Ádám Tamás: Szomjas víztorony

 

 

 

2019-ben jelent meg a Hungarovox kiadásában Ádám Tamás legújabb verseskötete, immár a kilencedik. Az írói-költői terméshez hozzá kell még számítanunk riportjait, publicisztikáit, interjúkötetét, így formálódik a művek sora immár tizenhárommá. Bizonyára nem ezt a mágikus számot akarja gyorsan túllépni Ádám Tamás, de már dolgozik legújabb, ezúttal prózai kötetén.

 

Szomjas víztorony címet viselő, 2014-2016 között íródott költeményeit tartalmazó kötet, nyolc csokorba, fejezetbe gyűjti össze Ádám verseit, amelyek hangulatát jól példázza Köves István szerkesztő ajánlójában, a költőtől származó idézet: „Aki verseket ír, nem arra született, hogy boldog legyen.”

 

A boldog kiegyensúlyozottság, a harmónia valóban nem hat jól a múzsákra, így joggal kerülhetünk dilemmába, mi, akik értékeljük Ádám művészetét, kedveljük személyét is, harmóniát vagy sikeres műveket kívánjunk-e számára.

 

A költők dolga, hogy a személyesség egyes részleteit megőrizzék, így joggal nem tudhatjuk meg, kit takar a J. A. monogram az egyik fejezet költeményeiben. A kötetcím viszont könnyebben megfejthető, még akkor is, ha egyetlen verscím sem utal víztoronyra. Szókapcsolatára, a szomjúságra viszont annál több, a kihűlő szerelmek, a fájdalom, a veszteség, az égő sebek „kioltása” vizet, gyógyírt igényel. Azt, hogy mennyire szüksége lenne a költőnek a metaforikus víztoronyra, szimbolizálja, hogy mintha saját arcsziluettjét vélnénk felfedezni a könyvborítón látható építményen, így talán a borítótervezőt is elragadta Ádám költői képeinek formagazdagsága.

 

Mindezek mellékes részletek, a rezümé csak az lehet, Ádám Tamás verskötete a tőle megszokott vallomás, kitárulkozás, néhol szinte már ellenszenvesen őszinte, karakteresen „ádámi”. De a költő gyakorta hangoztatja, legyen a jó művész karakteres, könnyen „felismerhető”, új kötetének ismeretében pedig egyértelműen megállapítható, saját ars-poeticájának tökéletesen megfelel.

 

A 110 oldalas kötet 1500 Ft-os áron Balassagyarmaton a Kincsestár könyvesboltban, továbbá az internetes webárúházakban vásárolható meg.

 

A műről Szepes Erika recenziója itt olvasható.

 

 

 

2020. március

 

Összeállította: Nagy László