A HONISMERETI KÖR ŐSZI ÉVADJA

2011

 

 

Ez év őszén is változatos tematikával zajlottak a Honismereti kör rendezvényei. Volt könyvbemutató, tanulmányi kirándulás, családi bemutatkozás, őszi emléknap, irodalmi és képzőművészeti előadás, születésnapi köszöntő. A rövid összefoglalók által bepillantást nyerhetünk a Honismereti kör sokszínű tevékenységébe.

 

 

2010. SZEPTEMBER 8.

KÖZGYŰLÉS ÉS KÖNYVBEMUTATÓ

 

 

A Madách Imre Városi Könyvtár, a Horváth Endre Kiadványi Alapítvány és a Mohácsi József Alapítvány a Honismereti Kör közgyűlésére és legújabb kiadványaink könyvpremierjére hívta a tagokat és az érdeklődőket.

 

 

A Honismereti kör közgyűlésén Vas Ágnes bejelentette, hogy nyugállományba vonul és a titkári teendőket átadja Ács Zsuzsannának. Ezután a Honismereti kör titkári teendőit Ács Zsuzsanna látja el.

 

 

Mizera Tamás - Bögös András: Bevezetés az alagútba című munkáját Vas Ágnes  főkönyvtáros ajánlotta a közönség figyelmébe.

 

A Bevezetés az alagútba című kötet filozofikus mélységű gondolatokat tartalmazó rövid írásainak szerzője Mizera Tamás informatikus könyvtáros, aki az egri Eszterházy Károly Főiskolán dolgozik mentorként. A Balassi Bálint Gimnáziumban kötött barátságot Bögös Andrással, aki írásaihoz metszeteket készített. Ő építészként dolgozik Egerben. A két fiatalember első közös munkája a bemutatott kötet.

 

 

Mizera Tamás 1985. március 16-án született Balassagyarmaton, iskoláit itt végezte, a Balassi Bálint Gimnáziumban érettségizett.

Egerben, az Esterházy Károly Főiskola informatikus könyvtáros szakán végzett.

Regensburgban és Brassóban folytatott hungarológiai, könyv-, könyvtártörténeti kutatásait Klebelsberg Kuno és Pro Renovanda Cultura Hungariae ösztöndíjak is támogatták.

Publikációi a kutatott szakterületekről jelentek meg. Szépirodalmi művet utoljára középiskolás korában, a BHH Ifjúsági Különszámában jelentetett meg. Azóta írja, érleli a most közreadott kötet anyagát.

 

 

 

Bögös András 1985. december 1-jén született Balassagyarmaton.

Alapfokú iskoláit Magyarnándorban, középfokú tanulmányait Balassagyarmaton, a Balassi Bálint Gimnáziumban végezte.

Pécsett, a Pécsi Egyetem Pollack Mihály építészeti karán szerzett építészi diplomát. Jelenleg Egerben építészként dolgozik. Képzőművészként kiállított a balassagyarmati Nyári Tárlaton (2006, 2011), a szécsényi Őszi Tárlaton (2009), Budapesten a Kenyér című tárlaton bronz minősítést kapott.

Festményei elárulják az építészt, grafikai világa kiegyensúlyozott, erőteljes.

 

 

 

Dr. Ködöböcz Gábor irodalomtörténész ajánlása:

 

Mizera Tamás az által emelkedik ki a fiatal tollforgatók közül, hogy saját növéstervére figyelve pontosan próbálja olvasni önmagát. Ez a fokozottan befelé figyelő, önnön tehetsége természetére koncentráló magatartás mindig a felelős írástudók ismérve.

 

A hasonló élményvilágot tematizáló művek nyomán jelen kötet írásai is azt az ősrégi tapasztalatot támasztják alá, hogy a belső és külső utak könyve kölcsönös feltételezettséget, szoros összefüggést mutat. Magyarán: a személyiség hitelével bíró, érvényes és élményszerű világbeli utazás a legbensőbb lelki-szellemi tájak bejárása nélkül nemigen képzelhető el. Sárospataktól Sopronig, Csíkszeredától Lendváig, Reykjavíktól Tokióig, Oslótól Buenos Airesig ugyanis csak arra nyílik rá a szemünk, s csak azt tehetjük magunkévá, amire mentálisan érettek és felkészültek vagyunk.

