"Emlékeztünk a múltra, erősítettük a jelent, gondoltunk a jövőre."

 

 

A balassagyarmati Szentháromság plébániatemplom idén ünnepeli felszentelésének 250 éves jubileumát. Augusztus 21-én három napos ünnepség sorozat kezdődött.

Dr. Czimbalmos István kezdeményezésére elkészült a Palóc ligetben a keresztút. A stációkat Szilcz Marianna üvegmozaikjai díszítik.

Az ünnepre megjelent egy reprezentatív kötet A 250 éve felszentelt balassagyarmati Szentháromság plébániatemplom címmel, melynek szerzője dr. Hausel Sándor.

250 év képei, kegytárgyai, ruhái 1759-2009 címmel kiállítás nyílt a Szentháromság templom jubileumi éve alkalmából a templom kiállító terében.

2009. május 15-én hozta Rómából dr. Stella Leontin kanonok, plébános a jubiláló templom számára, nagy elődjeink példájára, a Rómához és a Vatikánhoz való hűségünk és kötődésünk jeleként Szent X. Pius pápa (1835-1914) ereklyéjét. Az ereklye bemutatása is ezen az ünnepen történt.

"Mit üzenek a jövőnek?" Üzeneteket helyeztek el a főoltár mögött egy fém kazettában az utókor számára.

 

 

 

 

KERESZTÚTI STÁCIÓK MEGÁLDÁSA

A PALÓC LIGETBEN

2009. AUGUSZTUS 21-ÉN, PÉNTEKEN DU. 5 ÓRAKOR.

+++

SZERETETT VÁROSUNK KÖZÖS, ÚJ ÉRTÉKÉT ADJUK ÁT. HITTŐL, VALLÁSI HOVATARTOZÁSTÓL FÜGGETLENÜL, MINDEN JÓSZÁNDÉKÚ, NEMZETÜNKÉRT AGGÓDÓ EMBERNEK.

+++

EZ A KERESZTÚT MINDANNYIUNK KERESZTÚTJA!

 

 

 

Augusztus 21-én, a 18 órakor kezdődött szentmise után került sor a kiállítás megnyitására és a könyvbemutatóra. Dr. Hausel Sándor főlevéltáros, a könyv szerzője röviden ismertette a könyv írásával kapcsolatos gondolatait. Köszönetet mondott a bizalomért, a megtiszteltetésért, hogy megírhatta ezt a könyvet. Köszönte a segítőkészek segítségét. Dr. Stella Leontin kanonok, plébános, szerkesztő kiemelte a szerző kitartó, elszánt kutató-gyűjtő munkáját, minek során olyan adatokat tárt fel, amelyek teljesen ismeretlenek voltak eddig. Bizonyára mindenkinek nagy örömére fog szolgálni ez az alapos, szakszerű munka. Ezután a dedikálás következett. Röviden itt olvashattok a könyvről. A könyv a főplébánián és a balassagyarmati Kincsestár könyvesboltban kapható. A kötet legközelebbi bemutatója Balassagyarmat Barátainak Találkozóján, 2009. szeptember 22-én a Duna Palotában lesz.

 

 

 

 

Augusztus 22-én 20 órakor kezdődött a szentmise a Vatikán színeiben pompázó virágokkal feldíszített templomban. A szentmisét celebrálták: dr. Stella Leontin kanonok, plébános, Tarjányi Ferenc SDB ny. szalézi igazgató és Nagy Richárd káplán. Az olvasmányt dr. Bartal Gábor akolitus, a szentleckét Daka Vivien, az evangéliumot Nagy Richárd káplán mondta. Közreműködött a Szent Felicián kórus Unterwéger J. Zsolt orgonaművész, karnagy vezetésével. Banda Ádám hegedűművész Tartini G-dur szonátáját adta elő.

A szentbeszéd a szószékről hangzott el. (Ezen ünnepélyes alkalomra elkészült a szószék új lépcsője, így már ismét használni lehet. Az eredeti feljárót a hetvenes években elbontották, amikor megváltozott a liturgikus rend.)

 

 

Részletek dr. Stella Leontin kanonok, plébános szentbeszédéből:

 

A templom felszentelésekor a püspök 12 helyen megjelöli krizmával a falakat a 12 apostol emlékezetére.

(Ezeket a helyeket meg szokták őrizni. Nálunk az idők folyamán eltűntek a kis keresztek. (A szerk.).

Mi is a templom küldetése? Hogy örömhírt vigyen a szegényeknek. Nem múzeum, nem emlékhely, hanem élő, megújuló, a küldetését teljesíteni tudó épület és közösség.

