Gyenes Szilárd az ellenzék polgármester jelöltje

 

 

Elől, jobbra Gyenes Szilárd

Forrás: facebook, Szövetség a Balassagyarmatiakért

 

2019. augusztus 13-án tette közzé polgármester- és települési képviselőjelöltjeit a balassagyarmati ellenzék, amely a 2019. októberi önkormányzati választáson a Szövetség a Balassagyarmatiakért Egyesület nevű civil szervezet alatt állítja ki jelöltjeit.

 

A nyilvános bemutatkozásra a Nyirjesben került sor, mintegy demonstrálva, hogy a környezetvédelemnek hangsúlyos szerepet szánnak.

Ez a szándék azért is érthető, mert Gyenes Szilárd (1972) polgármester jelöltjük agrármérnök és természetvédelmi szakember. Környezetvédelmi előadóként dolgozott a  balassagyarmati Polgármesteri Hivatalban, majd városi környezetvédelmi felügyelő, Magyarország első önkormányzati természetvédelmi őre is volt. Évekig az Ipoly Unió Egyesület titkáraként, majd elnökeként részt vett a Duna-Ipoly Nemzeti Park megalapításában. Önkormányzati, majd regionális hulladékgazdálkodási cég ügyvezetőjeként tevékenykedett Gödöllőn, a Zöld Híd Program projektvezetője, ill. a Zöld Híd Nonprofit Kft. ügyvezetője igazgatója.

 

Városvezetői tapasztalata is van, hiszen 2014-2017 között Gödöllő Város alpolgármesteri posztját töltötte be.

 

Egyéb politikai szereplését kevesebb siker kísérte.

1989-90-ben a Magyarországi Zöld Pártban dolgozott, majd sokáig felhagyott a pártpolitizálással. 2018-ban Dr. Gémesi Györggyel közösen létrehozták az Új Kezdet Pártot, végül az LMP színeiben a 2018. évi országgyűlési választásokon Nógrád 02. körzetében indult, de mindössze 3.82 %-ot kapott.

 

 

Az ellenzék képviselő jelöltjei a következők:

1. választókörzet: Lombos István

2. választókörzet: Bojtos István.

3. választókörzet: Hajnal Sándor

4. választókörzet: Szedlák Sándor

5. választókörzet: Keviczky Richárd

6. választókörzet: Benkó Tamás

7. választókörzet: Izsák Erika

8. választókörzet: Győri János

 

A Szövetség úgy tűnik, szándékosan kerülni kívánta a jelölő pártok megnevezését, facebook közleményükben is civil szervezetekről és (megnevezés nélküli) ellenzéki pártokról tettek említést.

A feministák sem lehetnek boldogok az ellenzék női kvótájával, a Fidesz-KDNP három női jelöltjével szemben egy hölgyet, Izsák Erikát indítják.

 

Összességében azonban megállapítható, hogy Balassagyarmaton a máshol oly sikertelen ellenzéki összefogás megvalósult.

Ezáltal a polgármesteri posztért is mindössze két jelölt, Csach Gábor és Gyenes Szilárd száll harcba. 2014-ben még négy jelölt között választhattak a választók.

 

Az ellenzék programjáról jórészt negatív kritikát itt tettünk közzé, majd felkérésükre, facebook oldalukon azért a program pozitív részeinek dicsérete sem maradt el.

 

 

 

2019. augusztus 14.

Összeállította: Nagy László