A „Precíz Bohém” – megnyílt Zórád Ernő emlékkiállítása

 

 

 

Zórád Ernő, (1911-2004) a rendkívül sokoldalú alkotó – képregényrajzoló, festő, grafikus, illusztrátor, karikaturista, iparművész – műveiből rendezett emlékkiállításnak a Jánossy Képtár ad otthont.

 

A megnyitóra 2019. december 14-én került sor, amelyen Zolnyánszki Zsolt Benedek galériavezető bevezetője után Dr. Feledy Balázs művészeti írótól hallhattunk tanulságos elemzést.

 

 

Kiemelte, hogy a művészeknél oly gyakori rosszkedv, elégedetlen pesszimizmus mennyire idegen volt Zórád Ernőtől, aki a művészet és az élet szerelmeseként hosszú élete során mindvégig fiatal lelkületű alkotó maradt. A nagyközönség talán leginkább képregényeiben találkozott rajzaival. A képregény, melynek jó vagy rossz hatásán oly sok esztéta és pedagógus vitázott, az ő esetében az irodalmi mű megismertetését jelentette, briliáns rajztudását pedig bármely témaválasztásában tökéletesen igazolta.

 

 

A balassagyarmati születésű művész élete egy részét a XIX. század Monarchiáját idéző kedélyes Tabánban töltötte. Képei sokaságában dokumentálta a girbegurba utcákat és szerethetően extrém lakosait. Ő maga is részévé vált az ódon városrésznek, ahogy egy, a kiállításon is látható önarcképe tanúsítja. Keserűen szemlélte ennek a Krúdy Gyulát is mélyen megihlető, festőien lerobbant városrésznek a lebontását a harmincas években.

 

 

Végezetül Feledy Balázs gratulált a 2004-ben elhunyt művész lányának, aki részt vett a megnyitón. A hatalmas életmű az ő védelmének köszönhetően él tovább, és szerezhet örömet sokunknak.

 

A „képzőművészet Jókaijának” kiállítása 2020. január 31-ig látogatható.

 

 

2019. december

Összeállította és fotók: Farkas Gábor

 

 

Szerk. megj. - Zórád Ernő életútjáról a 100. születésnapja kapcsán a honlapunkon 2011-ben jelent meg hosszabb írás, amely innen olvasható.