Az idő hármas egysége a múlt, a jelen és a jövő A MÚLTnak legyen hála, hogy elődeink megálmodták és felépítették szép templomunkat. Attól szép, hogy élet van itt, hála őseinknek. Hány és hány keresztelés, első áldozás, bérmálás volt e falak között! A kereszténység nem tanrendszer, filozófia, hanem életforma. A barokk szószékünk tetején van egy ritka, különleges szobor: Jézus a Jó Pásztor vállán a fekete báránnyal. Igen, a fekete bárány minket jelképez, de a Pásztor megvéd minket. A JELENben a templom a béke és a szeretet szigete legyen! Békét a Földnek, békét a családnak, békét a világnak! Legyen béke közöttünk! Legyen ez a szeretet közössége! Mutogassanak csak ránk! Az életformánkon keresztül ragyog ki a külvilágra a szeretet. Legyünk a szeretet apostolai, misszionáriusai! A JÖVÖT nem ismerem, de üzenünk a jövőnek. Legyen rajtuk az áldás, vigyék tovább azt az örökséget, amit mi kaptunk! Lesz-e még ember a Földön? Elpusztítsuk-e a Földet, mert lehetőségünk van rá? Őrizzék a családot, a nemzet nagyságát!

Áldás mellett legyen reménység! Minket is ez éltetett. Összetartozunk, ünnepeljünk felszabadult szívvel! Örüljünk!

Emlékezünk a MÚLTra, élünk a JELENben, a JÖVŐ benne van a szívünkben. Majd ötven év múlva könyökölünk a felhő szélén, lenézünk és csak mosolygunk. Hívogatjuk a jövőt, átöleljük a múltat. Hisszük, hogy a Szentháromság templom közösségével együtt leszünk ott is.

 

 

 

Szent X. Pius pápa ereklyéjének bemutatása után az üzenetek elhelyezése következett. Az ünneplő közösség gyertyás körmenettel vonult a plébánia udvarra a jubileumi fa megáldására. Tíz perces tűzijáték, majd agapé zárta az estét.

 

 

 

EMLÉKFA MEGÁLDÁSA

MENNYEI ATYÁNK, ÁLDD MEG EZT A FÁT, MELYET TEMPLOMUNK FELSZENTELÉSÉNEK 250. ÉVFORDULÓJÁRA ÜLTETTÜNK, A TE TISZTELETEDRE, HÁLÁNK JELÉÜL. A FA EMLÉKEZTESSEN BENNÜNKET AZ ÉDENKERT FÁJÁRA, MELY ŐSSZÜLEINK ENGEDETLENSÉGE MIATT BŰNT OKOZOTT A VILÁGNAK, DE EMLÉKEZTESSEN MINKET JÉZUS KERESZTFÁJÁRA, MELY SZÁMUNKRA A KIENGESZTELŐDÉST ÉS A MEGVÁLTÁST HOZTA.

EZ AZ ŐSI FA, MELY TÚLÉL MINDANNYIUNKAT, HIRDESSE A MI HITÜNKET ÉS HELYTÁLLÁSUNKAT, TEMPLOMUNK FELSZENTELÉSÉNEK 250. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL ÉS BÁTORÍTSA A JÖVŐ NEMZEDÉKÉT, HOGY HITÜKET MEGTARTVA, ERŐS LÉLEKKEL LEGYENEK MÉLTÓK A MÚLTHOZ.

MENNYEI ATYÁNK, ÁLDD MEG EZT A FÁT ÉS SEGÍTS, HOGY E ZÖLDÜLŐ, MINDEN ÉVBEN MEGÚJULÓ NÖVÉNY ERŐSÍTSE HITÜNKET, NÖVELJE SZERETETÜNKET ÉS BÁTORÍTSA

REMÉNYÜNKET.

KRISZTUS A MI URUNK ÁLTAL. AMEN.

 

 

 

Augusztus 23-án 10 órakor kezdődött az ünnepi nagymise. 'Zeng a harang hívó szóra e szép ünnep reggelén...' énekelte egy emberként a templomban megjelent ünneplők sokasága. A szentmisét celebrálták: dr. Stella Leontin kanonok, plébános, Hartai Gábor SDB szalézi igazgató és Nagy Richárd káplán. (Itt mondunk köszönetet Hartai Gábor atyának a balassagyarmati szaléziak élén és az ifjúság körében végzett munkájáért, hiszen szeptembertől már az óbudai Szalézianumot fogja vezetni.) Az olvasmányt Dóra István akolitus, a szentleckét Daka Vivien, az evangéliumot Nagy Richárd káplán mondta. Közreműködött a Szent Felicián kórus Unterwéger J. Zsolt orgonaművész, karnagy vezetésével. Orgonán játszott Molnár Ottó orgonaművész, karnagy, ipolybalogi kántor. Elhangzott: Halmos L.: Szent Erzsébet mise (3 tétel), Mozart: Ave Verum, Gárdonyi Zoltán: Mondjatok dicséretet. Az ünnep fényét emelte a dr. Lőrincz Péter vezette gitáros közösség zenei szolgálata.

