A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége balassagyarmati csoportja a Palóc ligetben lévő 56-os emlékhelyre várta a város lakosságát a délelőtti közös megemlékezésre.  Az emlékhely az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára készült el. A Szövetség az emlékhely felavatása óta ezen a helyen tartja az ünnepi megemlékezéseket. (Az emlékhely felavatásáról és a 2008-ban tartott megemlékezésekről is beszámoltunk.)

Csábi István köszöntőjében Sinka István versét tolmácsolta. A Himnusz eléneklése után a Varietas Pódium Színház zenés irodalmi műsora következett. Döbrentei Kornél író, költő nagyhatású ünnepi beszéde előtt és utána is Petrás Mária gyönyörködtette énekével a hallgatóságot. Zeneszámok hangzottak el a feltörekvő Karcolat Együttes Hitvallás című lemezéről.

                

DÖBRENTEI KORNÉL - PETRÁS MÁRIA - DR. CZIMBALMOS ISTVÁN

 

Jobbágy Károly

MONDJÁK,

A HIMNUSZT ÉNEKELTÉK

 

 

Mondják, a himnuszt énekelték

úgy indultak a puskatűznek,

s a könnygáz meg a tűzzel telt ég

sem riasztotta vissza őket.

Csorgott a könnyük, talán sírtak.

csorgott a vérük, - belehaltak,

Diákok voltak s ők csinálták

a dicsőséges forradalmat.

 

(1956. október 24.)

 

Az emlékezők virágokat helyeztek el és gyertyát gyújtottak Tátray Guidó szobránál. Koszorúzott a Magyarok Világszövetsége Nógrád megyei csoportja, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége balassagyarmati csoportja, Balassagyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testülete és a Vitézi Rend. Dr. Czimbalmos István zárszavában megköszönte a közreműködőknek az ünnepi beszédet, az ihletett éneklést, a szép zenés irodalmi előadást. A Szózat eléneklésével fejeződött be a megemlékezés a Palóc ligetben. Hívták az emlékező közösséget az esti városi ünnepségre, az ünnepi képviselő-testületi ülésre a Vármegyeházára, és megemlékező szentmisére a Szentháromság plébániatemplomba. További felvételek a nap eseményeiről a Képtárban láthatók.

A Bajcsy Zsilinszky utcában lévő (Pénzügyi palotának épült, jelenleg Rendőrkapitányság) épületben alakult meg 1956. október 27-én a balassagyarmati Forradalmi Bizottság. A 40. évfordulón Balassagyarmat Város Önkormányzata emléktáblával jelölte meg e nevezetes helyet. Azóta itt rendezik a központi megemlékezést a forradalom és az áldozatok emlékére.

17 órakor gyertyás menet indult rendőrségi felvezetéssel a főutcán, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központtól, a volt Pénzügyi palotánál lévő 56-os emlékhelyhez. A menet elején Szakács László Pannónia Motorkerékpár Múzeumából származó motorkerékpárok haladtak korabeli ruhákba öltözött vezetőkkel és utassal.

 

    

 

Az ünnepi megemlékezést Dénes Diána vezette. A Gyarmati Színkör színvonalas előadással idézte meg 1956 októberének hangulatát. Bevezetőül Juhász Ákos tolmácsolásában hangzott el Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versének részlete. Az ünnepi műsorban közreműködött az Ember Csaba vezényelte Dalegylet, valamint a balassagyarmati Rézfúvós Quintett. Az ünnepi szónok Balla Mihály (FIDESZ) országgyűlési képviselő volt.

 

Intézmények, civil szervezetek, pártok képviselői és polgárok helyezték el az emlékezés virágait a balassagyarmati Forradalmi Bizottság emléktáblájánál.

 

 

 

Balassagyarmat Város Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala

Nógrád Megyei Önkormányzat

Balla Mihály országgyűlési képviselő

Civitas Fortissima Kör

FIDESZ Magyar Polgári Szövetség

Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség

Jobbik Magyarországért Mozgalom

Kereszténydemokrata Néppárt

Magyar Szocialista Párt

Magyar Hadigondozottak Orsz. Szövetsége

Vitézi Rend

A balassagyarmati rendvédelmi szervezetek: Rendőrség, Fegyház és Börtön, Tűzoltóság

Balassagyarmat Város Önkormányzatának Általános Iskolái

Balassagyarmat Város Önkormányzatának Középiskolái és a Madách Kollégium

Szent Imre Keresztény Általános Iskola és Gimnázium

NGYIK Speciális Szakképző Iskola és Kollégium

 

A megemlékezés után Balassagyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testülete ünnepi ülést tartott a Vármegyeháza dísztermében. Közreműködött a Balassagyarmati Kamaraegyüttes. Balassagyarmat Város Önkormányzata 2004-ben szakmai díjakat alapított. A díjátadásra minden év október 23-án, a nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepi képviselő-testületi ülésen kerül sor. Ekkor köszöntik az év során megyei és országos elismerésben részesült balassagyarmatiakat is. Medvácz Lajos polgármester mondott ünnepi beszédet. A szakmai díjak átadása előtt örömmel mutatta be Medvácz Lajos polgármester a Magyar Örökség Díj okmányát, melyet a balassagyarmatiak 1919. januári hősi helytállásáért kapott a város. A Magyar Örökség Díjról és a díjátadásról szóló beszámolónk itt olvasható. 

