Végső búcsú Réti Zoltántól

2018. február 17.

 

fotó: Nagy László

Családtagjai, rokonai, barátai, tanítványai, tisztelői vettek végső búcsút a balassagyarmati temetőben Réti Zoltántól, aki életének 94. évében 2018. február 12-én hunyt el.

Reneszánsz művész – joggal nevezték így búcsúztatói, de kollégái, tanítványai is tisztelettel tekinthettek rá, hiszen a zene, a képzőművészet, zeneirodalom, zenetudomány terén egyaránt maradandót alkotott. Diákok ezreinek pedig, akiket a gazdag tanári életpálya évei során az ének, zene, a művészetek elméleti, gyakorlati rejtelmei vezetett be, mindörökre Zoli bácsi marad. Egykori tanítványként, ma is úgy tekintek rá, akinek a respekt kivívásához nem kellett sokat tennie, lényéből sugárzó szeretet kemény fegyelmezettséggel, következetességgel párosult, ezt gyorsan megértette, megérezte felnőtt, diák. A hosszú életpálya, úgy tűnik csak sikereket, elismeréseket jelentettek számára, hiszen Nógrád megye, Balassagyarmat, Nagyoroszi, Érsekvadkert, Kétbodony, Patvarc díszpolgári címei, Madách-díj és számos állami kitüntetés kísérték életútját. Pedig sem gyerekkora, sem a világháború végi évek nem voltak könnyűek számára, az 1945 utáni idők nehézségeit, pedig csak a zene, művészetek szeretete, sikeres művelése oldhatták fel. Megtiszteltetés volt hogy életéről, világlátásáról 2009-ben egy hosszabb interjú  révén beszélhettem Vele, amely a Portrék Balassagyarmaton innen és túl c. kötetben 2013-ban jelent meg.

*

fotó: Sümegi Tamás, forrás: Helytörténeti Gyűjtemény, Balassagyarmat

A gyászszertartáson Réti Zoltánra, Zoli bácsira először Medvácz Lajos polgármester emlékezett, felidézve egy jó pár évvel ezelőtti őszinte, kitárulkozó beszélgetést, amikor a Madách-liget közelében cserélték ki gondolataikat városról, művészetekről, életútról. Ott és akkor lelkem egy darabja lett, amelyet sohasem fogok elfelejteni. Most, amikor búcsút veszünk Tőled, azt kérdezhetné valaki, vajon hová tűnik el az a szellemi érték, amit az életedben összegyűjtöttél. Hová tűnik el jóságod, szereteted, hová tűnnek el mindennapi beszéded  fordulatai?  Mi tudjuk a választ Zoli bácsi és ez a rengeteg ember, aki ma eljött, mind tudja. Mindazt, amit összegyűjtöttél, királyi örökségként hagytad ránk, mindent odaadtál nekünk és családtagjaidnak, rokonaidnak. Mi visszük tovább, hiszen egy kicsit mi magunk is ebből épülünk tovább. A Te gondolataidból, eszméidből, türelmedből, szeretetedből, amelyet nekünk adtál és amelyek hozzánk nőttek, részünkké lettek.

A hosszú és tartalmas életút állomásainak felsorolása után, összegzésként joggal állapíthatta meg a város polgármestere: Zoli bácsi élete a kitartóan és következetesen elvégzett munka dicsőségéről szól és erre tanít minket.

 

Csábi István, mint tanítvány és kolléga köszönt el tőle, hiszen a közelmúltban vette át annak a zeneiskolának vezetését, amelynek létrehozásáért még a 60-as években éppen Réti Zoltán küzdött.

fotó: Sümegi Tamás, forrás: Helytörténeti Gyűjtemény, Balassagyarmat

Először Nádor Tamás: Búcsú a világ véneitől c. versét idézte fel, amelynek nemcsak ezek a sorai,

Elmennek sorra nagyok, a hitelesek, /Az összefogók, az egybemarkolók...

Elmennek a jeltűzőrzők, /A jeladók, akiknek nép s nemzet/Nem volt még avas fogalom

 

hanem valamennyi gondolata vonatkoztatható lenne Tanár Úr személyére is.

 

A következőkben felidézzük a búcsúbeszéd teljes tartalmát:

Nádor Tamás: Búcsú a világ véneitől c. versével kezdem gondolataimat miközben szomorú szívvel állok itt e ravatal mellett. Szomorú szívvel, mert alig pár hónapos vezetői ténykedésem ideje alatt már sokadik alkalom, hogy itt kell állnom és egykori kollégától, munkatárstól kellett búcsút venni, most pedig a Zeneiskola alapító igazgatójától Réti Zoltántól búcsúzunk.

