Gyógyír az antiszemitizmusra

- a "csodakántor" -

 

 

A helyi Kertész István Alapítvány által életre hívott Balassagyarmati Zsidó Szabadegyetem - nagysikerű tavaszi előadássorozatát folytatva - újabb igényes "tananyaggal" ismertette meg felnőtt hallgatóságát. Az említett civil szervezet - a városi művelődési központ színháztermét zsúfolásig megtöltő – "ökumenikus tanulói" részére ismét neves vendégtanárokat hívott meg.

 

 

 

CAPELLA THERESIANA

 

 

A magas színvonalú kulturális est első programjaként a budapesti, terézvárosi katolikus templom karnagya, Prof. Dr. Merczel György, a Zeneakadémia docense által vezényelt Capella Theresiana lépett a pódiumra. Az időnként tizenkét szólamban is éneklő nemzetközi hírű kórus - zsidó gyökerű - csodálatos (gregorián) dallamokkal kezdte előadását. A tudós karnagy a művek között rövid zenetörténeti ismertetőkkel tette szakavatottabbá közönségét. A keresztény zenetörténet évszázadait vázlatosan átívelő, precíz, kristálytiszta hangzású produkciót vastaps fogadta.

 

 

 

PROF. DR. MERCZEL GYÖRGY és MAJDÁN BÉLA

 

 

Ezt követően lépett a dramaturgiailag jól felépített esemény hallgatósága elé: Nógrádi Gergely, a budai Frankel zsinagóga kántora, operaénekes.

 

A már addig is magas hőfokú művészeti programon, a 2015. évi angliai zsidó kántorok világversenyének győztese és a 2016 tavaszán az Egyesült Államokban "a zsidó Pavarotti"-vá választott énekművész - fantasztikus hangjával és reneszánsz személyiségével - valósággal elbűvölte közönségét.

 

Műsorában a misináji, Mózes korabeli - több ezer éves - ősi zsidó dallamoktól elindulva a középkori jiddis-, vagy éppen a XX. századi örömteli mazel-, és a tragikusan fájdalmas gettó dalokig jutott el. Miközben az orosz népdaloktól a zsidó szerzők által komponált - közszeretetnek örvendő – "magyar" könnyűzenei művekig (pl. Seres Rezső "Szomorú vasárnap"-jáig) közismert dallamokkal is fűszerezte összeállítását, amely így egyszerre volt különleges "magasművészeti" produkció, ugyanakkor ismeretterjesztő zenetörténeti "népies", szórakoztató kalandozás.

 

 

 

NÓGRÁDI GERGELY

 

 

A szervező által a város legkülönfélébb rétegeiből verbuvált szép számú közönség soraiban - többek között - a helyi zsidó közösség tagjai, a város kereszt(y)ény egyházainak elöljárói, civil szervezetek közismert aktivistái egyaránt megjelentek.

A komoly visszhangot kiváltott eseményen, a határon túli, dél-szlovákiai magyarok is képviseltették magukat.

 

 

 

 

Majdán Béla művelődéstörténész pályázata és kérése alapján Dr. Beer Miklós, váci r. k. megyéspüspök, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint Szomor József helyi evangélikus vállalkozó voltak fő támogatói az eseménynek, amelynek sikeres megvalósulását tucatnyi helyi civil személy és városi intézmény is elősegítette.

 

Nógrádi Gergely előadása hatásának jellemzésére elmondható: a műsorvezető búcsúzó-, záró szavai után a közönség csöndben és mozdulatlanul tovább ült a székén... Sőt, a későbben távozók között - az eseményt rendező művelődéstörténész által tudatosan meghívott, és a művészeti estig - közismert szélsőséges személyiségek egyike megjegyezte: "Nem gondoltam volna, hogy én valaha is egy zsidó művésznek így fogok tapsolni, mint ahogyan azt mindenki szeme láttára ma megtettem. A csodálatos szerzeményeket és annak fantasztikus tolmácsolóját hallgatva a terem hallgatósága hol sírt, hol örömtelien mosolygott. Egy órára elfelejtettünk minden bajunkat. Ez az Ember a mai képmutató, hazug világ sötétségében egy valóságos lámpás, egy hídépítő csodakántor. Örülök, hogy eljöttem, és őszintén megvallom, ezek után sok mindent át kell gondolnom!" Az eseményt szervező művelődéstörténész ezt hallva csak annyit mondott: „Nógrádi Gergely gyógyír az antiszemitizmus ellen.”

 

Nagy Angela

2016. október 8.