Bemutatkoztak a Palócföld folyóirat új szerkesztői

 

2017. február 9.

 

 

      

 

 

A balassagyarmati Városi Könyvtárban mutatkoztak be az olvasóknak és számoltak be terveikről a Palócföld folyóiratot 2016 májusa óta vezető Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő főszerkesztő és Szávai Attila szerkesztő.

 

A szerkesztőségi tandem Dr. Mizser Attilától és Dr. Nagy Csillától vette át az 1954-ben alapított folyóirat irányítását. A kortárs irodalmi alkotásoknak, prózának, versnek, helytörténeti írásoknak, recenzióknak helyet adó, sőt képzőművészeti alkotóknak is bemutatkozási lehetőséget nyújtó szellemi műhely eddig három lapszámot jelentetett meg.

 

Egyfajta szellemi útlevél kívánunk lenni - mondta el Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő bevezetőjében, utalva arra, Palócföld sem Nógráddal, sem a határral nem ér véget, kulturális, néprajzi, földrajzi értelemben is szélesebb ennél.

 

Hosszú idő és több szervezeti átalakulás után érkezett el a lap napjainkig, de a folyóirat még szerencsére él, vagyis olvasható, bár ezentúl az évi hat alkalom helyett csak négyszer. Az új szerkesztőség célja, hogy a lapot jelenleg fenntartó Salgótarján Város Önkormányzata mellé társként más városokat is megnyerjen, sőt cégek, vállalatok, mecénások bekapcsolódását is örömmel vennék.

 

A folyóirat új szerkesztőinek balassagyarmati kötődésük is van, Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő az egykori Szántó Kovács János Gimnáziumban érettségizett, a Városi Televíziónál is dolgozott, majd a miskolci egyetemen nyelvész diplomát szerzett, egyetemi adjunktus.

Szávai Attila a 90-es évektől aktívan részt vett a Komjáthy Jenő Irodalmi és Művészeti Társaság munkájában, írásai a Röpke Ívekben, majd 2007 óta a Palócföldben is megjelennek.

 

A Palócföld munkáját többek között Nagy Pál, Párizsban élő salgótarjáni születésű író, műfordító és Tarnóczi László, a portrérovat állandó szerzője is segítik.

 

A szerkesztők blogja https://palocfold.wordpress.com/ alatt olvasható, a megyei könyvtár honlapján pedig a régi lapszámok is megtalálhatók, elektronikus formában.

 

 

2017. február

Összeállította: Nagy László