linuxon GPL*
Magyar nyelv: menük (súgó csak angolul)
Letöltés: itt

Vektoros rajzolóprogram a CAD szoftverek általános szerkesztési funkcióival. Képes rétegkezelésre, blokk-könyvtárak kezelésére, és egyedi betűkészletek szerkesztésére egy megadott sablonban. Rajzolási funkciói a szokásosak: pontok, vonalak, ívek, körök, szövegek, méretezés, srafozás különböző pontmegadások alapján. A kiválasztáshoz és az automatikus igazításhoz (snap) is sok lehetőség kínálkozik, de akár számszerű polárkoordinátákal is pozicionálhatunk. DXF és DGN rajzokat, CXF (saját) betűfájlokat képes írni, olvasni. Magyar nyelv támogatással.

* A felhasznált QT grafikus keretrendszer licence miatt Windowson nincsenek futtatható szabad változatok, csak demo, megvásárlás, illetve esetleg a QT fejlesztőkörnyezet megvásárlása és a lefordítás a járható út. Egy felhasználói licenc ára kevesebb mint 6.000 forint, de egy intézmény 50.000 forintért akár a teljes gépparkot felszerelheti ("site license").


LibreCad

Honlapja: http://librecad.org/cms/home.html
Dokumentáció: Wiki
Rendszer: GNU/Linux, Windows *, Solaris, Unix, Mac OS X
Licenc: GPL/Apache2*
Letöltés: itt

A LibreCAD egy teljes 2D CAD alkalmazás. Több mint 20 nyelvre lefordították, magyarra is. A QCAD forráskódjára épül, C++ nyelven a Qt4 könyvtár felhasználásával készül. .


ITR2DXF

Honlapja: www.agt.bme.hu/ftp/foss/itr2dxf.pdf
Dokumentáció: Magyar nyelvű kézikönyv
Rendszer: GNU/Linux, Windows *, Solaris, Unix, Mac OS X
Licenc: GPL
Magyar nyelv: menük
Letöltés: itt

Az ITR2DXF program egy nyíltforrású, ingyenes program, mely a magyarországi földhivatalokban is használt ITR illetve DATView programból exportált (ITR ASCII DAT formátum) állományokat alakítja át a szélesebb körben elterjedt és felhasználható AutoCAD DXF formátumba. A program Linux/Unix és Windows környezetben is futtatható. A program Tcl/Tk nyelven készült, mely egy nyíltforrású fejlesztőkörnyezet.

<< Előző
Térinformatikai szabadszoftverek
Tartalom Következő >>
Képfeldolgozó szabadszoftverek