Megújult az alsósztregovai Madách kastély, de még nem látogatható.

 

2013. január 30-án átadták az alsósztregovai Madách kastélyt, pontosabban az épület felújítása befejeződött, de a Madách kiállítás csak 2013. októbertől lesz megtekinthető, jelenleg a kastély üres.

Az egyik legjelentősebb magyar irodalmi emlékhelyet közel három év alatt újították fel, annak az 1.6 millió eurós magyar-szlovák, határon átívelő EU együttműködési projekt keretében, amelynek  "túloldali" részeként a csesztvei Madách kúriát 2012. októberében már teljeskörűen használatba vehettük.

A kastélyátadón jelen volt többek között Magyarország pozsonyi nagykövete, Balogh Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről Vígh Annamária, a közgyűjteményi főosztály vezetője, a szlovák kulturális minisztérium művészeti főosztályvezetője, Jana Mojzitova, valamint Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke.

Madách Imre Alsósztregován született, és itt is halt meg. Alsósztregova már évszázadokkal korábban, a  XV. századtól a Madách család birtoka volt. Az író lakhelyét nagyapja, Madách Sándor kezdte el építtetni, miután a XVII. században leégett a mai kastély helyén álló kúria.

2013. január

forrás: mno.hu