 

Részletek Medvácz Lajos polgármester ünnepi beszédéből

 

"Ha jó ügyet védesz, mitől is félhetsz? Mi is történhetik veled? Végül is tehetetlenek az igazsággal szemben. Letiporhatnak, de meg nem győzhetnek. Vádolhatnak, de meg nem hazudtolhatnak. Elvehetik életedet, de nem vehetik el igazságod. Csak akkor nem vagy magányos az életben, ha jó ügyet védesz." (Márai Sándor)

"...A korabeli dokumentumokból és a ma élő ´56-osoktól jól tudjuk, hogy Balassagyarmat népe sem maradt ki a forradalmi eseményekből, bár október 23-án este még csak éledezett a változást akarók lelkében a tűz. Október 24-én reggel már az akkori tanácselnöknek is akadt dolga az általa ellenforradalmárnak titulált polgárokkal, akik közül többeket saját kezűleg megkötözve büszkén adott az ÁVH kezére. Ahogy a történelem során oly sokszor, úgy 1956 őszén is akadtak a városban őszinte hazafiak, akik gondolkodás és mérlegelés nélkül, a legőszintébb elhatározással álltak a szabadságharc ügye mellé. Ők tudták, hogy amit cselekednek, azt a magyarság érdekében teszik. Tudták, hogy minden egyes cselekedetükért külön-külön is az életükkel fizethetnek, mégis tették, amit szívük, elméjük és hazaszerető lelkük megkövetelt. Közülük legismertebbek: Dr. Daróczy Gusztáv, Dr. Magyar Pál, Tátray Guidó, Tibay Géza, Paule László, Sas Dezső, Várkonyi Róbert, Ponyi Gyula. Azokban az időkben Balassagyarmaton négy nap elegendő volt arra, hogy a megyében elsőként megalakuljon a Balassagyarmati Járási és Városi Ideiglenes Forradalmi Nemzeti Tanács, amely kovászként hatotta át a megye kisebb településeit is, ahol sorra alakultak meg a községi forradalmi tanácsok...

... Ma újra olyan időket élünk, amikor tudatosítani kell az emberekben, hogy van jövőképünk, hogy vannak még ebben az országban olyan emberek, akik minden sejtjükkel, őszintén azt akarják, hogy Magyarországon ismét a szabad, becsületes életnek legyen értelme. Akik azt akarják, hogy újra az egyéni tehetség, az egyéni felkészültség, a mindent legyőző céltudatos akarat legyen a társadalmi elfogadottság mércéje, az előrejutás egyetlen lehetséges útja.

Ma este ismét azért vagyunk itt a Vármegyeháza ódon falai között, hogy együtt mondjunk köszönetet azoknak a felnőtteknek és diákoknak, akik városunkban ezt az utat választották... Ők jó úton járnak. Saját hivatásuk és szakmájuk művelése során kivétel nélkül érdemessé váltak a körülöttük élő és dolgozó embertársaik előtt arra, hogy a képviselő-testület által 2004-ben alapított szakmai díjak és elismerések tulajdonosaivá váljanak e naptól. A város szakmai díjainak átadására azért választottuk a magyarság e sajátos nemzeti ünnepét, mert ezzel is szeretnénk mindenki figyelmét ráirányítani arra, hogy minden időben volt értelme a tisztességes munkának, a becsületes életnek és a másokért, akár egy kisebb közösségért, akár egy városért, vagy az egész ország boldogulásáért való áldozatvállalásnak.

...Ebben az évben is több alkalommal volt jó érzés balassagyarmatinak lenni. A város vezetőjeként reménnyel töltenek el a következő percek, hiszen negyven balassagyarmati egyéniséggel szoríthatok kezet az ez évi szakmai, sport és egyéb kimagasló eredményeik alapján átadandó kitüntetések átvételekor. Ez is megerősít abbéli hitemben, hogy mi magyarok, mi balassagyarmati magyarok hihetetlen egyéni teljesítményekre vagyunk képesek, amelyeknek az összegzése újra erős Magyarországot lesz képes teremteni, s így méltán nevezhetjük magunkat 1956 örököseinek..."

