Kutatás


Kollégáink a nyílt forráskódú szoftverek tovább fejlesztésén, a fellelt hibák javításán, illetve a szoftverek magyar nyelvi és területi sajátosságain végeznek fejlesztéseket.

Aktuális fejlesztéseink:

Robot navigáció és térképezés nyílt forráskódú szoftverekkel
A fejlesztés során elsődleges célunk, hogy olcsó hardverelemekkel és nyílt forráskódú szoftver környezetben valósítsuk meg a robotot. Ez egyrészről a tanulási folyamat kezdeti költségeit csökkenti, másrészről a későbbiekben lehetőséget teremt a hardver és szoftverelemek oktatási hasznosítására hallgatói projektet során. A robot helymeghatározási és navigációs megoldása elsődlegesen differenciális odometrián alapul, amit a későbbiekben inerciális navigációs egységgel, illetve fényképezőgép és mélységkamera integrálásával kívánunk tovább fejleszteni.

Fejlesztők: Rózsa Szabolcs, Siki Zoltán

Ulyxes

ETRS89 <-> EOV transzformáció
Mely az Országos GPS Hálózat alappontjait felhasználva hoz létre kapcsolatot az európai kontinensre optimalizált vonatkoztatási rendszer, és a magyar viszonyokra optimalizált EOV vetület között. A fejlesztéseknek köszönhetően a transzformáció 1-2 cm-es középhibával elvégezhető.

EOV-ből ETRS89-be való transzformálás esetén választhatunk .kml vagy .gpx kimeneti formátumot is, melyet Google Earth-el, vagy más programokkal (pl. QGIS) is megnyithatunk.

Fejlesztők: Takács Bence, Siki Zoltán

Ulyxes projekt
Az Ulyxes egy nyílt forráskódú projekt a robot mérőállomások és egyéb szenzorok vezérlésére valamint a mérési eredmények internetes térkép alapú publikálására.

Fejlesztők: Siki Zoltán, Zemkó Szonja, Moka Dániel, Király Tamás

QGIS modulok

Internetes alkalmazások, szolgáltatások

  • WMS szolgáltatás EOV vetületben az EU-DEM domborzatmodellből (http://www.agt.bme.hu/cgi-bin/eu_dem)
    megjelenítés (OpenLayers) (Fejlesztők: Siki Zoltán)
  • Alappont nyivántartás Göd mérőtábori pontok (Fejlesztők: Urai Dávid, Siki Zoltán)
  • Alappont nyilvántartás BME északi tömb (Fejlesztők: Mészáros Péter, Májer Dániel, Siki Zoltán)