Szomorúság van a szívemben azért is, mert sok-sok szállal kötődőm Zoli bácsihoz. Ő mindig szívesen emlékezett vissza Patvarcon eltöltött éveire és magam is patvarci lévén, az ottani alsó tagozatos évek alatt kezdhettem foglalkozni a zenével a kihelyezett tagozaton.
Azután, amikor bekerültem felső tagozatra Balassagyarmatra, az általa vezetett zeneiskolában tanultam tovább, majd gimnazistaként az ő keze intésére éneklő Dalegyletben élhettem át az érett, felnőtt hangok harmóniáját, varázsát, jelenleg pedig azt az intézmény irányíthatom szeptembertől, amelyet ő indított útjára 1963-ban, és amely intézmény a biztos alapoknak is köszönhetően ma már országos hírű intézménnyé vált. Zoli bácsi édesapám osztályfőnöke volt a híres Balassagyarmati Tanítóképzőben, és máig élénken él bennem, hogy családi beszélgetésekkor édesapám milyen szeretettel, tisztelettel és nagyrabecsüléssel beszélt osztályfőnökéről. A hozzá fűződő kapcsolatok sorában végül, de nem utolsósorban hálás vagyok azért is, hogy több kiállításának megnyitóján szerepelhettem, verselhettem, énekelhettem.

Mindezt most hálásan köszönöm.

Ez az óra nem csak a búcsú órája, hanem az emlékezés és elmélkedés órája is, amikor a lét múlandóságán, az emberi élet céljain merengve magunk is kérdéseket teszünk fel és összegezni igyekszünk mindazt, hogy miért is élünk.

Elfelejtenek minket? Vagy nem?   Min múlik ez? Teszünk-e vajon olyan dolgokat az életünkben, amiről azt gondoljuk, ha már nem vagyunk, talán maradunk jó emlékezetében mindenkinek, aki ismert minket.  Születtek és születnek ilyen emberek? Igen, születnek és születtek. Zoli bácsi is ilyen ember volt. Köztiszteletben álló, közismert, kinek jelenléte közöttünk eddig annyira állandónak tűnt, mint egy-egy utcakép, vagy épület, mely a múltat a jövővel összekötő jelenünk állandó, folytonos tartozéka: hídja. Reneszánsz ember a XX. században. Tanár, muzsikus, festő, író, szárnyaló lélek, de hűséges a hazához, a nógrádi tájhoz és a Palócföldhöz. És akit Rózsavölgyi, Bihari és Lavotta, Bartók és Kodály, és a volt pályatársak várnak egy kiteljesedő MAGYAR SZIMFÓNIA megszólaltatásához, amely csak ott, a Mindenható ölelésében szólalhat meg, oly magasztosan, amelyre nincsenek már szavak, s amelyben nekünk élőknek is egyszer talán része lesz.

Drága Zoli bácsi!

Az életedet lezáró tanévvégi ünnepély van most. Köszönjük neked mindazt a szépet és jót, amelyben részesítettél bennünket. A Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola minden dolgozója és tanuló ifjúsága nevében ígérem, hogy emlékedet szívünkbe zárjuk és megőrizzük, mert oda kerülsz szívünk, lelkünk, megbecsülésünk, tiszteletünk Pantheonjába.

Pál apostol szavaival búcsúzom, aki így írt a Timóteushoz írt második levelében, s amely sorok a Te életedre oly igazak:

"A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, a hitet megtartottam. Most készen vár az igaz élet koronája, melyet azon a napon megad nekem az Úr, az igazságos bíró, de nemcsak nekem, hanem mindazoknak, akik örömmel várják eljövetelét."

Drága Zoli bácsi! Nyugodjál békében!

Ember Csaba, aki a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatói posztját 2017-ig, nyugdíjba vonulásáig töltötte be, rövid megemlékezését a zenéhez kötötte, vezényletével a Balassagyarmati Dalegylet tagjai énekeltek, közösen búcsúzva egykori karnagyuktól.

fotó: Sümegi Tamás, forrás: Helytörténeti Gyűjtemény, Balassagyarmat

 

Németh Árpád, Réti Zoltán tanítványa, személyes hangú búcsúbeszédben köszönt el tanárától, akinek nemcsak azért mondhatott köszönetet, hogy a képzőművészet, festészet felé irányította. Kiemelte a szakmai igényességet, pontosságot, minden apró részletre figyelő és ezek tiszteletét megkövetelő pedagógus példamutatását, amelyre valamennyi diákja támaszkodhatott, így maga is ezt a szemléletet követhette.

fotó: Sümegi Tamás, forrás: Helytörténeti Gyűjtemény, Balassagyarmat

(Németh Árpád 2018. januárban vehette át Balassagyarmaton a Horváth Endre-díjat.)

 

Az evangélikus szertartást Bartha István lelkész celebrálta, Réti Zoltán hamvait az Il Silenzio trombitahangjaira, amelyet Tóth Miklós szólaltatott meg, több száznyi tisztelő, emlékező jelenlétében helyezték örök nyugalomba.

fotó: Sümegi Tamás,  forrás: Helytörténeti Gyűjtemény, Balassagyarmat

 

2018. február

Összeállította: Nagy László