Gyarmati Retúr - az Ipoly TV és Dr. Nagy Csilla interjúsorozata

 

 

 

2015. szeptemberben indította el az Ipoly Tv azt az interjúsorozatot, amelyet Dr. Nagy Csilla irodalomtörténész, a Palócföld c. folyóirat szerkesztője folytat Balassagyarmaton élt, tanult, innen elszármazott, de a városhoz még különböző szálakkal kötődő, mondhatjuk úgy, a lokálpatriotizmus iránt is fogékony személyekkel.

 

Az eddigi beszélgetőtársak Dr. Kalocsai Péter, a Nógrád megyei Kormányhivatal főigazgatója, Dr. Gréczy-Zsoldos Enikő, nyelvész, egyetemi adjunktus, Hegedűs Henrik (Budapest), az Origo sportújságírója, majd 2015. december 7-én Dr. Bedecs László, irodalomtörténész, kritikus, a szófiai egyetem tanára voltak.

 

A Helytörténeti Gyűjtemény épületében, az ún. Csillagházban lezajlott beszélgetések nyilvánosak voltak, majd azokat a szélesebb közönség is megismerhette, hiszen az Ipoly TV az egyórás felvételt programjába illesztette, így azt nemcsak Nógrád, de a vételkörzet Vácig terjedő nézőközönsége is követhette.

 

Dicséretes az Ipoly TV kezdeményezése, hiszen egy-egy életút megismerése mellett, a Balassagyarmattal kapcsolatos észrevételek, benyomások felidézésére is mód nyílt, remélhetőleg kifelé is tovább erősítve a város presztízsét, és kulturális önképét.

 

A sorozatban most téli, tavaszi szünet következik, az utolsó beszélgetőtársat, Dr. Bedecs Lászlót várhatóan még követik mások is.

 

 

Családjával ma Szófiában élő Bedecs László (sz. 1970) életútjával kapcsolatban természetesen felidéződött a nógrádi háttér. Mátraterenyéből éppen a legnehezebb korszakában, kamaszkorában került Balassagyarmatra Bedecs, a rendszerváltozás előtti időkben.

Bár itt csak két évet töltött, a katonai kollégium - ahová a szülői döntés vezette - fegyelmét a Balassi Gimnázium militánsnak aligha nevezhető szelleme sem ellensúlyozhatta. Nem meglepő, hogy akkori lázadásában, útkeresésében az irodalom felé fordult.

 

Mégis szép emléket őrzött meg a városról, amelyet majd áttételesen az Óbudai Gimnázium (akkori Martos Flóra G.) tanára tovább erősített benne. A gimnázium utolsó két évét már Budapesten zárta, az oda való átjelentkezéshez angol nyelvi felvételi vizsgát is kellett tenni. A gyengébb teljesítményét a tanári támogatás, biztatás ellensúlyozta a felvételikor, aki ebben segítette nem volt más, mint az akkor Budapesten tanító Szabó Andrea, a Balassi Gimnázium legendás tanár házaspárának, Dr. Szabó Károlynak és Dr. Szabó Károlynénak gyermeke, Dr. Szabó András húga.

 

Ő lett majd Bedecs magyar tanára és inspirálta növendékét arra, hogy végleg az irodalom mellett kötelezze el magát. Az irodalmi kapcsolódás később is megmaradt közöttük, hiszen Andrea könyve Bedecs ajánlójával jelent meg.

 

Bedecs a miskolci egyetemen, ill. az ELTE-n folytatta végül tanulmányait. 1998-ban diplomázott magyar-filozófia szakon. Az irodalomon belül a költészet és Tandori Dezső munkássága vonzotta a legjobban, 2003-2010 között öt tanulmánya, írása jelent meg a témában.

 

 

A külföldre való tartósabb kitekintés szándéka őt sem kerülte el, 2009-től a Balassi Intézet keretében a szófiai egyetem magyar tanszékének vendégtanára lett, e megbízatása jelenleg is tart. A három gyermekes Bedecs házaspár bátor - általa többször kalandosnak nevezett – "vállalkozásba" fogott a bulgáriai kiküldetéssel, de az ő visszaútjukban azért mégiscsak joggal bizakodhatunk.

 

 

2015. december

Összeállította és fotók: Nagy László