Geodéziai és térinformatikai szabadszoftverek - Bevezető

Mi az a szabadszoftver?

Gyűjteményünkben található legtöbb programra a GPL (General Public License) vonatkozik, mely nagyon jó kiindulási alap a fogalom megértéséhez. A GPL licencszerződéssel terjesztett programokat bárki, akár üzleti akár magán célra, szabadon használhatja, másolhatja, terjesztheti illetve módosíthatja. A programok forráskódja (programozásnál szerkesztett formája) is szabadon elérhető, és mindaz igaz rá mint amit a programról elmondtunk. Amennyiben a programot valaki módosítja, továbbfejleszti a készülő új termék is kötelezően GPL licencű, szabadforrású lesz. A GPL licenc sok további feltételt is tartalmaz, amit a http://www.gnu.org/gpl/ címen olvashatunk el (angolul). Más lincencekkel is léteznek szabadszoftverek, ezt mindig külön kiemeljük.

Tehát csak le kell tölteni és máris használhatjuk akár üzleti célra is, még fizetni sem kell? Igen! Sőt, 30 nap után sem kell újratelepíteni. (Khmmm, védelmi kódokat sem kell keresni.) Ezért jelöltük meg mindenhol a letöltés helyét.

Szabadszoftverek jelentősége a térinformatikában

Sok olvasó bizonyára meglepőnek fogja találni, milyen komolyságú programokat tölthet le az internetről teljesen ingyenesen. Mielőtt óriási költségeket ölünk egy program vagy netán egy online térképmegjelenitő vásárlásába, érdemes átböngészni a szabadon elérhető szoftverkínálatot. Még az is megtörténhet, hogy igényeink szerint a szerzők kisebb módosításokat végeznek a programon, ezt nehezen várhatnánk el üzleti versenytársaiktól. Ha minden kísérlet csődöt mond, akár az olvasó is továbbfejlesztheti a programot, vagy megbízhat egy programozót, a szerzők minden bizonnyal örülnek minden fejlesztésnek.

Adataink hordozhatóságát pedig mi biztosíthatná jobban, mint az, hogy a programok saját fájlformátumai szintén nyílt szabványúak.

A térinformatikusoknak sem csak GIS térkép- és adatfeldolgozási munkát kell végeznie. Így nem véletlenül kerültek a gyűjteményünkbe irodai programcsomagok vagy vektoros rajzolóprogramok.

Valóban működik?

Az általában vett szabadszoftverekre nyugodtan állíthatjuk! Mi sem jobb bizonyíték, mint az éppen megjelenített oldal egy Linux operációs rendszeren, Apache web-kiszolgálón fut, Vim szövegszerkesztőben készült, és FireFox webböngészőben teszteltük. A képeket a nagy tudású GIMP szerkesztő programmal készítettük elő. A felsorolt programok mind-mind nyílt forráskódúak!

Hogy a térinformatikában is megállja e a helyét, azt a felsorolásunk és a bemutatott példák alapján mindenki maga döntse el!

Hogyan próbálhatom ki?

A gyűjteményben található programok egy részéhez úgynevezett OSGEoLive DVD tölthető le az internetről. Ezen DVD segítségével a merevlemezre telepítés nélkül próbálhatjuk ki a programot. A DVD tartalmazza a Linux operációs rendszert és több mint 50 szabad térinformatikai szoftvert. A gép indításakor az OsGeoLive DVD-t be kell helyezni a meghajtóba. A https://live.osgeo.org/hu/index.html oldalon magyar nyelven is tájékozódhat a DVD használatáról és tartalmáról.

A Windowshoz ragaszkodó felhasználók az OSGEO4W internetes telepítőkészletet használhatják, mely letölthető a http://trac.osgeo.org/osgeo4w címről.

<< Előző Tartalom Következő >>
Térinformatikai szabadszoftverek