Eső után újabb köpönyeg – vasúti járatcsökkentések ügyében megszólaltak (egyes) megyei vezetők is

 

 

 

Fennakadásokat okoztak a viharok a vasúti közlekedésben | Bumm.sk

foto: bumm.sk.

 

 

A MÁV-Start Zrt. 2020. május 28-án 16.46 órakor tette közzé az interneten, hogy 2020. június 6-tól mely vasúti szárnyvonalakon lép életbe „ideiglenes járványügyi menetrend”, vagyis, hol történnek járatcsökkentések ill. vonat helyett, hol közlekedik majd autóbusz.

 

2020. május 27-i cikkünkben írtunk a nógrádi térséget hátrányosan érintő vasúti változásokról, valamint a balassagyarmati és a térségi polgármesterek május 26-i tiltakozó leveléről, amelyet a szakállamtitkárnak küldtek meg.

 

Jellemző az előzetes MÁV tájékoztatás hiányára és ezáltal érthető módon a településvezetők informálatlanságára is, hogy az új menetrend ténylegesen június 6-tól lép életbe és nem teljesen úgy és olyan formában, ahogy azt a tiltakozó levél tartalmazza.

De ezek mellékkörülmények, a legfontosabb maga a járatritkítások ténye ill. az „ideiglenesség” időtartama.

 

A MÁV közleménye – amely egyébként úgy logikailag, mint nyelvhelyességi szempontból számos kívánnivalót hagy maga után – „elfelejtette” pontosítani, hogy az ideiglenesség meddig tart. Így könnyen azonosulhat a szavazópolgár a településvezetők félelmével, mindez hosszútávra tervezett és gyakorlatilag a két térségi vonal bezárását jelentheti.

 

Hivatkozott cikkünkben utaltunk rá, a térségi megyei, országgyűlési képviselők ezidáig nem nyilvánították véleményt. A korrektség jegyében közzétesszük legújabb információinkat:

 

Balla Mihály Nyugat-Nógrád ogy. képviselője május 28-án, 07.58-kor szóban és írásban a facebookon ismertette álláspontját:

 

A 75-ös és 78-as számú szárnyvonalakra tervezett átmeneti járatszám csökkentéssel kapcsolatos polgármesteri kezdeményezést támogatom.

 

Jeleztem a minisztérium felé, hogy a járatszám csökkentés problémát jelenthet az itteni önkormányzatoknak, az itt élő embereknek.

 

Bízom benne, hogy a járvány elmúltával a menetrend visszaáll arra az állapotra, amely a 2020/2021-es menetrend tervben szerepel.”

 

Skuczi Nándor megyei közgyűlés elnök szintén május 28-án, 17.16-kor közölte a facebookon az államtitkárnak írott, május 27-i keltű levelét.

 

(nincs nyoma Becsó Zsolt és Dr. Becsó Károly képviselők álláspontjának)

 

Remélhetőleg olvasóink nem azt szűrik le, sugallni kívánnánk, hogy honlapunk cikke és hírlevelünk hatására nyilvánítottak véleményt a politikusok.

 

Ennél alaposabb következtetések viszont levonhatók: hogyan és miért lehetséges, hogy az adott térség vezetői nem kapnak előzetes tájékoztatást ilyen horderejű változásokról, vagy ha mégis, gyakorlatilag miért a hivatalos közzététel után „tiltakoznak”.

 

Az utóbbi szónál az idézőjel használata erősen jogos, igaz, majd a szavazópolgár dönt a minősítés kérdésében.

 

 

2020. május 29.

 

Összeállította: Nagy László