Házigazda Dr. Szabó András

 

Élményekben és emlékekben gazdag este
a Helytörténeti Gyűjteményben

 

 

2017. december 7.

 

 

Régi hagyománya a Madách Imre Városi Könyvtár Honismereti Körének, hogy rendre fórumot kínálnak a város közismert személyiségeinek, hogy személyes hangulatú összeállításban valljanak életükről, családjukról, a városhoz való kötődésükről. Sok szép és tanulságos estnek lehettünk már résztvevői, ebbe a sorozatba illeszkedik András barátom minapi szereplése is a Helytörténeti Gyűjteményben.

Az estet Vas Ágnes bevezetője nyitotta meg, aki röviden összefoglalta Szabó András életútját, amelyet sok elismerés és díj keretez (Kazinczy-díj (1971), Radnóti-díj (1984), Balassi Emlékérem (2004), Madách-díj (2006), Teleki Pál Érdemérem (2012), Czine Mihály-díj (2013), Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (2014), Bárczi-Harang (2015)). Majd felkérte, hogy ossza meg gondolatait a szép számú érdeklődővel.

András bevezetőjében családja Balassagyarmatra kerüléséről számolt be. Szülei nem erről a vidékről származtak, édesapja zalai szegényparaszt család gyermekeként a tanári pályát választotta, és itt ismerkedett meg a feleségével, aki szintén pedagógus végzettséget szerzett. Esküvőjük után az akkori idők szokásának megfelelően a Minisztérium helyezte őket Balassagyarmatra, ahol mindkettőjüknek állást kínált a Balassi Bálint Gimnázium. Egy augusztusi estén, 1951-ben, vonattal érkeztek a városba, és meglepte őket a sötétség, ami a vasútállomástól az ideiglenes albérletükig, a Beloiannisz utcáig kísérte őket. A gimnáziumban szeretettel fogadták őket, elsőként a fiatal Réti Zoltánnal találkoztak, de itt tanított akkor már Versényi György és rövidesen ide került Rozmán Vilmos is - aki András édesapjának, Szabó Karcsi bácsinak volt a földije, mindketten Bő községből kerültek az Ipoly-parti városba.

 

Itt született András is 1953-ban, és a gyerekkori élmények, az iskolai barátságok meghatározóak voltak egész életére. Nagy szeretettel emlékezett elbeszélésében azokra az évekre, és főleg az általános iskolai élményeket említette, mint amelyek döntő hatással voltak későbbi életére. Mindezek illusztrálására részletet olvasott fel előbb Zs. Nagy Lajos Szülőföldem című, a Palócföldben megjelent írásából, amelynek szerzője a közeli Zsélyben született, így visszaemlékezésében ennek a tájnak állított emléket, majd részleteket hallhattunk Szabó András saját visszaemlékezéseiből, amelyek a Palócföldben jelentek meg. Ezekben az írásokban szeretettel emlékezik a város régi, emblematikus alakjaira és tanáraira, akiket még szülei révén ismerhetett és tisztelhetett - bár ők maguk neki már nem mind voltak tanárai.

Sok kedves emlék és történet került napvilágra, és a beszámolót feszülten figyelő közönség külön élvezhette András csodás orgánumát, azt a kellemesen bársonyos hangot, amely már oly sok elismerést váltott ki gazdájának. Ez egy olyan adottság, ami elsősorban a szülei (és a gének) érdeme - de hogy ezzel ilyen gyönyörűségesen tudjon valaki élni, ahhoz nagy tehetségre és további munkára van szükség. András mindezek birtokában van, és a hallgatóság ezt nagy élvezettel konstatálta.

 

Az est további részében András előadói pályájának fontosabb állomásaira emlékezett. Ezek között főszerepet kapott Balassi Bálinthoz és az ő költészetéhez fűződő bensőséges viszonya. Nem tekinthető ez a véletlenek szerencsés összjátékának, már csak azért sem, mert Balassagyarmat és a Balassa (Balassi) család története szorosan kapcsolódik egymáshoz. És ennek a történetnek sok állomását András gyerekkorától, szinte "meseként" kapta édesapjától, aki a történelem és az irodalom szeretetét korán beléoltotta. A családi légkör meghatározó volt a számára, és előadásában ezt többször is kihangsúlyozta. Innen erednek a gyökerek, amelyek korán, már középiskolás korában meghatározóak voltak a számára. Bár diákként okozott neki némi nehézséget a szüleit tanárként viszontlátni a gimnáziumi osztályban - ahol édesanyja osztályfőnöke és magyartanára, édesapja pedig történelem oktatója volt -, de ezt a helyzetet ő is, a szülei is nagyon korrekten tudták kezelni. Aztán az egyetemi évek alatt nagyon hamar tagja lett az ELTE Balassi Bálint szavalókörének, ahol kiteljesedett versmondó képessége - többek között olyan kiváló művészek segítségével, mint Latinovits Zoltán, aki abban az időben több műsorukban is közreműködött előadóként vagy rendezőként.

 

A versmondás és az előadóművészet ettől kezdve András életének meghatározó részévé vált, és bár hosszú ideig főállású könyvtárosa és vezetője volt az Eötvös Collegium neves könyvtárának, előadóestjeivel folyamatosan járta az országot, és ezen túl a környező magyar-lakta területeket, és vitte magával a régi magyar irodalom gyönyörű alkotásait. Ezekről a műsorairól is beszélt, külön is kiemelve a már említett Balassi verseket. A szerzőnek sok személyes emléke van ezekről az előadásokról, de most a gyarmati estről kell számot adnom, így csak az általa itt elmondott gyönyörű fohászra, a Kegyelmes Isten c. versre hivatkoznék.

 

A folytatásban szó esett még a Balassi halála körüli eseményekről, az erről a bibliája hátlapján megemlékező Balassa Zsigmond sorairól, valamint a jóbarát Rimay Jánosnak az idő óságáról megfogalmazott gondolatairól. Ezeket az írásokat András csodás előadásában meg is hallgathattuk.

Itt, ezen a ponton egy sajnálatos és váratlan fordulattal véget is ért András előadása - mint utóbb kiderült, az órájára pillantott és úgy érezte, túl sokat beszélt, pedig még lett volna mondanivalója. Kár, mert a jelenlévők még örömmel hallgatták volna szívet melengető, családias elbeszélését. Kicsit úgy érezte mindenki, hogy nem egy előadáson van, hanem egy asztalnál ül az elbeszélővel, és kedélyesen kvaterkázva csevegnek egymással múltról és emberekről, olyan dolgokról, amelyeket mindketten ismernek és szeretnek.

Az est végén Vas Ágnes mondott köszönetet - az összes résztvevő nevében - a szép estéért, én magam pedig nem tudok jobb befejezést a beszámolómnak, mint felidézni Oroszlánné Mészáros Ágnes 2006-os előadásának egy gondolatát (a teljes méltatás Szabó András Madách-díjának átadásán hangzott el a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban): "Kötődése a tájhoz, a családhoz, az irodalomhoz, a természethez, s ahogyan átlényegíti gondolataival az élményt, az páratlan."

 

(További képek az estről a Fényképalbumokban találhatók)

 

2017. december

Összeállította és fotók: Deák Ottó