 

A szívem szerint való, helyenként konfesszionális mélységű, nagy megjelenítő és felidéző erővel bíró írások egyik lényegi üzenete az lehet, hogy a minket földajkáló szülőföld életünk minden pillanatában a létezés centrumaként és abszolút viszonyítási pontként él bennünk. Ekként lehet a szűkebb tájhaza "szerelmes földrajzunk" alapja és magánmitológiánk szerves része.

 

A biztos írástechnikával megformált, organikusan sorjázó pillanatfelvételek, úti etűdök olvasása ilyen szempontból is roppant izgalmas és tanulságos. A saját ösvényén bátran és kellő munícióval elinduló Mizera Tamás első kötetét jószívvel ajánlom a reménybeli olvasók figyelmébe.

 

 

 

A Balassagyarmati Honismereti Híradó 2010. évi kötetét dr. Hausel Sándor főlevéltáros ajánlotta a közönség figyelmébe. Az ajánlás itt olvasható. A 32. évfolyamába lépett Balassagyarmati Honismereti Híradóban érdekes írásokat találunk a város kulturális programjairól, helytörténeti, technikatörténeti érdekességekről, a közösség által megbecsült polgárokról.

 

 

 

 

2011. SZEPTEMBER 29.

KASSAI KIRÁNDULÁS

 

 

Kassa volt a célpontja a Honismereti kör őszi tanulmányi kirándulásának, melyet Kovács Ferenc tanár úr vezetett. Útközben a csoport megnézte Rimaszombat főterét, majd végigsétált a betléri kastélyparkon. Az Európa Kulturális Fővárosa 2013 címet elnyert Kassa belvárosa nevezetességeinek megtekintése után a Szent Erzsébet dómban lévő Rákóczi-kriptában tisztelegtek II. Rákóczi Ferenc fejedelem és családja, valamint hívei nyughelye előtt. Becses emlék lesz mindenkinek a társalkodó Márai Sándor emlékszobránál készített felvétel.

 

 

 

 

2010. OKTÓBER 17.

HORVÁTH ENDRE-EMLÉKNAP

 

 

Harminchárom éve, 1979-ben rendezte meg a Madách Imre Városi Könyvtár és a Balassagyarmati Honismereti Kör az első Horváth Endre-emléknapot a városban, a pénzjegytervező grafikusművész halálának negyedszázados évfordulóján.

 

 

Horváth Endre (Bazin 1896. március 3. - Budapest 1954. október 13.)

Bankjegytervező grafikusművész, rézmetsző, kisgrafikák, bélyegtervek készítője, a Pénzjegynyomda művészeti igazgatója. Alkotásain művészi fokon jelenítette meg a magyar népviseletet és a népi motívumokat. Balassagyarmaton van síremléke, melyet a három párkát ábrázoló grafikájának felhasználásával Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész készített. Művészete előtti tisztelgésül 1967-ben utcát, 1969-ben galériát neveztek el róla Balassagyarmaton, 1979-től állandó kiállítás mutatja be munkásságát (Rákóczi fejedelem útja 107.).

 

 

Az őszi emléknapokon hagyományosan a város jeles személyiségeire emlékeznek. Az idén Zórád Ernő (1911-2004) festő- és grafikusművész; Horváth Endre (1896-1954) bankjegytervező grafikusművész; Kovalcsik András (1931-2007); tanár, helytörténeti kutató; Csikász István (1933-2001) költő, képző- és előadóművész; valamint Szerémy Zoltán (1861-1937) színművész alakját idézték fel.

Csemniczky Zoltán, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója, Munkácsy-díjas szobrászművész; Selmeczi Zoltán humánszolgáltatási osztályvezető; Csábi István előadóművész, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatóhelyettese és Csukáné Szerémy Andrea drámapedagógus, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára tartották az emlékbeszédeket.

 

A Városi Képtárban Zórád Ernő műveinek megtekintésével kezdődött a megemlékezés.

 

 

 

Zórád Ernő (Balassagyarmat 1911. október 16. - Budapest 2004. április 8.)

