ÖREGDIÁKOK TALÁLKOZÓ KENESÉN
NEGYVENKÉT NYÁR UTÁN KÖLTÖZIK A GEODÉZIA MÉRŐGYAKORLAT

A BME balatonkenesei mérőtelepe hamarosan becsukja a kapuját. A geodéziai mérőgyakorlatokat nemsokára már Gödön fogjuk tartani. Több mint négy évtizedes időszak zárul le ezzel, hisz' 1967-ben költöztünk Nógrádverőcéről Balatonkenesére. Abban az évben fogadta először a BME Általános Geodézia Tanszéke az építő-, a földmérő, majd 1995-től az építész-jelölteket a kenesei mérőtáborban. Negyven év alatt körülbelül 8000 hallgató töltött ott legalább nyolc napot; sokan tizenkettőt vagy még többet is. Ők adják a ma aktív építő- és földmérő-mérnök társadalom zömét, s a geodéziából legképzettebb építészmérnökök javát.

A mérőtábor ideje a másod-harmad-negyedév lezárásaként mindig a tavaszi-nyári időszakra esett. Elsődleges célja az volt ugyan, hogy szakmai ismereteinket elmélyítse és ízelítőt adjon a geodéziai gyakorlatból (és ezt sikeresen teljesítette is), de legyünk őszinték: nem ezért szerettük igazán. Fiatalok voltunk, barátságok és szerelmek szövődtek ott; együtt lakva megismertük egymást és megbarátkoztunk oktatóinkkal; élveztük a nyár melegét vagy bőrig áztunk a záporban; kis huncutságok és nagy esti világmegváltó beszélgetések részesei voltunk.

Mielőtt véglegesen bezárnánk magunk mögött a kenesei mérőtábor kapuját, időutazásra, emlékidézésre; egymással és egykori-jelenlegi oktatókkal való találkozásra hívunk Benneteket, régi mérőgyakorlatos diákok! Gyertek el Kenesére, búcsúzzunk el együtt a mérőteleptől, ifjúkorunk szép emlékeinek színhelyétől! Névsorolvasás 2008. július 19-én, szombaton reggel 9-től; szíveslátás este 9-ig.

A nap programját már tervezzük, és ahogyan egyre inkább s egyre pontosabban körvonalazódik, a tanszék honlapján is folyamatosan közöljük.

Első elképzeléseink szerint délelőtt 10 és 12 között beszélgetések és gyakorlati bemutatók lesznek; laza keretben, forgószínpad-szerűen. Ezek témája a mérőtábor története, személyes emlékek a vendégek és vendéglátók egyikének-másikának előadásában, fénykép-mutogatás, valamint a jelenlegi tananyagban szereplő újabb mérési-számítási feladatok ismertetése. (Az utóbbin való részvételért - az akkreditálás már megtörtént! - a Mérnöki Kamara jogosultsági rendszerében elfogadott pontokat is lehet szerezni.)

Ebéd is lesz 12 és 14 óra között: különösen jó minőségű és bőséges adag gulyásleves, utána pogácsa. Az ebédet - már csak a hangulat és a későn érkezők kedvéért is - bográcsból merjük a tányérokba. Koradélután kávé, üdítő, netán sör és zsíros kenyér mellett pihenés, esetleg napozás és fürdés; nosztalgiázás; ha az érdeklődők kívánják, a szakmai programok folytatása.

Délután fel lehet sétálni a "terepre" vagy megmártózni a Balatonban, beszélgetni, emlékezni, visszafiatalodni egymás társaságában. (Ez az utóbbi program csak öregek számára!)

Az Általános- és Felsőgeodézia Tanszék már az előkészületek során be szeretné vonni volt hallgatóit, kedves kollégáinkat a program tervezésébe, hogy ezt a napot sikeressé és emlékezetessé tegyük. Kérjük, adjatok ötleteket, vállaljatok szerepeket (e-mail: ) és kövessétek a program alakulását a tanszék honlapján. Akinek régi, a mérőtáborban készült fényképei vannak, kérjük küldje el nekünk digitális formában, hogy közkinccsé tehessük a honlapunkon (néhány kép már itt látható ). A jelentkezési lapon közöljük a részvételi költséget is, és várjuk a jelentkezéseket. Ezeket mielőbb kérjük, hisz a tábor befogadóképessége sajnos véges. Éppen ezért a bejelentkezés elfogadásáról az általatok megadott válasz-címre visszajelzést adunk.

Hisszük, hogy érdemes lesz együtt elbúcsúzni a balatonkenesei mérőtábortól!


Budapest, 2008. június 11.

Az Általános- és Felsőgeodézia Tanszék
oktatói nevében:
 
 
Dr. Ádám József
egyetemi tanár, akadémikus
tanszékvezető