EOV - WGS-84 koordináta transzformáció neurális hálózatok felhasználásával


EOV-WGS84 koordináta transzformációt végző applet jelenik meg felül
Java használatát engedélyező böngészőkben

Rövid ismertető a programról: A fenti Java applet segítségével koordináta transzformációt lehet végrehajtani az EOV és a WGS84 rendszerek koordinátái között. Az átszámítás nem a hagyományos összefüggések segítségével valósul meg. A transzformációs képletek meghatározásakor a mesterséges neurális hálózatok nyújtotta lehetőségeket használtam ki. Ezzel az új módszerrel a korábbiaknál jobb eredményt lehet elérni a pontosság tekintetében globális transzformációk esetében.
A vízszintes és a magassági adatok transzformációja külön-külön valósul meg. A WGS84 ellipszoid feletti magasságok átszámítása tengerszint feletti magassággá geoidundulációk felhasználásával történik. Ehhez a HGTUB2000 gravimetriai geoid lett modellezve neurális hálózatokkal és ez hozzáillesztve mintegy 300 szintezett OGPSH pontból számolt GPS geoidhoz.
A pontosságról A transzformációs összefüggések meghatározásához az Országos GPS hálózat pontjai lettek felhasználva. A vízszintes transzformáció számítása során 1153 pontból 15 pont ki lett hagyva, mivel ezek valószínűleg durva hibával terheltek .Ezek után a maximális vízszintes koordináta hiba 17 cm, a középhiba pedig 2.6 cm. Ugyanez egy hagyományos Helmert transzformációnál 54 ill. 15.8 cm, egy ötödfokú polinomos transzformációnál pedig 26 ill. 3.5 cm.
A magassági adatok pontossága lényegesen rosszabb, mint a vízszintes koordinátáké, a maximális hiba 35 cm, a középhiba pedig 5.3 cm (kétszerese a vízszintes koordináták pontosságának).