Festő- és grafikusművész, illusztrátor, karikaturista, képregény rajzoló. Az Iparművészeti Iskolában végezte tanulmányait 1927-29 között, mestere Haranghy Jenő volt. Évfolyamtársa Ehrenfeld Miklós és Tóth Imre, akik később Michel Gyarmathy, illetve Amerigo Tot néven váltak ismertté. Részt vállalt a magyar diafilm sikeres éveiben. Kialakította a képregény művészetének igényes formáját, a műfaj egyik, nemzetközileg is elismert, legszínvonalasabb képviselője lett. 1990-ben jelent meg önéletrajzi riportregénye, az Egy vándorfestő ifjúságai. 1997-ben saját szerkesztésében és képeivel a Tabán, 1998-ban a Krúdy világa. Művei Balassagyarmaton és Ipolyságon (Sahy) a Városi Képtárban láthatók. Munkáját Balassagyarmat Horváth Endre-díjjal ismerte el.

 

 

A temetőben elhangzottak az emlékbeszédek, majd elhelyezték a megemlékezés virágait Horváth Endre, Kovalcsik András és Csikász István nyughelyén az emlékezők.

 

 

Kovalcsik András (Makó 1931. november 28. - Balassagyarmat 2007. február 9.)

Gimnáziumi tanár, Balassagyarmat díszpolgára, helytörténeti kutató, a Balassagyarmati Honismereti Kör örökös elnöke. A képzőművészet iránti vonzalmának köszönhető nagy felfedezése, Horváth Endre pénzjegytervező grafikusművész hagyatéka, mellyel Rebmann Rókusnénál, a művész nővérénél ismerkedett meg. Rebmann Rókusné létrehozta a Horváth Endre Alapítványt azzal a céllal, hogy a Balassagyarmathoz kötődő képzőművészeket elismerjék. Kovalcsik Andrásra bízta a végrehajtást, a kuratórium huszonöt művészt tartott méltónak a Horváth Endre-díjra. Könyvet írt Horváth Endre pénzjegytervező grafikusművész és Megyery Sári költő, színésznő életéről, az Arcok Balassagyarmat múltjából három kötetében pedig hírt adott jeles gyarmati elődeinkről.

 

 

 

HORVÁTH ENDRE

SÍREMLÉKÉNÉL KOSZORÚZNAK

A PÉNZJEGYNYOMDA KÉPVISELŐI

 

 

KOVALCSIK

ANDRÁS

KOPJAFÁJA

 

CSIKÁSZ

ISTVÁN

NYUGHELYE

 

Csikász István (Kehida 1933. június 13. - Balassagyarmat 2001. szeptember 13.)

A Magyar Írószövetség tagja, előadóművész, képzőművész. 1958-ban költözött Balassagyarmatra, ahol több társsal együtt megalakították a Madách Imre Irodalmi Színpadot. 1974 júniusától a Családi Ünnepeket Rendező Iroda vezetője volt. 1982-ben alakította meg a napjainkban is működő Varietas Pódium Színházat, melyet jelenleg Csábi István előadóművész vezet. 1991-ben jelent meg első önálló verseskötete, a Vallatás, majd 1998-ban a Levelek Bálint úrhoz. Számtalan kiállítása, önálló tárlata volt országon belül és határainkon túl. Képzőművészeti tevékenységét Horváth Endre-díjjal, Balassagyarmat kulturális életében végzett munkáját Pro Urbe díjjal, majd díszpolgári címmel ismerték el.

 

 

A Csillagházban folytatódott a megemlékezés. Csábi István előadóművész Csikász-verseket adott elő.

 

 

A 150 éve született Szerémy Zoltán színművész alakját Csukáné Szerémy Andrea drámapedagógus, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára, a színész leszármazottja elevenítette fel.

 

 

Szerémy Zoltán (Nógrádmegyer 1861. december 14. - Budapest 1937. október 31.)   Színész.

Gyermekkorát Balassagyarmaton töltötte. Emlékiratában színes képet fest a székváros életéről, az itt zajló színielőadásokról. Jogi tanulmányok után a Színiakadémián végzett 1889-ben. Pályáját Kassán kezdte, majd Kolozsvárott játszott, 1896-ban a Vígszínház első társulatának tagja lett. Sokoldalú epizodista, jellemszínész, több némafilmben szerepelt, többek között az Uher Filmgyárban készített Jókai-adaptációban, a Mire megvénülünk c. filmben együtt játszott a Balassagyarmaton született Megyery Sári színésznővel.

