Siki Zoltán

Térinformatika gyakorlat

ArcView

Bevezetés

A gyakorlatok során az ESRI (Enviromental System Research Institute) ArcView programjának a használatával ismerkedünk meg. Ez a program az Arc/Info-ban létrehozott térinformatikai adatbázisok megjelenítését teszi lehetőve MS Windows vagy X Windows környezetben.

Az ArcView felhasználási területei

A gyakorlati anyag további részében a felsorolt alkalmazási területre találhat mintákat. Az utasításokat követve megismerheti az ArcView kezelését és a különböző alkalmazási területeket.

Az ArcView elindítása

Az ArcView futtatásához az MS Windows szükséges. Így ha még nem futna a Windows a gépén, indítsa el a WIN parancs begépelésével az operációs rendszer promptjánál.

Keresse meg az ArcView 1 csoportot a Program Manager (magyar Windows esetén a Program kezelő) ablakában. Nyissa meg a csoport ablakát, ha még nem lenne nyitva.


Az ArcView 1 csoport ablaka

Ez az ikon szolgál az ArcView elindítására

Ez és az ehhez hasonló ikonok az ArcView elindítása mellett egy adatállományt is betöltenek

Angol nyelvű Súgó (Help) az ArcView használatához

Különböző szöveges információk

Ikonok jelentése az ArcView 1 csoportban

Tanács: Az ArcView 1 program az Interneten keresztül ingyenesen letölthető. Ftp elérés ftp.esri.com, bejelentkezés (login name): anonymous, jelszó (password): e-mail címe. World Wide Web elérés http://www.esri.com. A program futtatásához MS Windows 3.x és minimum 8 MByte RAM szükséges (16 MByte ajánlott). Az installálással kapcsolatos kérdésekre a readme.txt illetve a faq.txt file-okban találhat választ.
Az ArcView megtalálható a
Chip magazin 1995. októberi CD mellékletén is.

Válassza az ikont (kattintson rá duplán az egérrel). Ezután az ArcView elindul. A képernyőn a bal felső sarkában egy üres ablak jelenik meg, az ArcView tartalomjegyzék ablaka.

Ezzel az első lépésen túl vagyunk. Amennyiben a tartalomjegyzék ablak nem jelent meg a képernyőjén kérjen segítséget a gyakorlatvezetőjétől.

Az alapvető funkciók használata

A következőkben egy térinformatikai adatbázis megjelenítésére fogjuk használni az ArcViewt. Az ArcView segítségével az Arc/Info térinformatikai rendszerben előállított egy vagy több fedvényt szemlélhetünk egyszerre. Az egyes fedvények geometriai alakzatokat és azokhoz kapcsolódó leíró adatokat (attribútumokat) tartalmaznak. Az ArcView-ban Nézeteket (View) állíthatunk össze. A nézetek témákat tartalmaznak, melyek egy-egy Arc/Info fedvény adataira vagy annak egy részére hivatkoznak.


Nézetek felépítése

Nézet
(View)

Egy nézet egy vagy több témát tartalmazhat. Az ArcView-val nézeteket lehet létrehozni, módosítani.

Téma
(Theme)

A témák egy típusú geometriai elem megjelenítésére vonatkozó utasításokat tartalmaznak (szín, vonaltípus, kitöltési minta, szövegstílus stb.). Minden téma egy Arc/Info fedvény egy típusú eleméhez vagy egy raszteres állományhoz kötődik. A fedvény adatait nem tartalmazza, azokra csak hivatkozik!

Fedvény
(Coverage)

Arc/Info adatállományok együttese, melyek geometriai illetve leíró adatokat tartalmaznak. A fedvény adatai egy könyvtárban vannak, a fedvény neve megegyezik a könyvtár nevével. A geometriai adatok típusa lehet: pont, vonal, terület, rögzített felirat (annotáció). Egy fedvény külömböző típusú geometria adatokat is tartalmazhat, de egy nézet csak egy geometriai adattípushoz kötődhet. Így előfordulhat az is, hogy egy fedvényhez több téma is kötődhet. Az egy nézethez felhasznált fedvényeknek azonos georeferencia rendszerben kell lenniük.

Raszteres adat
(Raster data)

Űrfelvételek, orthofotók, scannelt térképek, melyeket a fedvények referencia rendszerébe transzformáltunk előzőleg.

Georeferencia rendszer
(Georeference system)

Síkkordináta-rendszer vagy földrajzi koordinátarendszer, melyben a geometriai elemek koordinátáit megadjuk. Nem síkkordináta-rendszer esetén egy vetület is hozzátartozik a georeferencia rendszerhez.

Munkaterület
(Workspace)

Egy olyan könyvtár az operációs rendszer file rendszerében, mely alkönyvtáraiban azonos referencia rendszerben levő fedvényeket (alkönyvtárakat) tartalmaz.

Hozzárendelés cím alapján
(Address Matching)

Postai címeket tartalmazó alfanumerikus adatbázisok összekapcsolása térinformatikai adatbázisokkal.

ArcView alapfogalmak

 

Tovább

Vissza a kezdő lapra