Fiatalos lelkületű magyar keresztények legyünk

Szent Imre Napok

 

2013. november 5-6

 

 

 

Az 1992-ben alapított balassagyarmati Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskola az idei Szent Imre Napokat a Hit Évének tiszteletére rendezte meg.

November 5-én és 6-án az iskola nemcsak ünnepi rendezvényeken emlékezett meg a névadó Szent Imre hercegről, az egyház és magyar történelem jeles személyiségeiről, hanem a tanulók humán, és reáltudományokban, képzőművészetben való jártasságukról, hittani ismereteikről is számot adhattak, sportversenyeken is összemérhették képességeiket.

 

A Szent Imre iskolába belépőt márványtábla emlékezteti az épület előtörténetére és azon jeles személyiségek nevei idéződnek fel,

 

 

a folyosókon, pedig falfestmények, országtérképek, történelmi események leírásai, rajzok, fotók,  egyházi, történelmi személyek életrajzi adatai, sőt kopjafa is segítséget adnak diákoknak a lelki, szellemi föltöltődéshez.

 

 

1992-ben 194 tanulóval indult meg az oktatás, mára - természetesen a megnövekedett osztályszámok miatt is - az 580 tanulót 38 tanár oktatja, de felnőttképzés is folyik az iskolában, 150 fővel.

 

Az ünnepi események vetélkedőkkel indultak, diákköri ülésekkel, előadásokkal folytatódtak, de zajlott Szent Imre herceg életével kapcsolatos osztályverseny is.

Sőt, azok párhuzamosan is követték egymást, amíg az előadások történtek, az emeleti folyosón az iskola igazgatója, Melo Ferenc nyitotta meg azt a fotókiállítást, amelynek felvételeit Gránitz Mihály fotóművész készítette a kolozsvári Házsongárdi temetőről, és amelynek teljes anyagát az Örök Házsongárd c. reprezentatív fotóalbum tartalmazza. (Gránitz Mihály illusztrálta felvételeivel a balassagyarmati, Lencsés Zsolt és csapata által felújított börtönkápolnáról készített kiadványt)

 

 

              

 

 

Az iskola diákjai - más iskolákban manapság gyakran tapasztalhatókkal ellentétben - meglepő csendben és fegyelemmel követték nemcsak az igazgatói megnyitót, hanem az iskola tornatermében megtartott rendhagyó irodalomórát, amelyet Dr. Szabó András előadóművész tartott a Trianon utáni irodalomról.

Szabó András közvetlen előadásmódjával természetesen jól ért ahhoz, hogyan kösse le a hallgatóság figyelmét. A vers- és prózamondáson túl, a történelmi kort emberközelbe hozta, megidézte, hogyan élte meg a magyarság azt a történelmi traumát, amely nemcsak országvesztést jelentett, hanem a lelkeket is béklyóba fogta. A korszak és az érzések illusztrálására kiválasztott írók, költők - Áprily, Tompa László, Reményik, Dudás Károly, Kányádi, Sütő stb. - művei az előadót könnyen hozzásegítették a figyelem lekötéséhez.

 

 

 

Kora délután a Szentháromság főplébánia templomban Dr. Beer Miklós megyéspüspök celebrált szentmisét, amelyen az iskola diákjai is részt vettek.

Szentbeszédében megidézte Szent István fiának, Szent Imre hercegnek tetteit és azt kérte: fiatalos lelkületű magyar keresztények legyünk, vegyünk példát Szent Imre herceg életéről.

A szentmise végén kerültek átadásra a tantestület által odaítélt Szent Imre-díjak, az ezüst veretet az iskola tanára Varga Csilla tervezte, Érsek Balázs készítette.

Az elismeréseket Melo Ferenc igazgató adta át:

 

Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkárnak,

 

Kovács Gábor iskolaalapítónak, nyugalmazott tanárnak,

 

Jakab Mária tanárnak, igazgató-helyettesnek,

 

Dudás Zoltán tanárnak, az idegennyelvi munkaközösség vezetőjének

 

A Szent Imre-díjak átadása után Jámbor László, a felvidéki Apátújfalu polgármestere köszönte meg a Szent Imre iskolának, hogy egyik kezdeményezője, elindítója volt annak az akciónak, melynek révén 9000 db könyv gyűlt össze a felvidéki iskolák magyar diákjainak.

 

A rossz időjárás miatt a templomban került felszentelésre az iskola oldalfalát díszítő, Szent Imrét ábrázoló freskó, amelyet Lencsés Zsolt festőművész készített, így immár a művész újabb alkotása díszíti az iskola falát.

 

A Szent Imre Napok november 6-án hittan-, ének-, és szavalóversenyekkel folytatódtak illetve zárultak.

(Szabó Andrea beszámolója az eseményekről itt olvasható.)

2013. november

Összeállította, fotók: Nagy László