TISZTELET AZ ALMA MATERNEK – TISZTELET A VÁROSNAK

 

BENKŐ CS. GYULA KIÁLLÍTÁSAI

 

2012. május

 

 

 

 

Rendhagyó módon, együtt tartotta találkozóját a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban 1957-ben érettségizett négy osztály. Az A, B, C, és D osztályfőnökei voltak: Dr. Kiss Gyula, Dr. Szabó Károlyné, Farkas Andrásné és Balanyi Mihály.

 

Az 55 éve érettségizett négy osztály évfolyam találkozója alkalmából Benkő Cs. Gyula Ferenczy díjas festőművész nagyszerű ajándékot hozott iskolájának és városának. Művészi alkotásaiból egyszerre két kiállítást rendezett a városban.

 

A Tisztelet az alma maternek című kiállítás a Balassi Bálint Gimnázium galériájában nyílt meg. A kiállító művészt és a közönséget Borenszkiné Imre Éva igazgatónő köszöntötte. A kiállítást Kovács Ferenc tanár úr, az iskolagaléria működtetője nyitotta meg, aki küldetésének tartja, hogy a mindenkori diákságnak rendszeresen bemutassa az egykori balassis dákok, tanárok alkotásait. A megnyitón jelen volt Farkas Andrásné tanárnő, az egykori osztályfőnök és Réti Zoltán tanár úr is, valamint a művész egykori iskolatársai, balassis diákok, ismerősök, művészetbarát érdeklődők. Az ünnepi hangulatot emelte az iskola kamarakórusának előadása Mátyás Levente vezényletével.

 

C:\Documents and Settings\User\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.Word\P5180003.jpg

C:\Documents and Settings\User\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.Word\P5180005.jpg

 

MÁTYÁS LEVENTE VEZÉNYELTE KÓRUS – IMRE ÉVA, BENKŐ CS. GYULA, KOVÁCS FERENC

 

 

BENKŐ MÁRTA, HOFFMANN PÁLNÉ

 

KOVÁCS FERENC

 

FARKAS ANDRÁSNÉ, RÉTI ZOLTÁN

 

A művész az itáliai táj ihlette festményeit állította ki a Balassi Bálint Gimnáziumban (Konvent a sziklán, Éjféli körmenet, A torkolat, Sziklás parton,Valahol délen, A békesség órái, Lombard tér, Alkonyi séta, A megőrzött múlt, Levendulás, Vörös az ég..., Napkelte Venetoban, Ivókút etruszk tájon, Szombat éjjel).

 

 

A Madách Imre Városi Könyvtár galériáján Tisztelet a városnak címmel nyílt kiállítása a művésznek. Ezen a kiállításon bepillantást nyerhettünk Benkő Cs. Gyula sokrétű, gazdag művészi életpályájába. A kiállítótér lehetőséget nyújtott arra, hogy bemutatásra kerüljenek szobrok, érmek, festmények és tervezőművészeti munkák is.

A művekhez szakmai elemzést adott, a kiállítást méltatta és a nézők figyelmébe ajánlotta Csach Gábor művészettörténész, alpolgármester. Beszédében kiemelte, hogy a művész első mesterének, Farkas Andrásnak tanítása, az embernek maradni világosan tetten érhető az életműben. Az első itáliai élmény egy életre meghatározta festészeti tematikáját. Hatással volt munkásságára Canaletto valósághű ábrázolása és Piranesi alkotómódszere, miszerint valós elemekből össze lehet rakni valóságon túli, magasabb valóságot jelentő üzenetet.

A kiállítás megnyitón közreműködött Halmosi Tímea - ének és Lévárdi Beáta - zongora. Előadásukban egy Haydn mű és Paolo Tosti Imádság című műve hangzott el olaszul.

 

 

CSACH GÁBOR

 

 

LÉVÁRDI BEÁTA ÉS HALMOSI TÍMEA

 

A tárlókban elhelyezett katalógusokból bepillantást nyerhettünk a tervezőművészeti munkásság egyes állomásaira. Két portrészobrot is bemutatott a művész (Tóth Gyurka, Margit néni).

A különböző alkalmakra készült érmek és kisplasztikák sorakoztak a tárlókban.  (Rotterdami Erasmus, Szabó Dezső, Móricz Zsigmond /A és B oldal/,Tinódi Lantos Sebestyén, Szunnyadó, Giovanni Cassano, Carlo Doppieri, Bolognini órásmester, Dr. Dobszay László stb.). A kiállított érmek válogatása itt tekinthető meg.

 

 

 

TÓTH GYURKA

 

SZUNNYADÓ

 

 

NE BÁNTSD A MAGYART!

 

A festészeti anyag gerincét a művész munkásságára oly jellemző idealizált tájak alkották. A címadás is jelzi a művész itáliai és nem utolsósorban a palócföldi kötődését. (Holdtölte a tóparton, Vajon meddig...?, Délután a téren, Mindig van remény, Esti séta, Kisvendéglő, Hodály a fennsíkon, Napszállta őszidőben, Palócföld hegyei között, Loreto holdfényben, Halászok a tengerparton, Újhold a Giudeccán, Kegyhely a tó felett, Elvonul a zivatar). A tájak képei itt tekinthetők meg.

 

 

PALÓCFÖLD HEGYEI KÖZÖTT

 

HALÁSZOK A TENGERPARTON

 

Válogatást láthattunk a művész portréfestészetéből is. (Dr. Koch Sándor, Szervátiusz Jenő, Laci bátyánk, Dr. Berecz Margit, Dr. Dobszay László, Giosué Carducci, Menyus - Tóth Menyhért, Kós Károly, Weöres Sándor, köpcsényi Joachim József).

 

 

 

Közreadta: Nagy Angela