Oktatási segédanyag a
MicroStation GeoGraphics használatához

Zaletnyik Piroska
V. évfolyam, Földmérő- és térinformatika szak

Konzulens: Deák Ottó, Általános- és Felsőgeodézia Tanszék

A teljes dolgozat letöltése (MS Word formátum)

A dolgozatom tulajdonképpen egy tankönyv a MicroStation GeoGraphics használatához. Ezt a programot a Bentley cég fejlesztette ki Földrajzi Információs Rendszerek (Geographical Information System = GIS) készítéséhez. A program kiválóan alkalmas digitális térképeknek adatbázissal történő összekapcsolására. Lehet vele tematikus térképeket készíteni, lekérdezéseket, térbeli elemzéseket végrehajtani. A GIS egy döntés-előkészítő rendszer, aminek nagyon sok felhasználási területe van a tudomány és a gazdasági élet minden területén.

A MicroStation GeoGraphics az egyik legjobban elterjedt program GIS rendszerek létrehozására, ezért úgy gondoltam, hogy nagyon hasznos lenne hozzá egy magyar nyelvű tankönyv. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az előző félévet Spanyolországban tölthettem féléváthallgatáson, és ott kint tanultam ezt a programot. A dolgozat elméleti része az ottani jegyzeteim és egy spanyol tankönyv alapján készült. Ehhez találtam ki egy mintapéldát, amin keresztül bemutathatom, hogyan kell felépíteni egy projektet a program segítségével. A mintapélda Magyarország megyetérképe, kiegészítve vízrajzzal, városokkal.

A dolgozatot igyekeztem úgy elkészíteni, hogy abból bárki egyedül is meg tudja tanulni a program használatát. A dolgozat három fő fejezetre tagolódik. Az első általános ismertetés a MicroStation GeoGraphics-ról, a második a projekt elkészítése: az alaptérkép létrehozása, adatbázis elkészítése, az adatbázis és a térkép összekapcsolása, a harmadik pedig a lekérdezéseket, a tematikus térképek készítését és a térbeli elemzéseket tartalmazza. Ez utóbbi két fejezet igen sok részfeladatból áll. Minden részfeladatnál először ismertetem, hogy az adott feladatnak mi a lényege, célja, majd leírom a hozzá tartozó elméletet, hogy milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre és végül a gyakorlatokban a konkrét példán keresztül mutatom be lépésről-lépésre az elkészítést. Egymás után végrehajtva ezeket a gyakorlatokat, akár önállóan is meg lehet tanulni használni a MicroStation GeoGraphics fő funkcióit és fel lehet építeni egy GIS projektet.

Irodalom: