EOV - WGS-84 koordináta transzformáció neurális hálózatok felhasználásával


EOV-WGS84 koordináta transzformációt végző applet jelenik meg felül
Java használatát engedélyező böngészőkben

Rövid ismertető a programról: A fenti Java applet segítségével koordináta transzformációt lehet végrehajtani az EOV és a WGS84 rendszerek vízszintes koordinátái között. Az átszámítás nem a hagyományos összefüggések segítségével valósul meg. A transzformációs képletek meghatározásakor a mesterséges neurális hálózatok nyújtotta lehetőségek lettek kiaknázva. Ezzel az új módszerrel a korábbiaknál jobb eredményt lehet elérni a pontosság tekintetében (ld. az alább található cikkben).
A pontosságról A transzformációs összefüggések meghatározásához az Országos GPS hálózat pontjai lettek felhasználva. Az 1153 pontból azonban 15 pont ki lett hagyva, mivel ezek valószínűleg durva hibával terheltek (ld. cikk). Ezek után a maximális koordináta hiba 17 cm, ill. 0,0074 másodperc.

Bevezetés

Korábbi kutatásaimban már többször foglalkoztam a mesterséges neurális hálózatok geodéziai célú felhasználásával. Igen érdekes és aktuális téma, hogy hogyan lehet az informatika újításait, amilyen a mesterséges intelligencia fejlesztése is, a hagyományos mérnöki munkák során kamatoztatni.

Szerencsére nagyon sok területen lehet sikerrel alkalmazni ezeket a hálózatokat. Én korábban felület közelítési feladatot (pontosabban a Magyarországi geoidfelület közelítését) és koordináta transzformációs összefüggések meghatározását vizsgáltam neurális hálózatokkal, minden esetben összevetve az eredményeket egy hagyományos módszerrel. Ezen vizsgálatok alapján jól meghatározható, hogy mikor érdemes a jól bevált, hagyományos eszközökhöz nyúlni, és, hogy mikor érdemes megpróbálkozni ezzel az új eszközzel.

Általában nagy mennyiségű adat kezelésekor jobb eredmény érhető el neurális hálózatokkal, amikor a hagyományos módszerek már nem elég pontosak a rosszul kondícionált egyenletek és a számítógép véges számábrázolásából eredő hibák miatt.

Ebben a dolgozatban folytatom a korábbi koordináta transzformációs vizsgálataimat, lehetőség szerint pontosítva a korábbi összefüggéseket. A sok elméleti vizsgálat után szerettem volna egy kicsit a gyakorlati használhatóság szemszögből is megközelíteni a feladatot, ezért készítettem egy intreneten is futtatható Java alkalmazást a koordináta transzformációra, felhasználva a neurális hálózatokkal meghatározott képleteket. Maguk a neurális hálózatos számítások a Mathematica 5.0 program kiegészítő moduljával készültek.

A cikkben először adok egy általános áttekintést a neurális hálózatokról. Ugyan manapság ez egy viszonylag divatos téma, és egyre többen foglalkoznak vele, mégis úgy gondolom, hogy a földmérők többsége nincs pontosan tisztában ezzel az eszközzel és nem árt egy kis összefoglalás.

Ez után az áttekintés után a felhasznált OGPSH pontokról lesz szó, majd a transzformációnál alkalmazott neurális hálózatokról.

Végül az elkészült Java program szerkezetét mutatom be, ill. a Mathematica és a Java között felmerült konverziós problémákat.

Innen letölthető az előadás PowerPoint-os anyaga! (2,87 MB)

És a teljes cikk pdf-ben. (~0,4 MB)