Állami elismerés

Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő és István László részére

Március 15-e alkalmából

 

 

 

Nemzeti ünnepünk, Március 15-e alkalmából Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

 

forrás: facebook.com/Gréczi-Zsoldos Enikő

 

DR. GRÉCZI-ZSOLDOS ENIKŐ nyelvész, irodalomtörténész, a Miskolci Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete Magyar Nyelvtudományi Tanszékének egyetemi docense, a nyelvészet, az irodalom, a néprajz területén végzett tudományos munkája, a nógrádi palócok körében folytatott kutatásai elismeréseként.

 

Gréczi-Zsoldos Enikő 1974. július 16-án született Körmenden. Nyolcéves korában került a palóc vidékre. A balassagyarmati Szántó Kovács János Gimnázium ének-zene tagozatos osztályában érettségizett. 1991–92-ben a Balassagyarmati Városi Televízió bemondójaként tevékenykedett.

1992-ben kezdte meg tanulmányait a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom szakán, 1997 júniusában köztársasági ösztöndíjasként kapta meg kiváló minősítésű diplomáját magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész és középiskolai tanár képesítéssel.

1997 szeptemberétől az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának PhD doktori képzésén, magyar nyelvészeti tudományszakon nappali tagozatos hallgató. 1997 szeptemberétől 2000-ig a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium nappali és levelező tagozatán a magyar nyelv és irodalom tanára.

 

1999-től 2001-ig a Nógrád Megyei Levéltár munkatársa, levéltárosként munkaköre az 1500-as évek végétől az 1848-ig meglévő iratanyag gondozása, családkutatások, valamint levéltári kiadványok szerkesztése, korrektúrázása.

 

PhD fokozatot szerzett magyar nyelvtudományból, disszertációjának címe: A XVII. századi Nógrád vármegye nyelvhasználatáról a nyelvjárás és a nyelvi egységesülés tükrében.

 

2001 szeptemberében kapta meg tanársegédi beosztását a Miskolci Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetében. 2003-tól adjunktusként a nyelv és a társadalom kutatási területeit érintő tárgyakat oktat. Több külföldi egyetem vendégtanára, önálló és szerkesztett kötetei jelentek meg.

 

2016-tól volt a Palócföld c. folyóirat főszerkesztője, ezt a feladatot 2022-ig látta el, szakmai elfoglaltságai miatt erről lemondott.

 

2022. januárban vette át Balassagyarmaton a vármegye Madách-díját.

 

*

 

A Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetését vette át:

 

ISTVÁN LÁSZLÓ,

 

a balassagyarmati Kisiparosok és Vállalkozók Ipartestületének ügyvezető elnöke, a KISOSZ országos elnökségének tagja Fónagy Jánostól, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkárától.

 

istvan-laszlo_20120912224726_28

forrás: kisosz.hu

 

 

2024. március

Gréczi-Zsoldos Enikő önéletrajz: balassagyarmat.eu

összeállította: Nagy László