 

 

Részletek dr. Stella Leontin kanonok, plébános ünnepi szentbeszédéből:

 

Ma Pécsett van az összes magyarországi püspök. Ott adnak hálát a pécsi egyházmegye 1000 éves fennállásának tiszteletére. Mi csak 250 évesek vagyunk. Ha valakinek születésnapja van, akkor összejön a család. Mi is így ünnepelünk. Ez a templom az édesanyánk. Ezért is különösen kedves nekünk. Ha nincs édesanya, széthullik a család. Azt szeretnénk, hogy ne üres fészket cibáljon a szél. A templom nem különleges kegytárgy, nem ereklye. Itt, Palócország fővárosában, talán itt kereszteltek minket és ez elkísér minket egész életünkön keresztül.

 

Az édesanya csendes, néma, nem kér kitüntetést, a jelenléte ajándék, maga köré gyűjti a családot. Érezzük otthon, hogy itthon vagyunk. Mire tanít ez a 250 éves templom-édesanya? Emberségre, kereszténységre, magyarságra.

EMBERSÉGre tanít, hogy emberek tudjunk maradni. Ibsen írja, hogy az ember nem született automatikusan emberré, hanem azzá válik. Pótolhatatlan minden ember. Embernek lenni jó. Arany János így fogalmazott: Legnagyobb célom ezen a földön embernek lenni mindig, minden körülmények között. Sík Sándor piarista pap-költő szerint: kézfogásodról tudják, hogy igaz ember vagy-e.

KERESZTÉNYSÉGre tanítanak: a Nyolc Boldogság, a Tízparancsolat, a Szeretet Himnusza, a fel nem fogható tanítások. Változó, kinek mekkora a hite, hol tart. Csiszolódunk, alakulunk. Nem az a fontos, honnan jöttünk, hanem, hová megyünk. A katicabogár és a sas mennyire különböznek egymástól és mégis egy fontos dologban teljesen megegyeznek. Mindkettő halad, előremegy. Figyeljük meg! Két közösség mindent túlél, az egyházi és a baráti. A tegnap esti esemény is ezt bizonyítja. Bolberitz Pál pap-filozófus mondta: Aki elengedi Péter szikláját, azt elsodorja a vihar. A krisztusi örökséget akarjuk átadni törékenyen, emberi módon, új Mózesként. Ezért lobog templomunkban is a vatikáni zászló. Jó helyen vagy testvér.

MAGYARSÁGunkat megvallva itt van a magyar zászló is. Az ünnepre új miseruhát is beszereztünk szép angyalos címerrel. Van több miseruhánk, de ünnepeljünk, magyarok vagyunk. Itt vagyunk a Kárpát-medencében. Befröcskölnek, gyaláznak, de tisztának kell maradnunk. Mindszenty József bíboros, hercegprímás mondta: Szeresd a magyart! Széchenyi szerint egyedül vagyunk a világban. Igaza van. Az erős kelet húsz éve összeomlott. A gőgös, megfáradt nyugat megtagadta a kereszténységet Amerika napjai meg vannak számlálva. Mégsem vagyunk egyedül, ha össze tudunk fogni.  Legyen újra Pannonia Sacra! Ennyi szentje senkinek sincs a világon. II. János Pál pápa szerint a három legszebb nyelv a lengyel, az olasz és a magyar, de a magyar a legnehezebb. Pio atya jövendölése: Nagy leszel te magyar nép, csak várd ki a sorodat! Úgy legyen! Fogjunk össze! Még a korabeli sláger is így szólt: Szeressük egymást, gyerekek...! Vigyük a fáklyát! Vannak példaképeink. Prohászka Ottokár az Egyetemi templom szószékén halt meg.

EMBERSÉG, KERESZTÉNYSÉG, MAGYARSÁG. Hiszem, hogy van jövőnk. Isten éltesse sokáig városunkat, templomunkat és élő közösségünket!

 

 

A jubileumi zászló és egy, a templomot ábrázoló festmény megáldása következett. Felzengett az 'Isten hazánkért térdelünk előtted...' kezdetű ősi népének (1685). Borenszki Ádám előadásában Babits Mihály Reggeli templom című versét hallhattuk. Az ünnepi áldás előtt dr. Stella Leontin kanonok, plébános atya röviden összefoglalta a három nap lényegét: "Emlékeztünk a múltra, erősítettük a jelent, gondoltunk a jövőre."

 

Az ünnepi eseményeken részt vettek a város vezetői és a lakosság nagy számban, felekezeti hovatartozás nélkül.

 

Közreadta: Nagy Angela