Argay György nevét viseli az evan­gé­li­kus egy­ház gyü­le­ke­ze­ti köz­pont­ja Kolozsváron

2016. február 19.

Az egy­há­zi épü­let­ben szol­gá­la­ti la­ká­sok ta­lál­ha­tók, a pin­cé­jé­ben ki­ala­kí­tott kö­zös­sé­gi tér­ben töb­bek kö­zött a ko­lozs­vá­ri nép­ze­né­szek kép­zé­sé­nek biz­to­sí­tot­tak he­lyet. A kö­zös­sé­gi köz­pont fel­újí­tá­sát a ma­gyar ál­lam is tá­mo­gat­ta.

A 2016. február 19-i ava­tó­ün­nep­sé­gen mon­dott be­szé­dé­ben Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egy­há­zi, nem­ze­ti­sé­gi és ci­vil tár­sa­dal­mi kap­cso­la­to­kért fe­le­lős ál­lam­tit­ká­ra a kö­zös­ség­épí­tés fon­tos­sá­gát hang­sú­lyoz­ta. Megemlítette: mind a gyü­le­ke­ze­ti köz­pont név­adó­ja, Argay György (1893-1974) er­dé­lyi evan­gé­li­kus püs­pök, mind pe­dig kor­tár­sa, Márton Áron ró­mai ka­to­li­kus püs­pök a ki­tar­tás, a kö­zös­ség­épí­tés em­be­rei vol­tak. Egyikük sem me­ne­kült a fe­le­lős­ség elől, egyik sem hagy­ta ott a kö­zös­sé­get, mind­ket­ten meg­szen­ved­ték a kom­mu­nis­ta el­nyo­mást.

 

Biztatom a ma­gyar­ság ve­ze­tő­it ar­ra, hogy erő­vel áll­ja­nak össze. A szét­hú­zás­nak nin­csen most he­lye. Mindegy, hogy ki mi­lyen párt­hoz, mi­lyen kö­zös­ség­hez, mi­lyen gon­do­lat­hoz tar­to­zik, azt fél­re kell ten­ni. Nincs most le­he­tő­ség ar­ra, hogy a ma­gyar­ság ve­ze­tői ve­sze­ked­je­nek, és egy­mást zár­ják ki ab­ból a ha­tal­mas nagy fel­adat­ból, amely­hez még így is ke­ve­sen va­gyunk – je­len­tet­te ki az ál­lam­tit­kár.

 

Horváth Anna, Kolozsvár al­pol­gár­mes­te­re ar­ról be­szélt, hogy a fel­ava­tott köz­pont kö­zös­sé­gi te­ré­nek, akár­csak a ró­mai ka­to­li­kus egy­ház egyik épü­le­té­nek a pin­cé­jé­ben nem­rég át­adott kö­zös­sé­gi tér­nek fon­tos sze­rep jut ab­ban, hogy a fi­a­ta­lok jól érez­zék ma­gu­kat Kolozsváron, ne kí­ván­koz­za­nak el a vá­ros­ból.

 

Az ese­ményt a Kallós Zoltán ala­pít­vány ál­tal nép­ze­ne tan­fo­lya­má­nak a hall­ga­tói és ta­ná­rai tet­ték ün­ne­pé­lyes­sé elő­adá­suk­kal.

 

N.B. Argay György a balassagyarmati Főgimnáziumban 1912-ben érettségizett. Honlapunkon itt olvasható Argay Gyula részletes írása Argay Györgyről.

 

 

2016. február

Forrás: MTI, erdely.ma