Bokszmeccs a megyei múzeumi rangért: győztes az erősebb jobb sarok

 

Salgótarján megtarthatja megyei múzeumát, kérdéses mi lesz a Palóc Múzeummal?

 

 

          

 

 

Az Országgyűlés 2012. szeptember 24-i ülésen Balla Mihály országgyűlési képviselő módosító indítványát nem támogatta a kormány, azt, hogy a balassagyarmati Palóc Múzeum részesüljön megyei múzeumi besorolásba, a salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeum ellenében. Így ekkor már gyakorlatilag eldőlt, a megye két települése és az érte lobbizó erők közötti küzdelmet a megyeszékhely nyerte, a kormány nem támogatta a balassagyarmatiak igényét.

 

Mint ismeretes, a kormány megyénként egy megyei múzeumot tart meg, számukra állami támogatást, kiszámítható(bb) finanszírozást biztosít, a többi múzeum önkormányzati fenntartásba kerül (bár ezek a múzeumok is részesülnek állami támogatásban, de ez kb. a fenntartási költségeik 10 %-át jelenti).

 

A tét nagy volt mindkét nógrádi város részére, hiszen a presztízs szempontokon túl, amelyik város múzeuma nem kerül az országos besorolásba, múzeumának fenntartását a jelenleg minimálisra állított üzemmód ellenére sem garantálhatja az önkormányzata. A támogatott számára egy pozitív döntés többes haszonnal járt volna: megtartja a múzeumot, választói előtt sikeres, anyagi ráfordítást sem kell teljesítenie.

 

Az elmúlt hónapokban ritkán látott ádáz megyei lobbyharc bontakozott ki a két fél között, amelyben Balassagyarmat minden próbálkozása ellenére sem nyerte el a kulturális kormányzat kegyeit.

Elismerés illeti a város vezetését, a Polgárok Balassagyarmatért civil szervezetet, akik maguk mellé tudtak állítani neves közéleti személyiségeket, szervezeteket, sőt külhoni politikusokat is (mint pl. Csáky Pál) a Palóc Múzeum státusa ügyében.

Bár elvárható volt Balla Mihály képviselőnk kiállása a Palóc Múzeum mellett, de egy elismerés őt is megilleti, párttársai ellenében szavazott.

 

Valamennyien arra a kétségbevonhatatlan tényre tudtak legfőképpen hivatkozni, hogy Nagy Iván itt a megye múzeumát hozta létre, az országban a legelsők között és amelyet csak 1970-ben, nyilvánvaló politikai nyomásra és szándékkal vittek el Salgótarjánba, múzeumi anyagát szétdarabolva. A megyeszékhelynek sem tradíciói, sem felvidéki kapcsolódásai, sem turizmusa nem szolgált volna alapot arra, hogy megtarthassa  a megyei múzeumi rangot.

Nos, ezek az érvek sem voltak elegendőek, pedig egy ellentétes döntést könnyen lehetett volna éppen a jelenlegi kormányzatnak ideológiailag megindokolni, Balassagyarmat a polgári tradíció, a honmentő Civitas Fortissima települése, ahonnan éppen a kommunista hatalom helyezte át a megyeszékhelyt Salgótarjánba.

 

A véghajrában Balassagyarmat még Szécsénnyel is összefogott, de ez sem segített  - Nyitottak vagyunk múzeumaink fennmaradása érdekében az együttműködésre, akár tagintézményi, akár egyéb szerződéses formában. Hangsúlyozzuk, hogy a törvényi megfelelésen és a történelmi igazságtételen túl a fenntartási és a látogatottsági adatok is ezt a megoldást erősítik - volt olvasható a közös  nyilatkozatukban.

 

Az erős szakmai érvek és a tarjáni tradíció híján - bizonyára nemcsak számomra - de nem lehetett más magyarázata a döntésnek, mint az, a kormányzat nem kívánt szembe szállni a megye ill. a megyeszékhely meghatározó politikusaival, az ő lobbyerejük erősebbnek bizonyult.

 

A parlamenti vitában L. Simon László államtitkár ráadásul látogatószámmal próbálta indokolni a döntést.

 

...a kormány részéről - bár kormánypárti módosító indítványról van szó - nem támogatjuk sem Michl képviselőtársam (Tata múzeumának ügyében - szerk. megj.), sem Balla képviselőtársam javaslatát, azzal együtt, hogy érzékeljük, hogy itt súlyos problémáról van szó...

 ...Egyébként, ha Nógrád megyére utalok, ott látványosan nagyobb a látogatószám a salgótarjáni múzeumban, mint a balassagyarmatiban.

 

Méltatlan és nevetséges számháború zajlott le az elmúlt időszakban a két múzeum látogatószámáról, a Palóc Múzeumot támogatók minden fórumon dupla annyi látogatót jeleztek mint az ellenlábasnál, az államtitkár ki tudja milyen adatbázisból dolgozhatott, talán abból, amit a megyeszékhelyről kapott…

 

De hogyan alakul a Palóc Múzeum további sorsa?

 

Erre biztos választ jelenleg nem lehet adni, elképzelhető más múzeumi formában vagy éppen önkormányzati fenntartásban való továbbműködés. A megyei múzeumi rang kérdését azonban a Parlament már eldöntötte.

 

Az sem tudható, mi lesz a horpácsi Mikszáth és a csesztvei Madách emlékmúzeum sorsa, hiszen ezek szervezetileg  a Palóc Múzeumhoz kapcsolódnak.

 

Ez utóbbit, jelentős költséget jelentő, két éves felújítás után, éppen október 19-én fogja megnyitni L. Simon László államtitkár.

 

Zárásul álljon itt, ebből a meghívóból származó két Madách idézet:

 

Az emberiség haladt, ha az egyén nem vette is észre.

 

Be van fejezve a nagy mű, igen.

A gép forog, az alkotó pihen.

 

 

Még mondják, hogy költőnk nem volt látnok és a Tragédia szavai nem a mindennapoknak jelentenek örökérvényűséget...

 

(a Palóc Múzeum ügyére a későbbiekben még visszatérünk)

 

2012. október

 

Összeállította: Nagy László