BÚCSÚ AZ ISKOLÁTÓL

 

 

Rendhagyó kiállítás fogadja a látogatót a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola galériájában.

A Képzőművészeti Tanszak vezetője, Pénzes Géza művésztanár választotta a búcsúzás e szokatlan formáját.

 

 

 

Önarckép

 

 

Grafikák, fotók, festmények sorakoznak a kiállítótérben, felvillantva a változatos alkotói pálya egy-egy állomását. Olvasható egy bekeretezett, kézzel írt elköszönő szöveg is, melyben búcsút mond a tanár úr Balassagyarmatnak.

 

 

 

BÚCSÚ AZ ISKOLÁTÓL

 

SZERETETTEL ÜDVÖZLÖM A KIÁLLÍTÁS MINDEN LÁTOGATÓJÁT!

KEDVES BARÁTAIM, KOLLÉGÁIM! SZERETETT TANÍTVÁNYAIM! GYARMATIAK!

 

Elérkezett az a pillanat, amikor búcsút veszek tanári hivatásomtól. Talán furcsának tűnik, hogy egy képzőművészeti kiállítás ilyen szavakkal indul. Sohasem tagadtam, sőt... büszkén vállaltam, hogy elsősorban tanár vagyok.

 

A grafika, a festészet és a fotográfia is fontos szerepet töltenek be az életemben. Hivatásom lényege mégis mindig abban állt, hogy tudásvágyó fiatalokat taníthattam. Ez oly annyira igaz, hogy ha elölről kezdhetném, ismét pedagógus lennék!

 

42 év alatt mintegy 8300 diákot próbáltam az élet helyes útjára terelni. Közülük 464 fiatallal a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskolában foglalkoztam. Büszke vagyok arra, hogy közülük nagyon sokan helytállnak akár alkotó művészként vagy tanárként. Növendékeim sokfelé szétrepültek a világban.

 

Jó érzést kelt bennem, hogy mind a mai napig megkeresnek valamilyen módon.

 

Feltétlenül szólnom kell a városról, Balassagyarmatról is.

1982-ben települtünk le Palócország fővárosába. Feleségem is tanár. Itt dolgoztunk mindketten nyugdíjas korunkig. Gyermekeink itt jártak iskolába. Ez a városka lett a hazánk. Jól is éreztük magunkat benne.

 

A sors azonban új lehetőségeket kínál. Néhány hónap múlva elköltözünk, nem messzire, a szépséges Dunakanyar vár bennünket, Nagymaros!

 

Néhány szót még a kiállított képekről.

Jól látható, hogy mindig is rajzoló, grafikus alkat voltam és az is maradtam. Természetesen sokat próbálkoztam a festéssel és a fényképezéssel is. Az eredmények, az alkotások itt láthatók a falakon. Ez ugyan, csak egy szűk válogatás, de jellege, karaktere azt az értékrendet mutatja, ami közel áll hozzám. Legfőbb, számomra legérdekesebb téma az EMBER. Nemcsak külső megjelenése, karaktere, de személyiségének mélyebb jellemzői is mindig érdekeltek.

 

Remélem, hogy a fent leírtak jól tükröződnek a kiállított képeken is.

 

Nem végleg búcsúzom. Vissza-visszajárok ezek után is!

 

                                                                                                                                      

 

 

 

A kufár

 

 

 

 

Álom

 

 

 

Az éjszaka

 

 

Veronika kendője

 

 

Mi pedig a növendékek munkáiból adunk át egy csokrot búcsúzóul. A képek 2011-ben és 2013-ban készültek a Rózsavölgyi Galéria kiállításain.

 

 

      

 

Balla Orsolya (12)

Tornyos Ákos (16)

Poór Dorottya (10)

 

 

 

  

 

Kiss Ida (18)

Imre Noémi (14)

 

 

 

   

 

Szabó Áron (12)

 

Kovács Máté (18)

 

 

  

 

Menyhárt Gábor (14)

Kilmayer Anna (15)

 

 

 

           

 

Kotrebai Balázs (10)

Révész Katalin (15)

 

 

 

   

 

Koplányi Antónia (17)

Széles Levente (15)

 

 

  

 

Jeney Daniela (9)

Balla Panna (10)

 

 

 

Pénzes Géza a Balassi Bálint Gimnáziumban érettségizett, Farkas András festőművész indította el a képzőművészeti pályára. 1973-ban a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán végzett, majd 1982-ben a Képzőművészeti Főiskolán diplomázott. 1973 óta volt tanár Őrhalomban. 1980-tól Balassagyarmaton a Dózsa Iskolában tanított és a megyei pedagógiai intézet rajz-művészet szakos szaktanácsadója volt. 1982-ben létrehozta a Nógrád Megyei Rajztanárok Alkotó Műhelyét. 1992-től vezette a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola Képzőművészeti Tanszakát. Sokoldalú művésztanár; grafika, festészet, fotográfia művészeti ágakban alkot. A helyi Fotókör tagja. Díjai: Horváth Endre-díj (1993), Apáczai Csere János-díj (2002), Balassagyarmat Kultúrájáért (2010).

Alapelvei évtizedek óta változatlanok, mondta egy interjúban, hitvallás, szeretet és nyitottság. Csak így és csak ezért érdemes dolgozni. Hiszen a pedagógus az értelem gondozója.

 

Honlapunkon többször közölhettünk Pénzes Géza fotóiból, legutóbbi összeállítás: Palóc Toscana – Pénzes Géza fotói Palócországból itt tekinthető meg.

 

 

2015. július 30.

 

Összzeállította: Nagy Angela