A MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozatának
elnökségi állásfoglalása
a geodéziai tervezői jogosultsággal (GD) kapcsolatosan

Elnökségünkhöz gyakran érkeznek állásfoglalás kérések azzal kapcsolatosan, hogy mely geodéziai feladatokhoz szükséges kamarai tagság ill. tervezői jogosultság, ezért - bár a jogszabályi rendelkezések egyértelműen fogalmaznak - az alábbi pontosításokat adjuk közre.

Minden geodéziai vállalkozási tevékenység végzéséhez szükséges a kamarai tagság. Mivel a geodéziai tevékenység általában csoportmunka, az irányítást ill. minőségtanúsítást végző geodéta mérnök csak kamarai tag lehet. Az irányító mérnök felügyelete alatt dolgozhatnak azok a szakemberek, akik rendelkeznek a külön jogszabályban meghatározott földmérési végzettséggel, de kamarai tagsággal nem.

Az építésüggyel kapcsolatos geodéziai tervezői tevékenységet a 34/2002.(IV.27.)FVM rendelet szabályozza. A rendeletben megfogalmazottak szerinti tervezői (GD2) illetve vezető tervezői (GD1) jogosultság szükséges az építést előkészítő, irányító, a megvalósulást dokumentáló geodéziai feladatok végzéséhez. Geodéziai tervezői jogosultság szükséges minden olyan geodéziai dokumentáció elkészítéséhez, mely az építési törvénnyel kapcsolatos hatósági eljárásokban részt vesz.

Geodéziai szakértői tevékenység kizárólag a 38/1997.(XII.8.) KTM-IKIM együttes rendelet (SZGD) és a 39/2005.(IV.27.) FVM rendelet alapján, a mérnöki kamara által kiadott szakértői jogosultsággal végezhető.

Földmérési hatósági feladatokhoz a kamarai tagság nem kötelező, csak javasolható.

A tagozat elnökségének nevében:

Budapest, 2005. december 01.

Holéczy Ernő
tagozati elnök