Sportcélokra újrahasznosított Madách-híd

 

Az Ipolyon át fahíd vezetett.
Nyáron a folyó megkeskenyedett,
s kétoldalt, lent, a parti homokon
 csibészek
leskelődtek
.

 

 

Balassagyarmat hídjainak is van előtörténete, Szabó Lőrinc hajdanán így írt az egykori gyaloghídról, amelyet annyi év után a jelenkor hasznosítja újra.

 

Az Ipolyon egykor átívelő gyaloghíd történetében visszalépve felidézhetjük, hogy a XIX. század közepén a folyót a város környezetében szabályoztak. Az új meder közvetlenül a város alatt vezetett, hogy annak vize szolgáljon a veszedelmes várostüzek megfékezéséhez. Az új meder felett kis gyaloghidat építettek, amely hatnyílású volt. Számos képeslapon szerepel a kishíd, ahogyan annak idején nevezték. A hídhoz a Madách utca vezetett, ezért a gyalogoshidat később Madách-hídnak nevezték el.

1919-től demarkációs határ húzódott az Ipoly mentén. A fa gyalogoshidat a feszült háborús környezetben visszabontották. Az elbontott állapotáról, a torzóról is készült képeslap, 1921-ből.

 

 

Fotó: www.hidak.hu

 

1938-ban, a Felvidék visszacsatolását követően vasbeton lemezes, négynyílású gyalogoshidat építettek az eredeti híd helyére. Ez a Madách-gyalogoshíd jelenleg is áll, de természetesen víz nincs már alatta, hiszen a folyószabályozáskor (1966-68) a vizet visszavezették a hajdani mederbe. A háborút követően drótakadályokat, vasbakokat helyeztek el rajta, amiket később elbontottak.

 

 

Az 1990-es évek közepén a határkiigazítást is végrehajtották, az új mederig terjedő területnek ismét Magyarország lett a gazdája, így a gyalogoshídnak is.

A híddal ez idáig sokat nem tudtunk mit kezdeni, így egyfajta történelmi mementóként tekinthettünk csak rá.

Viszont a közelmúltban örömteli változásról érkeztek hírek, az Önkormányzat a fiatalok részére gördeszka és  roller pályát épít ki a terület északi oldalán, sőt a hidat is megszépítik. Első ütemben egy szabványos és 5 előre gyártott elemből (ugratók, rámpák, padkák, padok és vascső) álló skateboard pálya létesül.. A beruházás már 2014 májusra elkészülhet.

fotó: Balassagyarmat hivatalos facebook oldala

A fiatalokat a hídnak a város felöli pillérénél Szabó Lőrincről készített műalkotás  fogadja, így stílusosan a sport és az irodalom már a bejáratnál összekapcsolódhat, remélhetőleg minden és mindenki épségben, egészségben túléli ezeket a találkozásokat.

A területen további fejlesztések várhatók, hiszen ide tervezik az új uszoda felépítését, amely a kormány finanszírozásában valósul meg, ezzel Balassagyarmaton először épülhet fedett uszoda.

2014. április

Szövegforrás:   Hajós Bence: Ipoly-hidak

                          Balassagyarmat hivatalos facebook oldala

Összeállította: Nagy László