Programok jobbról és balról - indul az önkormányzati kampány

 

 

 

 

Egyértelműnek látszik, hogy Balassagyarmaton a 2019. októberi önkormányzati választáson a politikai erőket a Fidesz-KDNP Polgári Szövetség és a Szövetség a Balassagyarmatiakért Egyesületbe (SZAB) tömörült ellenzéki pártok alkotják, egyéni jelöltről eddig nem érkezett hír.

 

A polgármesterjelöltek ill. a pártprogramok bejelentésének sorrendjét, bizonyára nem szándékosan, de mégis egyfajta "rotációban" szivárogtatták a fenti formációk. Először Csach Gábor jelöltsége vált ismertté, ezt követte az ellenzék választási programjának közzététele, majd Gyenes Szilárdot nevesítette a baloldali Szövetség városvezetői jelöltként, végül a Polgári Szövetség tette közzé az interneten a programjukat. Bár ennek a sorrendiségnek gyakorlati jelentősége aligha van, viszont a programok tartalma és maguknak a pártoknak a bemutatkozása már nagyobb fontossággal bír.

 

Az ellenzéki oldal az iranytszab.hu (Jobb egér + Megnyitás új ablakban) oldalon jelentette be programját, amelyet egy korábbi írásunkban már - bizonyára a szimpatizánsok szerint kicsit szigorúan - minősítettünk. Ez alkalommal csak arra kívánunk kitérni, hogy a csak a honlapról informálódó érdeklődők még most sem tudhatják meg, kik alkotják az ellenzéki civil összefogás jelöltjeit. (holott a facebookon a közzététel megtörtént) Nevek, rövid önéletrajzok nélküli még a honlap, a dicsérendő várospolitikai változtatási lelkesedés mellett elsikkad a kommunikáció sok más fontos eleme is.

 

Utóbbiak legkevésbé sem hiányoznak a Polgári Szövetség, Balassagyarmatszeretlek.hu (Jobb egér + Megnyitás új ablakban) című bemutatkozó honlapjáról, a pénz, paripa, fegyver mellett és mögött láthatóan szakmai profizmus is állt.

A honlap tagolása, átláthatósága, képi anyaga, a jelöltek bemutatása jól követhető, átlátható. (érthetetlen azonban, hogy a szöveg miért készült nem másolható formátumban)  A város, az önkormányzat munkájának bemutatása bőséges, a program tartalmi része meggyőző, ambiciózus. Ám több elemében a jövő tervei a mai valósághoz képest túlzottan optimistának tűnnek (Okos-Város projekt, Nyírjes megújítása) vagy éppen egyes "beemelések" ("lobbizunk a vasúti szárnyvonalak fejlesztéséért, a határmenti tömegközlekedés újraélesztéséért") felvetik a sokéves fáziskésés kérdését.

 

A programokról, a jelöltekről Balassagyarmat polgárai döntenek majd ősszel, mi nem kívánunk egyik oldal mellett sem kiállni. Az írásainkban jelzett pozitív vagy negatív észrevételeket éppúgy megtettük volna a másik oldal javára vagy terhére is, ráadásul itt és most mindezek csak jelzésértékűek lehettek.

 

Balassagyarmat jó hely, tegyük együtt még jobbá! - szólt az egyik pártszövetség  programjának jelmondata.

 

A jövő feladatával valamennyien egyetérthetünk  - Hajrá!

 

 

 

2019. augusztus 21.

Összeállította: Nagy László