Közös örökségünk Madách

 

Magyar-szlovák közös EU projekt révén megújult a csesztvei Madách emlékmúzeum, hamarosan az alsósztregovai társa is követheti

 

 

forrás: Biofalu a Családért Közhasznú Nonprofit Kft.

 

 

2012. október 19-én Csesztvén, ünnepélyes keretek között ismét a nagyközönség használatába adták, jó egyéves felújítás után, az ország egyetlen Madách emlékhelyét. A kúria épülete is megújult, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársainak szakmai vezetése mellett pedig egy új, a kor igényeinek jobban megfelelő kiállítási anyag lesz ezen túl látható a Balassagyarmat melletti kistelepülésen.

 

* * * * * * * * * *

 

A kellemes októberi napsütésben a Madách kúria előtt összegyűlteknek Engli Zsófia, a Palóc Múzeum munkatársa ismertette a programot, majd Dr. Lengyel Ágnes a Palóc Múzeum igazgatója köszöntötte a vendégeket.

 

 

Elmondta, 1964-ben jött létre itt az első kiállítás a Palóc Múzeum gyűjteményéből, amelyet 1983-ban a Petőfi Irodalmi Múzeum akkori munkatársa, Kerényi Ferenc által rendezett anyag követte. Ez 1998-ben megújult, de mára már valóban időszerűvé vált, hogy az épület szerkezetileg, a kiállítás pedig tartalmában felújításra kerüljön ill. megváltozzon.

 

A másik Madách emlékhelyet, az alsósztregovai kastélyt is felújítják, bár ennek kiállításcélú használatára még várni kell, A projekt keretében az eddigi és a jövőbeni együttes munka a két  kiállítóhely kapcsolatát még inkább megerősíti.

 

Múltunk és hagyományaink az az ág, amelyen ülünk, és ha nem törődünk kulturális örökségünkkel, akkor az ág szélére sodródunk, amely le fog törni és életünk falanszterré válhat, - ezzel zárva beszédét.

 

Dr. Lengyel Ágnes.

 

Palman Imre, Csesztve község polgármestere büszkeséggel említette, hogy a Madách kúria és a kiállítóhely a település büszkesége, jelképe, hírnevüket valóban Madáchnak köszönhetik. Elmondta, ha a sors úgy hozza, hogy az önkormányzatunknak kell tovább működtetni a múzeumot, ígérhetem, hogy a jó gazda gondosságával, Madách Imre írói hírnevéhez méltóan rendbe fogjuk tartani az épületet, a kiállítási tárgyakat és a parkot is.

 

Palman Imre

 

Becsó Zsolt, a megyei közgyűlés elnöke, a magyar és a szlovák múzeumi szervezetek jó partnerségét, valamennyi érintett közreműködő és a kivitelező, a debreceni Nyírépszer Hungária Kft. pontos munkáját emelte ki és köszönte meg.

 

Becsó Zsolt

 

E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, mint a kiállítást rendező múzeum vezetője elmondta, a most átadandó emlékmúzeum a Madách kutatások legfrissebb eredményeit, a korszerű muzeológia követelményeit és a XXI. századi technika adta lehetőségeket ötvözi, és azokat felhasználja.

 

E. Csorba Csilla

 

Az ünnepi megszólalókat fiatalok követték, a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium tanulói.

Ők, Pillanatképek címmel, a Tragédia egyes jeleneteit idézték fel, a hangfelvételről sugárzott szöveget a helyszínen mozdulatsorral kísérték.

 

 

A közös projekt szlovák társszerve részéről Jarábik Gabriella, a Szlovák Nemzeti Múzeum, Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója köszöntötte a résztvevőket, tolmácsolva Dr. Rastislav Púdelka, a Szlovák Nemzeti Múzeum főigazgatójának üdvözletét, aki a tervezett programtól eltérően nem tudott Csesztvén megjelenni.

Az igazgató asszony is a két fél közötti jó együttműködést, az együtt álmodást emelte ki, külön hangsúlyozva a balassagyarmati Palóc Múzeummal való kiváló munkakapcsolatot.

A közös munka csesztvei része elkészült, az alsósztregovai kastély, Madách születésének 190. évfordulójára, 2013 januárra megújul, a belső kiállítóhely azonban még nem.

