PÉNZES 70

KIÁLLÍTÁS A HORVÁTH ENDRE GALÉRIÁBAN

 

 

 

2019. március 2-án kiállítás nyílt a Horváth Endre Galériában Pénzes Géza 70. születésnapja alkalmából a művésztanár alkotásaiból, amely április 25-ig tekinthető meg.

Pénzes Géza rajzol, fest és fotózik. Ez alkalommal válogatott fotóit mutatta be a közönségnek. A kiállításon szerepelnek portrék, városképek, tájképek és életképek.

 

 

A portrékról sugárzik, hogy alanyait jól ismerte, úgy az ifjakat (Optimizmus, Profil, Réka, Izabella, Eszti), mint a felnőtteket (Pisti, Béla bá, Festő barátom, Az utolsó slukk).  

 

 

Az olaszországi (Riomaggiore, Vernazza temploma, Pitigliamo, Gubbio, Cortona), az albániai (Albán kisváros, Éjszaka Tiranában), de a magyarországi (Lánchíd, Nemzeti Galéria, Győri sétatér, Esti utca) városképei is ragyogóan visszatükrözik az épített környezet forma- és színgazdagságát.  

 

 

Beszédes címek jelzik a pompás tájakon az általa megörökített tájrészleteket (Gémeskút, Hajnal a Dunán, Jégár, Zebegényi Duna part, Szlovéniai völgy, Repceföldek, Az ősz színei, Falu széle, Völgyhíd, Csónakok, Ipoly-parti fák, Szivárványláb).

 

 

Az életképeken mesterien ellesett pillanatokat kapott lencsevégre a fiatalok körében (Szappanbuborék, Rajzóra, Szundikáló fiatalok, Okostelefon) és a rendezvényeken (Szomorú nóta, Ghymes koncert, Visegrádi várjátékok, Sütőtök fesztivál). A fotósorozat a Pecások idilli képével zárul.

 

A kiállítás kapcsán a Gyarmati Hírek 2019. márciusi száma beszélgetést közölt a művésszel.

 

Honlapunk Pénzes Géza több felvételét tette már közzé, pl. Presser Gábor 2008. évi balassagyarmati fellépésekor készítetteket és a Palóc Toscana c. fotósorozatát, mely itt tekinthető meg.

 

Búcsú az iskolától - beszámoló Pénzes Géza rendhagyó kiállításáról c. összeállításunkkal búcsúztunk a művésztanártól, aki fiatalok nemzedékeit vezette be a képzőművészet rejtelmeibe és a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola tanszakvezetőjeként vonult nyugdíjba. Itt olvasható a tanár úr önéletrajza is.

 

Pénzes Géza új lakóhelyén a Dunakanyar Képzőművészeti Egyesület művészeti vezetője lett, továbbra is jár művésztelepekre és alkot. Várjuk a következő kiállítását!

 

 

Nagy Angela

2019. április 20.