Madách 199 –

balassagyarmati megemlékezés és emlékünnepség

 

 

 

199 éve, 1823. január 20-án Alsósztregován született sztregovai és kiskelecsényi Madách Imre, a magyar drámaköltészet (egyik) legkiemelkedőbb alakja.

 

Tehát 2023-ban emlékezhetünk születésének 200. évfordulójára, a jövő évi ünnepségen a Madách-díj mellett immár Mikszáth-díj is átadásra kerül, amint arról a közelmúltban megrendezett Mikszáth 175 konferencián értesülhettünk.

 

 

A 2022. január 21-i balassagyarmati Madách emlékünnepségek Sidló Ferenc Madách szobrának megkoszorúzásával kezdődtek a kora délután, ahol Tarcsi Virág, a Balassi Bálint Gimnázium diákja szavalt, majd az emlékezők megkoszorúzták a költő szobrát.

 

A Madách ünnepséget megelőzően a Városi Könyvtár Galériáján Csach Gábor polgármester, művészettörténész nyitotta meg Jónák Tamás kiállítását. 

A festőművész a város Horváth Endre-díjában részesült.

Közreműködött: Ember Péter (zongora), Pálmai Krisztián (nagybőgő), Telek Zoltán (dob)

 

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban megtartott ünnepségen elsőként Balla Mihály országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket, majd Skuczi Nándor, Nógrád Megye Közgyűlésének elnöke tartott beszédet.

 

Kiemelte, milyen rövid élet jutott Madáchnak – mindössze 41 év – mégis korszakalkotó volt irodalmi munkássága, hatalmas a politikai tevékenysége, amelyet még börtönbüntetés is kísért. Ezek mellett nem feledkezhetünk el irodalomtudományi teljesítményéről sem, igaz, mindezek teljesítését nehezítette a nyugodtabb családi háttér hiánya.

Az ünnepi beszéd teljes szövege itt olvasható.

(köszönjük az Elnöki Titkárságnak a laudációk és az elnöki beszéd szövegeinek rendelkezésünkre bocsátását, ezáltal egyedüliként honlapunkon olvashatók ezek az anyagok. – szerk.)

 

Az ünnepségen Nógrád megye Madách-díjában – az elismeréseket Skuczi Nándor adta át – részesült:

Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő egyetemi docens, nyelvész, a Palócföld főszerkesztője, akinek munkásságát Andor Csaba Madách-kutató mutatta be.

A laudáció teljes szövege itt olvasható.

Koncz Gábor színművész laudációját Varga-Bíró Tamás előadóművész ismertette.

A laudáció teljes szövege itt olvasható.

Jónák Tamás, Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő, Koncz Gábor

 

Az ünnepségen Balassagyarmat Város önkormányzatának Horváth Endre-díját Jónák Tamás festőművész vehette át Csach Gábortól és Frankó Viktória bizottsági elnöktől.

Jónák Tamás méltatása itt olvasható.

A Madách-ünnepség kísérő műsorában közreműködött Tóth Enikő színművész, valamint László Attila és Vigyinszki Máté zenészek.

 

 

2022. január

Összeállította: Nagy László

Forrás: fotók – nograd.hu

Laudációk: Nógrád Megyei Közgyűlés