30 éve történt - egy év Tanzániában

Terman Béla előadása afrikai élményeiről

 

2014. május 8.

 

Szokatlan, de kellemes programmal gyarapodott a Honismereti Kör előadássorozata, a helytörténeti előadásokat, könyvbemutatókat egy beszámoló szakította meg a Csillagházban, Terman Béla vetítettképes múltbatekintése tanzániai élményeiről, egykori kiküldetéséről.

Budapesten élő Terman Béla barátunk 1956-57 tanévben érettségizett a Balassi B. Gimnáziumban, majd a műszaki egyetem elvégzése után villamosmérnökként a Tungsramnál helyezkedett el. Az akkor még fénykorát élő magyar tulajdonú nagyvállalatnál alapos ismeretekre tett szert a fénycsőgyártás, a világítástechnikai alkalmazások terén, majd a szakmai és angol nyelvi ismeretei alapján a vállalatvezetés döntése révén ő is tagja lehetett annak szakdelegációnak, akiknek a messzi Tanzániában egy gyártóüzemet kellett létrehozni, a helyiek kiképzésében közreműködni.

A tanzániai kormány döntésében szerepet játszott, hogy egyes vezetői jó kapcsolatokat ápoltak hazánkkal, de a politikai szempontok mellett a cég hírneve és a szakmai hozzáértés nyomhatott mégis többet a latban.

A kiutazásra ill. a tartózkodásra 1983 és 1984 júniusa között került sor, amelyre Bélát felesége és iskoláskorú fia is elkísérhették, csökkentve így az alkalmazkodás gondjait, viszont növelve a közös turisztikai élmények máig tartó hatását.

Béla előadásának első részében megismerkedhettünk az afrikai állam társadalmi, politikai berendezkedésével, a helyi körülményekkel, a környezettel, az elhelyezés, lakásviszonyaik részleteivel, a feltételek a volt angol gyarmatként örökölt kulturális viszonyokat visszatükrözték, ezek gyakorlatilag a nyugati színvonal körüli átlagnak feleltek meg.

A fentiek mellett az előadás részletesen kitért arra, amit egyetlen nemzet kiküldöttjei sem mulasztottak volna el átélni, ha jó sorsuk egy egzotikus országba veti őket, nevezetesen a turisztikai látnivalók felderítésére.

Bár a munkanapok fáradalmait a főváros, Dar es Salaam kies strandjainál pihenhették ki, de a nagyobb élmények innen távolabb várták magyarjainkat. Tanzánia már akkor is több nemzeti parkkal rendelkezett, amelyek alaposabb megismerése bizony sok időt, többszöri visszatérést igényelt.

Sőt, Béla és családja eljutott a szomszédos Zanzibár szigetére is, amely a turizmus szinte középkori állapotában élte nyugodt napjait, a kényelem hiányát ellensúlyozta viszont a sziget különlegessége, a helyiek közvetlensége.

Az előadó soktucat ORWO fotójának minőségén, amint többször utalt rá, fogott az évek múlása, de ez semmivel nem csökkentette az előadás érdekességét, színvonalát és az élmények közös átélését.

Az idő múlásával és a fotótechnika változásával Béla legkevésbé okolható, és azzal sem, hogy a hajdani gyárból nem sok maradt - amint Bélától megtudhattuk -, bár éveken keresztül működött, de a gazdasági és politikai változások elsodorták, talán mára már egy izzónyi sem maradt belőle.

A várhatóan jövőre sorrakerülő, egykori amerikai kiküldetésével kapcsolatos előadása ennél bizonyára időtállóbb szakmai eredményekről is szólhat...

Terman Béla korábbi írásai itt találhatók.

2014. május

Összeállította, fotók: Nagy László