ZSIDÓ-KERESZTÉNY PÁRBESZÉD

 

 

Nagy érdeklődés kíséri a balassagyarmati zsidó örökség kutatására, éltetésére negyedszázada létrejött, a zsidó-keresztény kapcsolatokat "misszióként" építő Kertész István Alapítvány szabadegyetemének változatos tematikájú művelődéstörténeti rendezvényeit. Ezek közül egy korábbi, a határon átnyúló programról és egy különleges zenei estről is olvasható beszámoló honlapunkon.

 

 

Az Ipoly mentén az ismételten szépszámú érdeklődőt vonzó, magas színvonalú művészeti, kulturális rendezvény, az ötödik szabadegyetemi alkalom kiállítás megnyitóval kezdődött 2016. november 7-én.

 

A zsidó és keresztény gyökerekkel rendelkező neves fővárosi képzőművészek baráti társasága: Bányász Judit, Göbölyös Márta és Széles Judit Ferenczy Noémi-díjas textilművész, Kozma Vera textilművész, Dr. habil. Molnár Kálmán DLA professor emeritus, grafikusművész és Sárváry Katalin Munkácsy-díjas öltözéktervező textilművész alkotásainak tárlata a Rózsavölgyi Galériában nyílt meg. A kiállító művészeket és munkásságukat Csach Gábor művészettörténész, alpolgármester mutatta be.

A Rózsavölgyi Galériában 2017 februárjáig látogatható a kiállítás, melyről fotók itt tekinthetők meg.

 

 

 

Göbölyös Márta: Angyali üdvözlet (részlet)

 

 

Göbölyös Márta Családfa, Áldás és Angyali üdvözlet című munkáit állította ki.

 

 

 

Kozma Vera: Siratófal (részlet)

 

 

A legtöbb alkotást Kozma Vera mutatta be: A családom és a Siratófal című montázsokat, a dobozokba épített tárgyak kompozícióit, a Gyertyatartók és a Tel Meddigo című festményeket.

 

 

 

Bányász Judit: Memento (részlet)

 

 

Sokáig foglalkozott Bányász Judit azzal a gondolattal, miként illik be a 20. század jellegzetes terméke, a CD az előző korok tárgyai közé. A Memento című faliképe a Holokausztra való emlékezés jegyében készült.

 

 

 

Sárváry Katalin: Búcsú ajándék (részlet)

 

 

Sárváry Katalin Búcsú ajándék című munkájának mondanivalója mélyen kapcsolódik az est üzenetéhez.

 

 

 

Molnár Kálmán: Mária (részlet)

 

 

A Boldogasszony témára rendezett nagy-magyarországi vándorkiállításra készítette Molnár Kálmán az itt bemutatott Mária és a Máriák című alkotásait. Az egykor búcsújáró helyeken osztogatott metszetes szentképek felhasználásával, modern grafikai módszerekkel jeleníti meg a fénybe öltözött Asszonyt. A Máriák című alkotása reprezentálja, miként lehet a pop-arttal összekapcsolni az archaikus ábrázolást.

 

 

 

Széles Judit: Titokzatos Éden (részlet)

 

 

A kiállítás üde színfoltjai az Elleng a kék idő (Jákob létrája) és a Titokzatos Éden című textilek, Széles Judit alkotásai.

 

 

 

Széles Judit: Elleng a kék idő (Jákob létrája) (részlet)

 

 

A Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola koncerttermének színpadán színvonalas és felemelő hatású beszélgetés hangzott el a képzőművészek, valamint a sorozat szellemi atyja, egyben megvalósítója és moderátora Majdán Béla művelődéstörténész, az Alapítvány szakmai vezetője között.

 

 

 

GÖBÖLYÖS MÁRTA, KOZMA VERA, BÁNYÁSZ JUDIT, SÁRVÁRY KATALIN, MOLNÁR KÁLMÁN

 

 

A műsorvezető kérdései nyomán megismerhettük a kiállító művészek motivációját, ars poetica-ját.

 

A zsidó és kereszt(y)ény családi gyökereiket, kulturális örökségüket megvalló, szüleiknek XX. század közepi meghurcoltatásait is - bölcs emberséggel, időnként könnyet fakasztóan megható módon - felelevenítő, őszinte művészi beszélgetéshez jól illeszkedtek az előadást színesítő csodálatos zsidó és keresztény zenei, irodalmi betétek.

 

Közreműködtek Nógrádi Gergely (zsidó kántor, operaénekes), Lengyelné Zsoldos Emőke (hárfa) és Lengyel László (vers) református házaspár, Záborszky Csaba, a köztiszteletben állt néhai helyi evangélikus lelkész fia (vers), valamint a 143 éves Balassagyarmati Dalegylet, Ember Csaba karnagy vezényletével.

 

 

 

NÓGRÁDI GERGELY

 

 

Ősi zsidó dalokat és egy részletet énekelt a Hegedűs a háztetőn című musical-ből Nógrádi Gergely operaénekes. A Balassagyarmati Dalegylet az Ave Maria és Salom című kórusművet adta elő Ember Csaba karnagy vezényletével.

 

 

 

BALASSAGYARMATI DALEGYLET

 

 

Nagy sikert aratott Lengyel László József Attila: Istenem és Karinthy Frigyes: Barabbás című művének előadásával.

 

 

 

LENGYEL LÁSZLÓ

 

 

Záborszky Csaba tolmácsolásában elhangzott Vörösmarty Mihály: Liszt Ferenchez című verse, hárfán közreműködött egy Szenczi Molnár Albert leszármazott, Lengyelné Zsoldos Emőke, aki előadta A mennyben fenn, a trónusnál című egyházi ének feldolgozást is.

 

 

 

LENGYELNÉ ZSOLDOS EMŐKE, ZÁBORSZKY CSABA

 

 

A balassagyarmati zsidó szabadegyetem ismét felemelő szellemi élménnyel gazdagította Palócország fővárosának és határon átnyúló térségének kultúraszerető közönségét. Az esemény zárásaként a mindinkább ’tiszteletbeli palócföldivé’ is váló Nógrádi Gergely (ez esetben, mint író) saját könyveiből több tucat kiadványt ajándékozott a város általános és középiskoláit képviselő pedagógusoknak és diákoknak.

 

 

Nagy Angela

2016. november 10.