FŐTÉRAVATÓ NAPOK

2013. december 14-15.

 

Még 2001-ben fogalmazódott meg a városvezetés szintjén az igény, hogy a felállítandó Civitas Fortissima szobornak és nem utolsó sorban a gyarmatiaknak, méltó környezetet kellene teremteni a városközpontban, amelyhez azt követően terveket Eleőd Ákos Ybl-díjas építész készített.

Párkányi Raab Péter Civitas szobra 2002-ben felavatásra került. A főtér projekt viszont sok buktatón, változáson ment keresztül az eltelt három önkormányzati ciklusban, de a szép, hosszú ősznek is köszönhetően határidőn belül elértünk a megvalósuláshoz. A nagy alkalomra kétnapos ünnepségsorozatot rendezett a város.

 

 

 

  

 

 

 

 

DÉNES DIÁNA, BALLA MIHÁLY, MEDVÁCZ LAJOS

 

 

A Főtéravató Napok központi ünnepségén díszvendég volt dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Balla Mihály országgyűlési képviselő.

 

A téravató műsor bevezetéseként Dénes Diána műsorközlő elmondta Csikász István Balassagyarmat és én című versét, Medvácz Lajos polgármester röviden ismertette a beruházást. Balla Mihály köszöntője után dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, úgy is, mint Balassagyarmat barátja mondott ünnepi beszédet, majd átvágta a nemzeti színű szalagot.

 

 

  

 

DR. NAVRACSICS TIBOR MINISZTERELNÖK-HELYETTES

 

 

 

 

A történelmi egyházak nevében Molnárné Tóth Erzsébet református lelkész és Bartha István evangélikus lelkész mondott áldást, majd dr. Stella Leontin kanonok, plébános adott hálát, megáldotta a jelenlévőket, az építőket, mindazokat, akik valaha is ezen a téren megfordulnak.

 

 

Az ünnepség végén a rendvédelmi szervek képviselői felvonták az Európai Unió, Magyarország és Balassagyarmat Civitas Fortissima zászlaját, miközben az ünneplők együtt énekelték a Szózatot.

 

 

A téravatás után megnyílt a karácsonyi vásár és szórakoztató rendezvények kezdődtek a Projektek Házában, a Képtárban, a Vármegyeházán, a Városházán és az új Zenepavilonban.

 

 

A Vármegyeházán a Nógrád Megyei Betlehemes Találkozón résztvevő csoportok mutatták be műsorukat:

·        Ilinyi Betlehemes - Ilinyi Hagyományőrző Csoport,

·        Somosi Betlehemes játék - Kisgömböc Somosi Kultúráért Egyesület, Somoskőújfalu,

·        Vándor Betlehem 2013 – "Betlehem csillaga" Hagyományőrző Csoport, Szalmatercs,

·        Kovácslánta balladája, a Kis Jézuska és a három királyok - Bukréta és a Kisbukréta Hagyományőrző Csoport, Ipolybalog,

·        Szállást keres a Szent család - Őszirózsa Hagyományőrző Népdalkör, Karancskeszi,

·        Régi Betlehemes - Pataki Hagyományőrző Csoport.

 

A találkozó fővédnöke dr. Stella Leontin kanonok, plébános; szakmai vendégei: dr. Lengyel Ágnes néprajzkutató, dr. Limbacher Gábor néprajzkutató, Horváth Bertalan plébániai kormányzó és Környei Alice játékmester voltak.

 

 

A Projektek Háza gazdag programmal várta mindkét nap a gyermekeket és családokat. A kézműves foglalkozásokról képek itt láthatók.

Színre került a Center Színház előadásában Az állatok nyelvén tudó juhász, fellépett Ricsi bohóc, Vitéz László és az elátkozott malom című bábjátéknak örülhettek a gyermekek és volt Gyermek Show is. A Latte Maffiato szalonjazz zenekar koncertje zárta a napot.

 

 

A Képtárban diákszínpadok változatos előadásokkal mutatkoztak be.

Színre került:

·        Kis csillag - karácsonyi mese - Kiss Árpád Általános Iskola,

·        Ludas Matyi, avagy a libák gágogása - Szabó Lőrinc Tagiskola diákjai és pedagógusai,

·        Klasszikusok - kortársak - Mikszáth Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola diákjai,

·        "Balassagyarmat - Óh, hogy szeretem" - a Dózsa György Tagiskola kisfilmje (1986),

·        Mikszáth novellák - Pimasz Kamasz színjátszó csoport.

 

A diákok után a felnőtt előadók következtek:

 

·        Vers- és prózaválogatás a város irodalmi örökségéből - a Gyarmati Színkör, a Napsugár Nyugdíjas klub tagjai, valamint pedagógusok és irodalomkedvelő városi polgárok,

·        Akarsz-e játszani? - Megzenésített versek a Dallamos együttes előadásában,

·        "Volt itt mindig, aki bátran szólt" - Tormay Cécile Irodalmi Társaság,

·        Jobbágy Károly, Csikász István, Görög Imre versei - Végh Gyula és Major Lászlóné.

 

 

 

D:\Dokumentumok\Képek\KÉPTÁR-PM\Y-BETLEHEM-PM.jpg

 

 

A Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma is csatlakozott a Főtéravató Napok programjaihoz. A Képtárban bemutatásra került a hagyományos palóc karácsonyi asztal és egy faragott betlehem a múzeum gyűjteményéből. Karácsonyváró kézműves és tárgykészítő foglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők. A múzeumi bolt tárgyaiból könyveket és szőtteseket lehetett vásárolni.

 

 

Az új Zenepavilonban a Balassagyarmati Rézfúvós Kvintett és a Balassagyarmati Dalegylet adventi műsorát, valamint a Mojo Sofa Band blues koncertjét követhették az érdeklődők.

 

Csalogató együttes tagjai

 

A Városházán a Csalogató együttes adott nagy sikerű adventi koncertet. Az adventi koncertekről bővebben itt olvasható.

 

Szombat este a Főtéren felállított színpadon a Black II Black együttes szerepelt. A koncertet Lézer Fényszínház követte. A Rock Táncház Octopus of Pluto koncerttel csatlakozott az ünnephez.

 

Mindkét nap zajlott a karácsonyi vásár, ahol a kézműves termékek mellett jófajta palóc étkeket, italokat lehetett kapni.

 

Az érdeklődők barátkoztak az új utcaképpel, mustrálgatták az utcabútorokat. Aggodalmaskodtak a lecsökkent zöldfelület és a helyenként mediterránumba illő megoldások miatt. Van, aki már féltő szeretettel meg is fogalmazta az új főtér használati utasítását és falragaszokon terjeszti.

 

 

2013. december 16.

 

Összeállította és fotók: Nagy Angela