Leköszönt és elköszönt a Palócföld szerkesztősége

 

 

Fennállásának 62. évfolyamába lép 2016-ban a Palócföld irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat.

 

Az idei év azonban változást hoz a lap életében, a Palócföldet 2008 és 2015 között vezető és most távozó Mizser Attila főszerkesztő és Nagy Csilla szerkesztő levelükben közölték, 2016 tavasztól új főszerkesztő és új szerkesztőség folytatja majd a munkát.

 

A szerkesztők tevékenységük ideje alatt kiemelten fontos feladatnak tekintették a határon túli irodalom közvetítését, de éppúgy jellemezte a folyóiratot a saját hagyományokon, kulturális örökségen alapuló innováció, a kortárs irodalmi és művészeti irányzatokra való nyitottság, a történelmi Nógrád területére kiterjedő tehetséggondozás is.

Kétségkívül újító és formabontó volt a fiatal szerkesztők koncepciója, az, hogy korszerű és innovatív lappá váljon, regionális szinten olyan műhelyként működjön, amely képes a fiatal alkotók szakmai támogatását biztosítani.

 

A szerkesztők szerint most elérkezett az idő a változásra, a megújulásra, ezért leköszöntek a lap vezetéséről. A Palócföld fenntartója az utóbbi években a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése, a Nógrád Megyei Kormányhivatal, majd legutoljára Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata voltak, de a megjelenésekhez a Nemzeti Kulturális Alap támogatása nélkülözhetetlen volt. Úgy tűnik, hogy egy rövid átmenet után van lehetőség a sikeres folytatásra, mivel a fenntartó, kiadó, és támogató is kitart a Palócföld megjelentetése mellett.

 

 

A Palócföld 1954-ben indult, kezdetben antológia jelleggel, a Hazafias Népfront és a TIT kiadásában. "Az alkotó béke védelmét" kívánta szolgálni tartalmával, miként azt a beköszöntő írásban megfogalmazták. Vállalta a nógrádi hagyományok őrzését, terjesztését is. 1956-ban jelent meg a második száma. 1960-tól antológiaként évi egy alkalommal, a megyei tanács művelődésügyi osztálya kiadványaként. 1965-től évente kétszer, 1967-től negyedévente jelent meg. 1973 januárjától kéthavonta jutott már el az olvasókhoz megváltozott formátumban, majd 1983-tól vette fel a hagyományos folyóirat formáját.

 

 

2016. február

Összeállította: Nagy László