Magas állami kitüntetés

Kalocsai Zsuzsa és Dr. Szabó András részére

 

 

 

Áder János, Magyarország Köztársasági Elnökének megbízásából, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2015. augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adott át a Vigadóban 2015. augusztus 19-én.

 

Magyar Érdemrend Középkereszt a csillaggal polgári tagozat kitüntetésben részesült:

 

 

Kalocsai Zsuzsa,

Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész, a Budapesti Operettszínház magánénekese.

 

Kalocsai Zsuzsa (sz. Molnár Zsuzsanna) Balassagyarmaton 1962-ben született, tanulmányait a Bartók Béla Konzervatórium ének szakán és a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakán végezte. Első címszerepét Kálmán Imre: Marica grófnő c. operettből, még számtalan követte, külföldön is keresett művész, ott is nagy sikerrel játssza különböző operettek főszerepét.

 

 

Kalocsai Zsuzsa 2009-ben fellépett a Duna Palotában, Balassagyarmat barátainak találkozóján.

Akkor honlapunkon az alábbi sorokkal emlékeztünk produkciójáról:

 

A programot Kalocsai Zsuzsanna Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, az Operettszínház primadonnájának produkciója zárta. A művésznő Balassagyarmaton született, bár 2 éves korában Vácra költöztek, de az érettségit a Szántóban tette le. A pályára hívó első impulzusokat Kalocsay Frigyes tanárától kapta, akit meglepetten, de nagy örömmel üdvözölt a nézők között. Marica grófnő, a kedvenc szerepe mellett maradt még szerepálma - mondta el a műsorvezetői kérdésre.

 

2011-ben pedig volt gimnáziuma 60. évfordulós ünnepségén is szerepelt Balassagyarmaton.

 

 

Gratulálunk a művésznőnek az állami elismeréshez!

 

 

ËËË

 

 

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

 

Dr. Szabó András előadóművész

 

Szabó András barátunk több évtizedes előadóművészi munkájáról, a magyar irodalom értékeinek megőrzése, a külhoni magyarság "léleképítése" érdekében kifejtett tevékenységéről hosszan lehetne írni, de szerencsére sokan ismerjük, ismerik pályája állomásait (ennek részleteiről saját honlapjáról is tájékozódhatunk).

 

Szülőhazájában 2006-ban részesült Nógrád megye Madách Imre-díjában.

 

András nemcsak előadóművészként, irodalomtörténészként alkot jelentőset, szépírói munkássága is elismerésre méltó. Legutolsó műve a Legenda ez is című kötet, de számos írása jelent meg a Hitel c. folyóiratban is, ahol Gy. Szabó András néven publikál (utalás szülővárosára).

 

Amikor Baráti Körünk nevében neki is gratulálunk, a Hitel c. folyóirat 2010/1 számában megjelent, Kaszaüllő c. írását idézzük itt fel.

 

 

 

 

 

2015. augusztus

Összeállította: Nagy László