PALÓC BÚCSÚ SZENT ANNA TISZTELETÉRE

2014

 

 

Július 27-én, vasárnap sok-sok vendég érkezett Balassagyarmatra főleg a környékbeli falvakból, határon innen és túlról a Szent Anna napi búcsúra.

A szertartás a Nagytemplomban kezdődött, F. A. Maulbertsch a híres osztrák festőművész, Szent Annát, Szent Joachimot és a kis Máriát ábrázoló oltárképe előtt, majd elindult a processziós menet a Palóc ligetbe, ahol az ünnepi szentmisét tartották. Az énekeket a rimóci Rezesbanda kísérte. A menetet a színpompás ünnepi viseletbe öltözött csoportok vezették, élükön a szandaiakkal, akiket az érsekvadkertiek és a cserháthalápiak követtek. Az ipolybalogi "Bukréta" csoport után Mohora, Csesztve, Cserhátsurány, Herencsény, Patvarc, Szügy, Drégelypalánk, Patak és Dejtár zarándokai következtek zászlókkal, keresztekkel. A rimóci fiatalok "Mária Könnyek Anyja" csoportja haladt a papság és az asszisztencia előtt, a sort a gyarmati hívők zárták.

 

 

 

 

 

 

A Palóc Múzeum kis kápolnája előtt és a színpadhoz érve is elhangzott egy-egy könyörgés, majd a rimóci Bablena Ferenc énekkel köszöntötte a búcsúsokat: "Szent Annának tisztelői, Isten hozott titeket...". Bevezetőül a kórus elénekelte a legismertebb Szent Annához fohászkodó éneket:

 

 

 

Krisztus, Jézus nagyanyjának, dicsőséges Szent Annának,

Zengjen buzgó éneket, szívünkből a szeretet.

Kérünk te szent magzatodért, és kit ő szült Megváltónkért,

Szent Anna, Szent Anna, Krisztus Jézus nagyanyja,

Légy híveid oltalma.  [...]

(Szent vagy Uram 214.)

 

 

 

Ezzel megkezdődött az ünnepi nagymise, melyet dr. Márfi Gyula veszprémi érsek, dr. Stella Leontin kanonok, plébános és Nagy Richárd nagybárkányi plébániai kormányzó, egykori balassagyarmati káplán celebrált. Közreműködött a Szent Felicián Kórus Unterwéger J. Zsolt karnagy vezetésével. A szentmisét egyenes adásban közvetítette a Mária Rádió.

 

 

 

 

 

Dr. Márfi Gyula érsek úr kifejezte örömét, hogy milyen szívesen jött a Dunántúl szívéből ide, a Felvidék kapujába és állt be azon püspökök sorába, akik már ezen a búcsúi misén korábban szolgáltak. Elmondta, hogy a veszprémi egyházmegye fővédőszentje Szent Anna és társvédőszentje boldog Gizella. "Miránk asszonyok vigyáznak az égből!" Beszélt a családról, benne is a nők hitvesi, édesanyai, nagyanyai szerepéről, a szeretet erejéről. A szentmise végén püspöki áldásban részesültek a nagymamák és az unokák.

 

 

     

 

 

                                     Bablena Piroska                                                       Bablena Piroska népviseletes gyerekekkel

 

Délben azután megérkezett az "égi áldás" is záporeső formájában, mely többször megismétlődött, de a népművészeti műsor és bemutató résztvevői hősiesen kitartottak. A talpalávalót a salgótarjáni Dobroda zenekar húzta.

A viseletes szépségverseny idén is, mint minden évben nagy érdeklődés mellett zajlik.

Palócország Szépe 2014-ben az őrhalmi Rados Zsófia lett, a legszebb fiatal menyecske a szintén őrhalmi Bóta Bettina lett, míg a "korosabb" menyecskék között a rimóci Holecz Istvánné bizonyult a legcsinosabbnak.

A csoportok versenyében az első díjat egy 8 fős család nyerte, szintén Őrhalomból.

A második helyezést az ipolybalogi csoport kapta.

A legszebb palóc leánynak az érsekvadkerti Kovács Nikolettet választották.

 

Dr. Limbacher Gábornak a búcsúról készült képei a Fényképalbumokban tekinthetők meg.

 

 

 

Balról Rados Zsófia, mellette Bóta Bettina

Fotó: Nógrád Megyei Hírlap

 

 

Limbacher Gábor: Szent Anna tisztelete, Palóc Búcsú c. könyvéről a Könyvajánlóban olvashatnak.

 

 

Jelöletlen fotók: dr. Limbacher Gábor

Összeállította: Nagy Angela