Témajegyzék
Térinformatika tartalomjegyzék A-Z Adattipusok

Bevezetés

Az eredeti Eric J. Lorup angol nyelvű IDRISI oktató anyagát a magyar verzió szerzője - Dr. Sárközy Ferenc -, akkor találta meg az INTERNETEN, amikor éppen magyar nyelvű térinformatika tankönyvére támaszkodva hypertextes oktatási segédlet összeállításán munkálkodott. Mivel ez utóbbi inkább elméleti töltésű, úgy döntött, hogy megpróbálja lefordítani és átdolgozni az angol verziót és az eredmányt az oktató anyaghoz csatolja.

Az átdolgozás elsősorban a saját anyaghoz történő csatlakozások beiktatásából állt, bár néhány helyen elvi és módszertani módosításokra is sor került. Mindez természetesen nem befolyásolja az eredeti verzió vonatkozásában a szerzői jogokat.

A jelen oktatóanyag, hasonlóan az IDRISI-hez, mely kb. 120 modulnak nevezett önálló programból áll, szintén részekből - modulokból épül fel.

Az IDRISI raster alapú GIS és képfeldolgozó szoftver ,mely sokféle alkalmazásra használható. Fájlstruktúrája igen egyszerű és transzparens, s ezért remélhetőleg könnyű lesz vele megbirkózni.

Az oktató anyag áttekintést kiván nyujtani az IDRISI lehetőségeiről, és bemutat néhány módszert a térbeli problémák megoldására. Nem helyettesíti azonban a szoftverrel együtt szállított kézikönyvet és az onlájn helpet, és nem törekedhet a teljességre. A magyar verzió tartalmaz hivatkozásokat néhány elméleti problémához is, ezek azonban csak akkor működnek, ha az IDRISI oktató anyagot a teljes Térinformatika segédanyaggal együtt kezeli az olvasó. (Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy létrehozunk egy html könyvtárat, ebben elhelyezzük a Térinformatika és az oktató anyag összes .htm kiterjesztésű fájljait, létrehozunk egy html\gif könyvtárat a Térinformatika .gif kiterjesztésű fájljainak, létesítünk egy html\graphics alkönyvtárat az oktató anyag .gif kiterjesztésű fájljainak).

Az oktató anyag két alapvető módszerrel hasznosítható: vagy sorba megy végig az anyagon, vagy témákat illetve fogalmakat kereshet. Minden oldal tetején és alján négy irányú elágazásra van lehetőség: bal oldalra kattintva az előző részhez jut, a jobb oldali kapcsolat előre mutat, a "témajegyzék" a tárgyalt témák rövid összefoglalásához vezet, az A-Z kapcsolat az IDRISI modulok rövid összefoglalásához visz.


Témajegyzék
Térinformatika tartalomjegyzék A-Z Adattipusok