 

Molnár Ildikó projektmenedzser és Csomor Imre műszaki menedzser visszapillantottak az előtörténetre, hiszen, egy sikertelen pályázást követően, 2010-ben nyerték el a támogatást és 2011-ben indulhatott el a csesztvei kúria átalakítása, úgy, hogy a közel 1,6 M Eurós közös projekt magyar része 513.000 Euró volt.

 

Molnár Ildikó, Jarábik Gabriella, Csomor Imre

 

Minő csodás kevercse címmel Madách Imre életéből, a budapesti Madách Imre Gimnázium tanulóinak közreműködésében hallhattunk részleteket, megidézve ebben Madách házasságának boldog és sikertelen időszakait.

 

 

L. Simon László, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszédet természetesen sokat várták érdeklődéssel, a közelmúlt ismert múzeumi eseményei miatt is.

(Időközben a Palóc Múzeum és a starjáni Nógrádi Történeti Múzeum látogatottságáról birtokunkba került egy lista, e szerint éppen fordított volt a két múzeum látogatói száma, mint amire az államtitkár a Parlamentben hivatkozott. Kellemetlen.)

 

L. Simon László

 

Beszédében utalt rá, mindig szívesen közreműködik olyan irodalmi emlékhelyek avatásában, megnyitásában, amelyek névadói közel állnak hozzá. Ezért is jött el örömmel Csesztvére, hiszen Madách művét számtalanszor elolvasva, a szerzőhöz igazán közel állónak érzi magát.

De mellette kedvence Mikszáth is, akinek két alkotása, a  Két választás Magyarországon és az Új Zrinyiász, a jelenlévő képviselőtársaim kiemelt érdeklődésére is számot kell, hogy tartsanak.

 

Elmondta, fájdalmas az összehasonlítás az elődökhöz képest, a ma embere mennyivel kevesebbet tudott letenni az asztalra, mint elődeink, rövid életük ellenére, pl. Madách, aki 41 évesen halt meg, de halhatatlan remekművet hagyott ránk, vagy mások, mint például József Attila, Dsida Jenő.

 

Politikusi mivoltát sem tagadva, visszautalt a csesztvei polgármester ígéretére, arra, hogy települése készen áll a múzeum gazdája lenni. Kapott is az ígéreten, Ez arra utal, jó törvény született, legalábbis jó irányba akarjuk terelni a dolgokat.

 

Ezt folytatva, hozzátette, a szomszédvárnak (mármint Balassagyarmatnak - szerk.) sem kell aggódnia, higgyék el, a kormány maximálisan partnere lesz a városvezetésnek, mindent meg fogunk tenni, hogy múzeumuk a méltó helyét kapja meg a magyar múzeumi intézményrendszerben.

Mi oda fogunk figyelni a balassagyarmatiak múzeumára és nem fogjuk magára hagyni Gyarmat szellemi közösségét és politikai vezetését ebben a küzdelemben. Ezt az Önök országgyűlési képviselőjének is megígértem.

 

 

Talán a politikusi ígéretek megvalósulásának bizonytalansága okozta, megnyugvás gyaníthatóan mégsem vett erőt a Palóc Múzeummal szimpatizáló körében.

Erre idő sem lett volna, hiszen az ünnepélyes szalagátvágást követően Kovács Ida, a kiállítás kurátora, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa szólt még a kapunyitás előtt.

 

Kovács Ida

 

Valójában az ő koncepciója határozza meg az új kiállítást, azt, amely természetszerűleg a csesztvei otthont, Madách életútjának állomásait, a Tragédiával kapcsolatos dokumentumokat mutatja be, de ezek mellett újdonságként egy mini színházi tér, színpaddal, és multimédiás alkalmazások is segítik a látogatókat, utóbbiak alapvetően az iskolai csoportokat, fiatalokat.

 

 

 

 

 

Varga Imre kisalakú Madách szobra                                                                                       .

 

 

A kiállítás keddtől vasárnapig 10 és 14 óra között tekinthető meg, vagy előzetes bejelentkezés alapján.

 

Telefon: 06 20 423-2188

E-mail: info@palocmuzeum.hu

 

 

2012. október

 

Szerkesztette és fotók: Nagy László