Madách ünnep Balassagyarmaton

Sok éves hagyomány már, hogy Balassagyarmat ad otthont Az ember tragédiája szerzőjének, ez alkalommal születésének 196. évfordulója kapcsán megtartott Madách-napi emlékrendezvényeknek. A január 18-ai események több helyszínen zajlottak, könyvbemutatóra, kiállítás megnyitóra, a megyei Madách- díjak és a városi Horváth Endre díjak átadására került sor.

Először a költő szobránál gyülekeztek a megemlékezők. A rövid ünnepség a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd Szunyogh Balázs balassis diák előadásában egy verset hallgathattak meg az érdeklődők. Sidló Ferenc szobrászművész alkotásának talapzatánál helyezték el a különböző városi, megyei, egyes felvidéki intézmények, önkormányzatok, szervezetek, magánszemélyek a megemlékezés koszorúit. A megemlékezés a Szózat éneklésével zárult. A koszorúzók listáját itt tekinthetik meg, az eseményről készült képeket pedig a Fényképalbumokban.

 

A következő helyszín a Madách Imre Városi Könyvtár Kupolaterme volt, ahol Praznovszky Mihály mutatta be új kötetét, "Tisztelőd s barátod" - Arany János levelezése Madách Imrével című munkáját, amelynek előzménye egy 2017- ben megjelent, Madách arany évei című könyve volt. A szerző élvezetes ajánlójából megismerhették a mű születésének kulisszatitkait, betekintést nyerhettek a szerkesztés rejtelmeibe, és persze a vásárlásra és dedikálásra is lehetősége volt a szép számú érdeklődőnek, akik időnként hangos kacagással nyugtázták a rövid, de igen hatásos előadást.

Közismert a két költő levelezése és az is hogy Arany bátorította, segítette Madáchot, a kéziratot is ő kapta meg először olvasásra. A most feldolgozott levelezés új ismeretekkel gazdagíthatja a két költőóriás jellemének jobb megismerését. Erről az eseményről is részletes képes beszámolót láthatnak a Fényképalbumokban.

      

A következő program helyszíne szinte ugyanaz maradt, ez alkalommal a Városi Könyvtár Galériája várta az érdeklődőket, ahol a Horváth Endre díjjal elismert Siket Marianna képzőművész és Czudor Beáta festőművész közös tárlatát nyitotta meg Csach Gábor művészettörténész, alpolgármester. A két, Balassagyarmathoz sok szállal kötődő művész kiállított festményei és kerámiái gondolkodásra késztetik a nézőket, de amíg Beáta absztrakt impresszionista festményei a részletekben bontakoznak ki igazán, addig a Marianna által megformázott kerámiák és kisplasztikák gazdag motívum-világot hordoznak. A kedvcsináló ismertetőt jól keretezte Szenográdi Noémi gitárművész játéka. Erről az eseményről is gazdag képsort tekinthetnek meg a Fényképalbumok újabb összeállításában.

A délutáni program zárásaként a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ nagytermében került sor a városi képzőművészeti elismerések és a megyei Madách díjak átadására.

       

A megjelenteket Csatlós Noémi műsorvezető köszöntette, majd Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője, Balla Mihály idézte fel a Madách ünnepségek történetét. Ezt követően Skuczi Nándor, a Nógrád megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke mondta el ünnepi beszédét. Ebben vezérmotívumként azt a madáchi gondolatot emelte ki, hogy

"A cél, voltaképpen mi is?

A cél megszünte a dicső csatának,

A cél halál, az élet a küzdelem,

S az ember célja e küzdés maga"

Példák sorával igazolta e gondolat jelenlétét a nógrádi emberek életében, külön is kiemelve Madách küzdelmét a nemesi sorsból a világhírig vezető rögös úton.

      

        

Az ünnepség fényét emelték a közreműködő művészek, Szabó András Madách- díjas előadóművész, a Latte Maffiato zenekar műsora, ill Kovács Benko Fruzsina Borbála, Varga Ivett és Jambrik Zsolt énekszámai, Lévárdi Beáta zongorakísérete mellett.

    

    

A nagy sikert aratott műsort követően előbb Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere és Zolnyánszki Zsolt Galériavezető adták át a Horváth Endre díjakat Czudor Beátának és Siket Mariannak. A laudációkat Jakus Julianna művelődésszervező, a Művelődési Központ munkatársa és Pénzes Géza tanár, képzőművész ismertették.

Nógrád megye Madách díjában részesült a megalakulásának 50. évfordulóját ünneplő kassai Thália Színház, valamint Pozsgai Zsolt író, producer, színházi és filmrendező. A díjakat Skuczi Nándor adta át a kitüntetetteknek.

   

A felvidéki színház laudációját Pásztó András dramaturg mondta el, ismertetve a társulat történetét, a Komáromból indult és mára jelentős színházzá formálódott szakmai műhely sikereit, akik előadásaikkal nemcsak a Felvidéken, hanem alkalmanként a magyar közönség előtt is megjelennek.

Az elismerést Czajlik József igazgató vette át, aki a köszönetnyilvánítás után a magyar nyelvű színjátszás nehéz, ámde gyönyörűséges történetét felelevenítve, azt a reményét fejezte ki, hogy ez az elismerés munkásságuknak csak egy állomása, és még további sikeres évek és előadások várnak rájuk.

   

Pozsgai Zsolt laudációját, némiképpen formabontóan, személyes hangvételű formában Sándor György, a Nemzet Művésze, előadóművész, humoralista nyújtotta át a közönségnek, ahogy az utóbbi ön-titulusáról a meghívóból is megismerkedhettünk.

   

Az ünnepség a Latte Maffiato zenekar műsorával ért véget. Az ünnepeltekről készült csoportképpel zárjuk a beszámolónkat - a díjátadásról további képeket a Fényképalbumokban tekinthetnek meg.

 

Összeállította:    Deák Ottó és Nagy László

Képek:               Deák Ottó