 

       

BALASSAGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2009. ÉVI SZAKMAI DÍJAZOTTAI

BALASSAGYARMAT EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT DÍJ

Lukács József mentőtiszt

BALASSAGYARMAT KIVÁLÓ PEDAGÓGUSA DÍJ

Babcsa Józsefné óvónő

Horváthné Szochor Judit általános iskolai tanító

Seres Ilona középiskolai tanár

BALASSAGYARMAT KULTÚRÁJÁÉRT DÍJ

Matúz Gábor újságíró

BALASSAGYARMAT KÖZBIZTONSÁGÁÉRT DÍJ

Bándi György százados

BALASSAGYARMAT SPORTJÁÉRT DÍJ

Dr. Rózsa Szilveszter sportorvos

BALASSAGYARMAT SZOCIÁLPOLITIKÁJÁÉRT DÍJ

Fényes Balázsné nyugalmazott bölcsődevezető

Gúth Melinda családgondozó, adósságkezelési tanácsadó

 

BALASSAGYARMAT JÓ TANULÓJA ÉS JÓ SPORTOLÓJA DÍJ

Béla Attila

Vitalitas SE Hegyikerékpár Szakosztály

Balassi Bálint Gimnázium

Fenyvesi Péter

Vitalitas SE Hegyikerékpár Szakosztály

Balassi Bálint Gimnázium

Gondos Kitti

Vitalitas SE Látványtánc Szakosztály

Budapesti Gazdasági Főiskola

 

Halász Szabó Ágnes

Vitalitas SE Látványtánc Szakosztály

Balassi Bálint Gimnázium

 Kovalcsik Anna

tájfutó, Balassi Bálint KSE

Balassi Bálint Gimnázium

 

Kovács Boldizsár

tájfutó, Balassi Bálint KSE

Balassi Bálint Gimnázium

 

Kovács Borbála

tájfutó, Balassi Bálint KSE

Balassi Bálint Gimnázium

 

Kovács Domonkos

tájfutó, Balassi Bálint KSE

Balassi Bálint Gimnázium

Kovács Sebestyén

tájfutó, Balassi Bálint KSE

Balassi Bálint Gimnázium

Lavaj Fanny Emese

alpesi síversenyző

Balassi Bálint Gimnázium

Sebján Luca

Vitalitas SE Látványtánc Szakosztály

Balassi Bálint Gimnázium

 

Sebján Rebeka

Vitalitas SE Látványtánc Szakosztály

Kiss Árpád Általános Iskola

Szabó Lőrinc Tagiskola

Szalánszki Bálint

lábtenisz, labdarúgás

Dózsa Diáksport Egyesület

Kiss Árpád Általános Iskola

Dózsa György Tagiskola

Urhegyi Márton

sakk sportág

Dózsa Diáksport Egyesület

Kiss Árpád Általános Iskola

Dózsa György Tagiskola

Wágner Bianka

Vitalitas SE Karate Szakosztály

Balassi Bálint Gimnázium

 

ORSZÁGOS ÉS MEGYEI KITÜNTETETTEK

APÁCZAI CSERE JÁNOS DÍJ

Tibay András

a Kiss Árpád Általános Iskola nyugalmazott iskolaigazgatója az oktatás területén végzett magas színvonalú munkájáért

TELEKI BLANKA DÍJ

"AZ ESÉLYT TERMTŐ PEDAGÓGUSNAK"

Arató János

a Szondi György Szakközépiskola és Szakiskola nyugalmazott igazgatója

MAGYAR ÖRÖKSÉG DÍJ

BALASSAGYARMAT

a Civitas Fortissima városa,

a balassagyarmatiak 1919. január 29-i nemzetmentő, hős helytállásáért

NÓGRÁD MEGYE VERES PÁLNÉ DÍJA

Szántó Csaba

a Madách Imre Kollégium igazgatója

NÓGRÁD MEGYE BÉRCZY KÁROLY DÍJA

Szalai István

labdarúgó edző

NÓGRÁD MEGYE SZONDI GYÖRGY DÍJA

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön

NÓGRÁD MEGYE SAJTÓ DÍJA

Szilágyi Norbert

újságíró, a Gyarmati Újság főszerkesztője

NÓGRÁD MEGYE ÖNZETLENSÉG DÍJA

Lévárdi Beáta

zenepedagógus, karnagy

A NÓGRÁD MEGYEI KÖZOKTATÁSI KÖZALAPÍTVÁNY

"A MEGYE KIVÁLÓ INTÉZMÉNYVEZETŐJE" elismerés

Borenszkiné Imre Éva

a Balassi Bálint Gimnázium igazgatója

 

Közreadta: Nagy Angela