 

 

Az ünnepi alkalmon különleges bélyegekről szólt Csegezi Tamásné, a Magyar Posta Zrt. filatéliai igazgatója, aki maga is balassagyarmati diák volt. Az igazgatónő lenyűgöző bemutatót tartott azokról a bélyegekről, amelyeket 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben is Európa legszebb bélyegeivé választottak.

 

 

 

 

                                                               2010. OKTÓBER 27.

HÁZIGAZDA  DR. KOVÁCS GYŐZŐNÉ ÉS FIAI DUSÁN, MILÁN, KARÁD

 

 

Dr. Kovács Győző agrármérnök és pedagógus felesége a kultúrára nyitott értelmiségiek dolgos életét élve, szeretetben, hitben, tisztességben nevelték fel három fiukat, akik jelenleg - különböző kitérők után - a közgazdász pályán működnek sikerrel.

 

 

 

Dusán közülük a legismertebb, aki kiemelkedő eredményeket ért el atlétikában: 1996-ban olimpikon volt, 400 méteres gátfutásban máig országos csúcstartó. Orvos-közgazdász végzettséget szerzett, az egészségmegőrzés és a pénzügyek területén munkálkodik, az Eurosport szakkommentátora.

Milán egyértelműen a közgazdász pályát választotta. Hatására fordult testvérei érdeklődése is a pénzpiac irányába. Jelenleg az Energy Consulting Kft. pénzügyi vezetője, s az FTC-PLER NB I-es férfi kézilabdacsapat ügyvezető igazgatója.

Karád szintén a közgazdasági pályát választotta, pénzpiaci elemzőként és az Energy Consulting Kft. ügyvezetőjeként dolgozik, illetve szakértője a gyermek,- és családi pénzügyeknek: Az első millió című gyerekeknek szóló társasjáték kidolgozásában is részt vett, mely a pénzügyekben való jártasság megszerzésében segít. Tőzsdetanfolyamokat, haladó pénzügyi előadásokat tart bátyjával, Dusánnal.

 

 

 

 

2010. NOVEMBER 10.

TORMAY CECILE ÉLETE

 

 

Pásztor Sándorné, a Balassi Bálint Gimnázium tanára "Törvénnyé válik, ami érték volt rég" - Tormay Cecile élete címmel előadást tartott az írónő, szerkesztő, politikus születésének 135. évfordulója alkalmából. Az előadáson közreműködtek a BBG diákjai: Goda Regina és Puszta Márk.

 

Korábbi írásunk Tormay Cecile-ről itt olvasható.

Tormay Cecile művei, róla szóló tanulmányok itt olvashatók.

 

 

 

 

 

2011. NOVEMBER 24.

SZÜLETÉSNAP

 

 

A Madách Imre Városi Könyvtár születésnapi ünnepélyt rendezett olvasóinak és a Honismereti kör tagjainak. Csábi István előadóművész és Fogarasi Béla gitárművész jelképes virágcsokrot nyújtott át az ünneplőknek.

 

 

 

 

 

2011. DECEMBER 8.

100 ÉVE SZÜLETETT ZÓRÁD ERNŐ

 

20111208 Csach 2

 

 

A balassagyarmati születésű Zórád Ernő festő, grafikus, illusztrátor, karikaturista születésének centenáriuma alkalmából Csach Gábor művészettörténész tartott előadást a Csillagházban.

 

A művész kényszerűségből kezdett foglalkozni a képregénnyel és hamarosan művészi színvonalra emelte. Rendkívüli grafikai tudásához széles körű műveltség párosult. Nekem száz oldal kell ahhoz, amit ő egyetlen vonallal ki tud fejezni - írta Márai Sándor Zórádról. A vonal Jókaijának is nevezték.

 

Munkássága elismeréseként kapott kitüntetései: Horváth Endre-díj (1991), Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (2000), Budavár Díszpolgára.

Az évfordulón Budapest I. ker. Csap utcában, egykori lakóházán emléktáblát lepleztek le.

Zórád Ernő életéről, munkásságáról bővebben itt olvashatnak.

 

Z4-gview

 

névtelen--

 

zórád-

 

névtelen-

 

fotók: Ács Zsuzsanna, Nagy László, Nagy Angela

 

Összeállította: Nagy Angela

 

2011. december