Benkő Cs. Gyula kiállítása a Horváth Endre Galériában

 

 

2013-ban Horváth Endre-díjjal elismert Benkő Csaba (barátai, ismerősei leginkább ezt a keresztnevét használják) festő,- és iparművész legújabb gyarmati kiállításának helyszíne stílszerűen az 50 éves Horváth Endre Galéria volt.

 

Balról jobbra: Zolnyánszki Zsolt, Benkő Csaba, Csach Gábor

 

 

2019. augusztus 31-én itt nyitotta meg Csach Gábor művészettörténész a kiállítást, amelynek kurátora Zolnyánszki Zsolt volt. Ő adta át a művésznek a Makoldi Sándor szobrászművész által készített emlékérmet, amelyből egyébként a jubileumi évben a HEG-ben kiállító művészek szintén részesülnek.

 

Csaba balassagyarmati kiállításainak, elismeréseinek száma szépen növekszik, 2012-ben és 2013-ban (Madách ünnepségen, Horváth Endre-díja) ezekről bővebben írtunk, ahogyan a 2014-es egyik budapesti kiállításáról is. Művészi életpályáját, egyéni és csoportos kiállításainak helyét, idejét hosszas lenne felsorolni, honlapunk korábban egy külön művész-névjegyet szentelt neki, az alkotóról számos részlet innen megismerhető.

 

Az érem átadása után Csach Gábor vázolta a művész életútját, majd kitért arra, hogy a képzőművészet több ága is megjelenik a képeken: romantikus, elvágyódást sugalló vonások a mediterrán épületcsoportokban, mitikus hangulatokat éreztető tájak, szoborábrázolások.

                

 

 

Megkomponált városképek éppúgy láthatóak itt, mint a naiv festészetben sokszor fellelhető idillikus érzésvilág. Figyelmet érdemelnek a kiváló portrék is.

 

 

A kiállítás 2019. augusztus 31. - október 26. között díjmentesen tekinthető meg a Művelődési Központban, a Horváth Endre Galériában.

 

 

Összeállította és fotók: Farkas Gábor

2019. augusztus 31.